Néhány tényező hatása charolais növendékmarhák hústermelési paramétereire ultrahangos méresek alapján

Szerzők

  • Polgár József Péter Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Állattudományi Tanszék
  • Török Márton Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete
  • Kovács Ákos Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Állattudományi Tanszék
  • Bene Szabolcs Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Állattudományi Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2020.2.170

Kulcsszavak:

charolais, ultrahangos mérés, rostélyos keresztmetszet, faggyú vastagság

Absztrakt

A húsmarhatenyésztés egyik állandó kihívása a piaci igényeknek megfelelő végtermék előállítása. Ahhoz, hogy ez a termelés gazdaságos is legyen, a tenyésztők számára elengedhetetlen az állományok folyamatos tesztelése. A sikeres tenyésztési munka egyik feltétele a megfelelő és megbízható adatrögzítés, amelyhez objektív mérési módszerekre van szükség. A charolais fajta az egyik legelterjedtebb nagytestű húsmarha, kiváló hústermelő képesség és hizodalmasság jellemzi.

Mivel az elsődleges termék a vágott test, a csontos hús, célszerű a tenyészérték becslésének folyamatában a hústermelő képesség paramétereinek megjelenítése is. A korábbi gyakorlat során az ehhez szükséges információ elsősorban az utódok termelésének vizsgálatából származott, amely egy időigényes és a költséges eljárás (Williams, 2002). A technika fejlődésével azonban egyre inkább elérhetővé váltak azok az eszközök (UH, CT, MR) amikkel gyorsan, egyszerűen, nagy biztonsággal és precizitással rögzíthetünk adatokat. Az ultrahang alkalmazása nem invazív, és kellően megbízható módszer (Williams, 2002). Élő állaton, üzemi körülmények között az ultrahangos mérés alkalmazása valósítható meg (Tőzsér és mtsai., 2005). A tesztelt paraméterek köre a rostélyos keresztmetszet, a bőr alatti faggyúvastagság a rostélyos tájékon és a faron. A BREEDPLAN tenyészérték becslési struktúrákban a P8 adatok felhasználásra kerülnek. A hazai gyakorlatban az üzemi alkalmazás csak kísérleti tevékenység kapcsán merült fel. A tenyészállatok felnevelése alatt a tesztelést az Egyesület folyamatosan végzi, az adatok értékelése folyamatban van.

Információk a szerzőről

  • Polgár József Péter, Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Állattudományi Tanszék

    levelezőszerző
    polgar.jozsef.peter@szie.hu

Hivatkozások

Greiner, S. P, Rouse, G. H., Wilson, D. E., Cundiff, L. V., Wheeler, T. L. (2003): Prediction of retail product weight and percentage using ultrasound and carcass measurements in beef cattle, Journal of Animal Science, 81. 7. 1736–1742. https://doi.org/10.2527/2003.8171736x

Harangi, S (2013): Ulthangos mérési technika alkalmazása szarvasmarhák hústermelő képességének és vágóértékének használatára, PhD. disszertáció, Debreceni Egyetem

Harangi, S., Béri, B., Gazdóf, K., Czeglédi, L. (2008): Különböző genotípusú növendékbikák sajátteljesítményvizsgálat alatti teljesítményének értékelése, Animal welfare, ethology and housing systems, 4. 2. (Különszám) 128–136.

Moser, D. W., Bertrand, J. K., Misztal, I., Kriese, L. A., Benyshek, L. L. (1998): Genetic Parameter Estimates for Carcass and Yearling Ultrasound Measurements in Brangus Cattle, Journal of Animal Science, 76. 10. 2542–2548. https://doi.org/10.2527/1998.76102542x

Reverter, A., Johnston, D. J., Graser, H. U., Wolcott, M. L., Upton, W. H. (2000):Genetic analyses of live-animal ultrasound and abattoir carcass traits in Australian Angus and Hereford cattle, Journal of Animal Science, 78. 7. 1786–1795. https://doi.org/10.2527/2000.7871786x

Silva, S. L., Tarouco, J. U., Ferraz, J. B. S., Gomes, R. C., Leme, P. R., Navajas, E. A. (2012): Prediction of retail beef yield, trim fat and proportion of high-valued cuts in Nellore cattle using ultrasound live measurements, Revista Brasileira de Zootecnia, 41. 9. 2025–2031. https://doi.org/10.1590/S1516-35982012000900009

Tőzsér, J., Domokos, Z., Bujdosó, M., Szentléleki, A., Bakus, G., Zándoki, R., Minorics, R. (2004/a): Hosszú hátizom területének mérése real-time ultrahangkészülékkel a charolais fajtában. Acta Agraria Kaposváriensis, 8. 2. 11–21.

Tőzsér, J., Domokos, Z., Holló, G., Holló, I., Bujdosó, M., Andrássy, Z., Wolcott, M. L.(2005): A fartájék bőralatti faggyúvastagságának (P8) mérése real-time ultrahangkészülékkel charolais, holstein-fríz és magyartarka fajtájú bikákon, Acta Agraria Kaposváriensis, 9. 2. 1–11. https://doi.org/10.34101/actaagrar/18/3238

Tőzsér, J., Domokos, Z., Szentléleki, A., Claudio, B., Alberto, M., Kovács, A., Balogh, P., Bundschuh, A. (2009): Adatok aubrac és charolais hízóbikák ultrahanggal mért hosszú hátizom területérõl és bõr alatti faggyúvastagságáról, Acta Agronomia Óváriensis, 51. 2. 53–61.

Tőzsér, J., Holló, G., Holló, I., Seregi, J., Repa, I. (2004/b). A szarvasmarha hosszú hátizom területének mérése real-time ultrahangkészülékkel. Állattenyésztés és Takarmányozás, 6. 539–553.

Williams, A. R. (2002):Ultrasound applications in beef cattle carcass research and management, Journal of Animal Science, 80. E-suppl. 2. 183–188. https://doi.org/10.2527/animalsci2002.80E-Suppl_2E183x

Williams, R. E., Bertrand, J. K., Williams, S. E., Benyshek, L. L. (1997): Biceps femoris and rump fat as additional ultrasound measurements for predicting retail product and trimmable fat in beef carcasses. Journal of Animal Science, 75. 1. 7–13. https://doi.org/10.2527/1997.7517

Letöltések

Megjelent

2020-12-28

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Néhány tényező hatása charolais növendékmarhák hústermelési paramétereire ultrahangos méresek alapján. (2020). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 16(2), 170-176. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2020.2.170

Hasonló cikkek

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei