Food provision of soldiers from roman legions to the modern armieswith special regard to the meat type meals

Authors

  • Alfréd Kovács SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter K. u.1.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.104

Keywords:

the physical condition of soldiers, basic food materials, obtaining of meat, processing of slaughtered animals, meal packs

Abstract

In the course of history the health and good condition of soldiers in the armies are fluently proved to be at least so important terms, as the armament, or the modernization and efficiency of ammunition. The maintenance of mobility and ability of fast reaction and high fighting value and disciplined keenness of regiments and subunits claims a considerable organization. A great difference is in comparison with previous situation that physical condition and enthusiasm of the military men were decisive important in point of view for outcomes of battles and wars. Nowadays the armaments and other new battle instruments modified dramatically the role of soldiers. Today among the basic food materials the bread and meat and tha healthy drinking water have also a priority. Recently the obtaining and transport and slaughtering moreover the preparation of slaughtered animals take also about 1/3 from total organizing activity in an army. Spectacular development seems in the processing and furnishing of foods /centralized cooking and roasting and distribution/ and to reduce the weight and to exchange the content of meal packs. Till in a Roman legion a legionary soldier carried always 7-9 kgs food and drinking water on, untill the weight of an actually useful meal pack takes just about 1kg.

Author Biography

  • Alfréd Kovács, SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter K. u.1.

    Kovacs.Alfred@mkk.szie.hu

References

Bányai K. (2011): A római légiók logisztikája háborúban. Logisztikai évkönyv Bp., 2013, 127–135.

Blazovich, L (Szerk.) (1985): Csongrád megye évszázadai I-III., Szeged I., 234–237, 246–247.

Borus, J. (1981): A honvédsereg élelmezése 1848-1849-ben. História, 3(2) 30–31.

Csapó, T., Gumst, P., Márkus, L., (1987): Egyetemes történelmi kronológia. I., Tankönyvkiadó, Bp. 787.

Fodor, P. (1986): A török hadsereg. Szerk. Ágoston, G. História 8. (3–4) 23–24., 26–27.

A hadsereg élelmezése. (1914): Vasárnapi könyv. 1914 II. félév. 20. füzet, 34.

Határidők (2013): A török sereg élelmezése. 2013.dec. 08.

Katona, G (2004): Felszerelések, tesztek, 2004. jan. 11. Magyar túlélő portál http://kundk.blog.hu/2008/08/27/a_magyar_honvedseg_hetnapos_ elelmiszercsomagja

MRE, avagy mit esznek a harcoló katonák? 2010. Gasztrosokk, HM. 2010.05.16.

Soriano. velencei követ jelentése (1869): Századok, 1869.298. http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/ hodmezovasarhely/hodmezovasarhely_tortenete_szeremlei_V/ pages/006_katonai_ugyek.htm

Szűcs, L (2015): A „Barna halál” 3200 kalóriája. https://honvedelem.hu/ 2015.04.20.

Published

2015-12-22

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

Food provision of soldiers from roman legions to the modern armieswith special regard to the meat type meals. (2015). Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 11(2), 104-108. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.104

Similar Articles

1-10 of 81

You may also start an advanced similarity search for this article.