Különböző sertés genotípusok termelési mutatóinak összevetése háztáji tartástechnológiában

Szerzők

  • Bedő István Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Szabó Rubina Tünde Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Tóth Márk Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élettani és Takarmányozástani Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Kovács-Weber Mária Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.17205/aweth.7325

Kulcsszavak:

sertés, háztáji, genotípus

Absztrakt

Munkánk célja volt összehasonlítani három különböző genotípusú sertésállomány (lapály x pietrain F1, nagyfehér x pietrain F1, valamint a nagyfehér x lapály F1) naturális mutatóit (születéskori súly, alomsúly, alomszám, életnap, élősúly, csontos hús arány és fehéráru arány) háztáji tartástechnológiában Kárpátalján. A születéskori súly legmagasabbnak bizonyult a nagy fehér és lapály genotípusnál. Az alomszám a nagyfehér és lapály genotípusnál mutatkozott a legkedvezőbbnek. Az élősúlyt és az életnapok összefüggésében a lapály x pietrain F1 genotípusnál voltak a legmagasabbak. A legjobb kihozatali mutatókat mind a hús és a fehéráru esetében is a nagyfehér x pietrain F1 genotípus produkálta, de a másik két vizsgált genotípus csupán minimális eltéréssel volt kisebb. Legnagyobb szalonna és háj százalékos aránya a nagyfehér x pietrain F1 genotípusnál volt (26,29%). Ezt követte a nagyfehér x lapály F1 (24,6%), majd a lapály x pietrain F1 (23,72%). A legnagyobb csontos hús aránnyal a nagyfehér x pietrain F1 genotípus rendelkezett (54,76%).

Információk a szerzőről

  • Szabó Rubina Tünde, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző, email: Szabo.Rubina.Tunde@uni-mate.hu

Hivatkozások

Baginé H. Á. (2016): Magyar nagyfehér, duroc és pietrain kocák genetikai értékelése és egyes termelési paramétereinek statisztikai vizsgálata. Debreceni Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola. Debrecen, Doktori értekezés 145 p.

Gazdag, S. (2023): A kárpátaljai állattenyésztés sajátosságai és fejlődési potenciálja. MATE Budai Campus. Budapest, szakdolgozat, 43 p.

Horn P. (2000): Állattenyésztés 3. Sertés, nyúl prémes állatok, hal. Budapest: Mezőgazdaság Kiadó. 420 p.

Horváth, J. (2012): Háztáji állattartás. Budapest: Duna-Mix Kft., 106 p.

Kozma, Gy. (2003): Sertéstenyésztés és tartás. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 209 p.

Perlaki N. (2023): Kocák szaporulat mutatóinak vizsgálata különböző évszakokban. Gödöllő. Szakdolgozat, 37.p.

Szűcs E. (2002): Vágóállat és húsminőség. Budapest: Szaktudás, Kiadó Ház, 228 p.

Varga, A. (2004): Sertéshús-minősítés és minőség Magyarországon az EU csatlakozás időszakában., Nyugat-magyarországi Egyetem, Mosonmagyaróvár, Doktori (PhD) értekezés, 216 p.

Letöltések

Megjelent

2025-12-16

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Bedő, I., Szabó, R. T., Tóth, M., & Kovács-Weber, M. (2025). Különböző sertés genotípusok termelési mutatóinak összevetése háztáji tartástechnológiában. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 21(2), 110-117. https://doi.org/10.17205/aweth.7325

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>