Különböző sertés genotípusok termelési mutatóinak összevetése háztáji tartástechnológiában
DOI:
https://doi.org/10.17205/aweth.7325Kulcsszavak:
sertés, háztáji, genotípusAbsztrakt
Munkánk célja volt összehasonlítani három különböző genotípusú sertésállomány (lapály x pietrain F1, nagyfehér x pietrain F1, valamint a nagyfehér x lapály F1) naturális mutatóit (születéskori súly, alomsúly, alomszám, életnap, élősúly, csontos hús arány és fehéráru arány) háztáji tartástechnológiában Kárpátalján. A születéskori súly legmagasabbnak bizonyult a nagy fehér és lapály genotípusnál. Az alomszám a nagyfehér és lapály genotípusnál mutatkozott a legkedvezőbbnek. Az élősúlyt és az életnapok összefüggésében a lapály x pietrain F1 genotípusnál voltak a legmagasabbak. A legjobb kihozatali mutatókat mind a hús és a fehéráru esetében is a nagyfehér x pietrain F1 genotípus produkálta, de a másik két vizsgált genotípus csupán minimális eltéréssel volt kisebb. Legnagyobb szalonna és háj százalékos aránya a nagyfehér x pietrain F1 genotípusnál volt (26,29%). Ezt követte a nagyfehér x lapály F1 (24,6%), majd a lapály x pietrain F1 (23,72%). A legnagyobb csontos hús aránnyal a nagyfehér x pietrain F1 genotípus rendelkezett (54,76%).
Hivatkozások
Baginé H. Á. (2016): Magyar nagyfehér, duroc és pietrain kocák genetikai értékelése és egyes termelési paramétereinek statisztikai vizsgálata. Debreceni Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola. Debrecen, Doktori értekezés 145 p.
Gazdag, S. (2023): A kárpátaljai állattenyésztés sajátosságai és fejlődési potenciálja. MATE Budai Campus. Budapest, szakdolgozat, 43 p.
Horn P. (2000): Állattenyésztés 3. Sertés, nyúl prémes állatok, hal. Budapest: Mezőgazdaság Kiadó. 420 p.
Horváth, J. (2012): Háztáji állattartás. Budapest: Duna-Mix Kft., 106 p.
Kozma, Gy. (2003): Sertéstenyésztés és tartás. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 209 p.
Perlaki N. (2023): Kocák szaporulat mutatóinak vizsgálata különböző évszakokban. Gödöllő. Szakdolgozat, 37.p.
Szűcs E. (2002): Vágóállat és húsminőség. Budapest: Szaktudás, Kiadó Ház, 228 p.
Varga, A. (2004): Sertéshús-minősítés és minőség Magyarországon az EU csatlakozás időszakában., Nyugat-magyarországi Egyetem, Mosonmagyaróvár, Doktori (PhD) értekezés, 216 p.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2025 Bedő István, Szabó Rubina Tünde, Tóth Márk, Kovács-Weber Mária

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A folyóirat a nyílt hozzáférés elvei szerint működik, cikkeire ugyanakkor a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).