Summary of production parameters of different pig genotypes in extensive systems

Authors

  • István Bedő Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Animal Sciences, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1
  • Rubina Tünde Szabó Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Animal Sciences, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1
  • Márk Tóth Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Physiology and Nutrition, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1
  • Kovács-Weber Mária Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Animal Sciences, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1

DOI:

https://doi.org/10.17205/aweth.7325

Keywords:

swine, extensive system, genotype

Abstract

The objective of our work was to compare the natural indicators (birth weight, litter weight, litter number, day of life, live weight, bone meat ratio and white meat ratio) of three different genotypes of pigs (Hungarian Landrace x Pietrain F1, Hungarian Large white x Pietrain F1 and Hungarian Large white x Hungarian Landrace F1) in extensive housing. Birth weight was found to be highest in the Hungarian Large white x Hungarian Landrace F1 genotype. Litter numbers were found to be highest in the Hungarian Large white x Hungarian Landrace F1 genotype. Live weight and days of life were most favourable in the Hungarian Landrace x Pietrain F1 genotype. The Hungarian Large white x Pietrain F1 genotype produced the best yield traits for both meat and white meat, but the other two tested genotypes were only slightly different. The Hungarian Large white x Pietrain F1 genotype had the highest percentage of lean meat and fat, with a white meat to live weight ratio of more than 26.29%. Among the genotypes, Hungarian Large white x Hungarian Landrace F1 was followed by Hungarian Landrace x Pietrain F1 with 24.6% and 23.72%, respectively. The Hungarian Large white x Pietrain F1 genotype had the highest proportion of bone in meat (54.76%).

Author Biography

  • Rubina Tünde Szabó, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Animal Sciences, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1

    corresponding author, email: Szabo.Rubina.Tunde@uni-mate.hu

References

Baginé H. Á. (2016): Magyar nagyfehér, duroc és pietrain kocák genetikai értékelése és egyes termelési paramétereinek statisztikai vizsgálata. Debreceni Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola. Debrecen, Doktori értekezés 145 p.

Gazdag, S. (2023): A kárpátaljai állattenyésztés sajátosságai és fejlődési potenciálja. MATE Budai Campus. Budapest, szakdolgozat, 43 p.

Horn P. (2000): Állattenyésztés 3. Sertés, nyúl prémes állatok, hal. Budapest: Mezőgazdaság Kiadó. 420 p.

Horváth, J. (2012): Háztáji állattartás. Budapest: Duna-Mix Kft., 106 p.

Kozma, Gy. (2003): Sertéstenyésztés és tartás. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 209 p.

Perlaki N. (2023): Kocák szaporulat mutatóinak vizsgálata különböző évszakokban. Gödöllő. Szakdolgozat, 37.p.

Szűcs E. (2002): Vágóállat és húsminőség. Budapest: Szaktudás, Kiadó Ház, 228 p.

Varga, A. (2004): Sertéshús-minősítés és minőség Magyarországon az EU csatlakozás időszakában., Nyugat-magyarországi Egyetem, Mosonmagyaróvár, Doktori (PhD) értekezés, 216 p.

Published

2025-12-16

Issue

Section

Articels

How to Cite

Bedő, I., Szabó, R. T., Tóth, M., & Kovács-Weber, M. (2025). Summary of production parameters of different pig genotypes in extensive systems. Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 21(2), 110-117. https://doi.org/10.17205/aweth.7325

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>