A gyapotmag mint potenciális új fehérjeforrás – Magyarországi tapasztalatok
DOI:
https://doi.org/10.17205/aweth.6474Kulcsszavak:
gyapotmag, érési idő, szármagasság, nyersfehérjeAbsztrakt
Gyapotgenotípusok termeléstechnológiai tesztelését végezték el 2024-ben a MATE Karcagi Kutatóintézetben. Az utolsónak kiadott, 1951-es, minisztériumi agrotechnikai útmutatót hasonlították össze az aktuális termesztési lehetőségekkel. A laboreredmények alátámasztották, hogy a gyapottermesztés melléktermékének tartott magtermés kimagasló nyersfehérje tartalmú. Az irodalmak alapján a gyapotmaggal kiegészített kukorica szilázs etetése igazoltan kevesebb kiürülő rostot eredményez a tejelő tehenek takarmányozása során. Az extrahált gyapotmag 43% nyersfehérjét tartalmaz, ezért megfontolásra érdemes szója-helyettesítő lehet. Aminosav összetétele alapján elsősorban kérődzők számára lehet receptúra alkotó. Tapasztalataik alapján, a korai érésű, alacsonyabb szármagasságú genotípusokat célszerű hazai viszonyok között termesztésbe vonni.
Hivatkozások
Barabás E. (1969): Takarmányozás. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest. 97.
Blauwickel R., Xu S., Harrison J.H., Loney K.A., Riley R.E., Calhoun M.C. (1997): Effect of whole cottonseed, gossypol, and ruminally protected lysine supplementation on milk yield and com-position. Journal of Dairy Science. 80(7), 1358–1365. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(97)76064-8
Farkas J. (1976): Keveréktakarmányok előállítása és felhasználása a nagyüzemekben. Mezőgazda-sági Kiadó. Budapest. 59.
Földművelésügyi Minisztérium (1951): Az öntözetlen gyapottermelés agrotechnikai szabályai az 1951. évre. Mezőgazdasági Kiadó. 3–20.
Keerti S.R., Pandeya D., Campbell L.M., Wedegaertner T.C., Puckhaber L., Stipanovic R.D., Thenell J.S., Hague S., Hake K. (2020): Ultra-low gossypol cottonseed: selective gene silencing opens up a vast resource of plant-based protein ti improve human nutrition. Critical Rewies in Plant Sciences. 39(1), 1–29. https://doi.org/10.1080/07352689.2020.1724433
Mézes M. (2018). Alternative protein sources in the nutrition of farm animals. Acta Agraria Debre-ceniensis, 150, 21–31. https://doi.org/10.34101/actaagrar/150/1699
Nofstger S.M., Hopkins B.A., Diaz D.E., Brownie C., Whitlow L.W. (2000): Effect of Whole and Expanded-Expelled Cottonseed on Milk Yield and Blood Gossypol. Journal of Dairy Science 83. 2539–2547. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)75146-0
Pordánné Katona Cs. (1997): A gyapotmag takarmányozása tejtermelő tehenekkel. Szakdolgozat. Debrecen. 18–22.
Rotchnek J. (1916): Gyapottermelés Magyarországon. Természettudományi Közlemények 1916. 603–607.
Ruziev A. (2023): Technological clearances in machines for mechanical processing of cotton seeds. Web of Conferences. 383, 04062. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202338304062
Schmidt J. (1993): Takarmányozástan. Mezőgazda Kiadó. Budapest. 216.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2024 Halász András, Csízi István, Varga Krisztina, Bojté Csilla, Bodnár Ákos , Egerszegi István, Kern László, Máthé László
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.