A szarvasmarha hizlalás eredményeinek bemutatása egy nagyüzemben

Szerzők

  • Kiss Martin Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kaposvári Campus, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Precíziós Állattenyésztési és Állattenyésztési Biotechnika Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40.
  • Holló Gabriella Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kaposvári Campus, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Precíziós Állattenyésztési és Állattenyésztési Biotechnika Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2021.2.076

Kulcsszavak:

szarvasmarha, hizlalás, súlygyarapodás, izmoltsági kategória

Absztrakt

A szerzők, a nagyüzemi, intenzív marhahizlalás fontosabb mutatószámait értékelték különböző fajtájú hízóbikák hizlalási teljesítménye alapján. A vizsgálatban, öt fajta 551 egyedének 2019-2020. évi adatait (szimmentáli: 236, limousin: 115, charolais: 94, angus 77:, blonde d’aquitaine: 29) dolgozták fel. A telepre a legfiatalabb életkorban az angus bikák kerültek, míg a beállítási életkor alapján a legidősebb állatok a charolais fajtájúak voltak. A legkisebb élősúllyal az angus bikák (217 kg) kerültek hizlalásba, míg a legnagyobb élősúllyal (245 kg) a blonde d’aquitaine bikák. A hizlalási végsúly 343-365 kg között változott. A hizlalás alatti súlygyarapodás a charolais fajtánál (1731g/nap), míg az életnapi súlygyarapodás a szimmentáli fajtánál (1215 g/nap) volt a legkedvezőbb. Az izmoltsági minősítés alapján az angus, és a blonde d’aquitaine bikák az R kategóriából U kategóriába kerültek át a hizlalás végére, míg a charolais és limousine bikák döntő része U-ból E kategóriába. A szimmentáli bikák izmoltsága R minősítésű maradt, de döntő részük átminősült a kedvezőbb R+ alkategóriába. Azonos beállítási élősúly esetén a 10 hónapnál fiatalabb hízóbikák súlygyarapodása szignifikánsan kisebb volt a későbbi életkorban (10 hónapnál idősebb) vásárolt bikák súlygyarapodásánál.

Információk a szerzőről

  • Holló Gabriella, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kaposvári Campus, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Precíziós Állattenyésztési és Állattenyésztési Biotechnika Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40.

    levelezőszerző
    hollo.gabriella@uni-mate.hu

Hivatkozások

AKI PAIR (2021): Agrárpiaci jelentések - Élőállat és hús. XXIV. 10. 20. https://www.aki.gov.hu/product/agrarpiaci-jelentesek-eloallat-es-hus-340/

Alberti, P., Panea, B., Sanudo, C., Olleta, J. L., Ripoll, G., Ertbjerg, P., Christensen M., Gigli, S., Failla, S., Concetti, S., Hocquette, J. F., Jailler, R., Rudel, S., Renand, G., Nute, G. R., Richardson R. I., Williams J. L. (2008): Live weight, body size and carcass characteristics of young bulls of fifteen European breed. Livestock Science, 114. 19–30. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2007.04.010

Ertürk, Y. E. (2018): Description of factors influencing final fattening weight in domestic beef cattle breeds through MARS Algorithm. Pakistan Journal of Zoology, 50. 1731–1737. https://doi.org/10.17582/journal.pjz/2018.50.5.1731.1737

EUROSTAT (2021): https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/apro_mt_lscatl/default/table?lang=en

Gallo, L., De Marchi, M., Bittante, G. (2014): A survey on feedlot performance of purebred and crossbred European young bulls and heifers managed under intensive conditions in Veneto, northeast Italy. Italian Journal of Animal Science, 13. 3285. https://doi.org/10.4081/ijas.2014.3285

Göncü, S, Anitaş, O, Görgülü, M. (2020): The comparisons of fattening performance of Angus, Brangus and Hereford Bullocks at different initial body weight. MOJ Ecology and Environmental Sciences (MOJES) 5. 188–191. https://doi.org/10.15406/mojes.2020.05.00192

Harangi S., Béri B. (2014): Az ultrahangos mérésekkel kapott és a vágóértéket jellemző adatok közötti összefüggés charolais hízóbikákban. Állattenyésztés és Takarmányozás, 63. 42–55.

Hocquette, F., Ellies-Oury, M. P., Lherm, M., Pineau, C., Deblitz, C., Farmer L. (2018): Current situation and future prospects for beef production in Europe - A review. Asian-Australasian Journal of Animal Science, 31. 1017–1035. https://doi.org/10.5713/ajas.18.0196

Holló G., Nuernberg K., Somogyi T., Anton I., Holló I. (2012): Comparison of fattening performance and slaughter value of local Hungarian cattle breeds to international breeds. Archives of Animal Breeding, 55. 1–12. https://doi.org/10.5194/aab-55-1-2012

Honig, A. C., Inhuber, V., Spiekers, H., Windisch, W., Götz, K. U., Ettle, T. (2020): Influence of dietary energy concentration and body weight at slaughter on carcass tissue composition and beef cuts of modern type Fleckvieh (German Simmental) bulls. Meat Science, 169. 108209. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108209

Kayar, T, Inal, S. (2019): Comparison of fattening performance of Limousine, Charolais, Angus and Hereford breed bulls. Eurasian Journal of Veterarinary Sciences, 35, 104–108. https://doi.org/10.15312/EurasianJVetSci.2019.231

Kheawrod, W., Sivapirunthep, P., Thiwaratkoon, P., Chongcharoen, M., Chancharoen, P. Yathongchai, W. and Chaosap, C. (2020): The influence of fattening periods on performance, carcass composition, and meat quality of Charolais crossbred steers. International Journal of Agricultural Technology, 16. 1397–1406.

Kučević, D., Papović, T., Tomović, V., Plavšić, M., Jajić, I., Krstović, S., Stanojević, D. (2019): influence of farm management for calves on growth performance and meat quality traits duration fattening of Simmental bulls and heifers. Animals, 9, 941. https://doi.org/10.3390/ani9110941

Nagy N., Süpek Z., Tőzsér J., Ferenczyné L. M. (1992): Data on fattening results from some beef cattle crossbreed young bulls. Bulletin of the University of Agricultural Sciences, Gödöllő, 1991/92, 69–75.p.

Mialon, M. M., Martin, C., Garcia, F., Menassol, J. B., Dubroeucq, H., Veissier, I., Micol, D. (2008): Effects of the forage-to-concentrate ratio of the diet on feeding behaviour in young Blonde d'Aquitaine bulls. Animal. 2, 1682–1691. https://doi.org/10.1017/S1751731108002905

Pogorzelska-Przybyłek, P., Nogalski, Z., Sobczuk-Szul, M., Momot, M. (2021): The effect of gender status on the growth performance, carcass and meat quality traits of young crossbred Holstein-Friesian×Limousin cattle. Animal Bioscience, 4. 914–921 https://doi.org/10.5713/ajas.20.0085

Şenyüz, H. H., Erat, S., Karsli, M. A., Soydemir I. (2020): Comparison of fattening performance of Angus, Charolais, Limousine and Simmental cattle imported to Turkey. Livestock Studies, 60, 1–4. https://doi.org/10.46897/lahaed.779712

Sochor, J., Sochor, J., Simeonovová, J., Šubrt, J., Buchar J. (2005): Effect of selected fattening performance and carcass value traits on textural properties of beef. Czech Journal of Animal Science, 50. 81–88 https://doi.org/10.17221/3999-CJAS

Stimbirys, A., Shernienė L., Prusevichus V., Jukna V., Shimkus Al. Shimkienė, Al. (2016): The influence of different factors on bulls carcass conformation class in Lithuania. Bulgarian Journal Agricultural Science, 22. 627–634.

Svyrydenko, N. P., Kostenko, S. O. (2019). Assessment of fattening performance and slaughtering characteristics of young bulls from Aberdeen Angus breed, Volyn Meat breed, and Charolais breed. Ukrainian Journal of Ecology, 9. 641–645. https://doi.org/10.15421/2019_802

Teke, B., Akdag, F., Ekiz, B., Ugurlu, M. (2014): Effects of different lairage times after long distance transportation on carcass and meat quality characteristics of Hungarian Simmental bulls. Meat Science, 96. 224–229. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.07.009

URL1: https://www.hunland.com/hu/kereskedelem/eloallatok/szarvasmarha-hizlalasa-es-vagasa. letöltés: 2021. 06.14.

Ustuner, H., Ardicli, S., Arslan, O., Brav, F. C.(2020): Fattening performance and carcass traits of imported Simmental bulls at different initial fattening ageLarge Animal Review 2020; 26: 161–165.

Letöltések

Megjelent

2021-12-31

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A szarvasmarha hizlalás eredményeinek bemutatása egy nagyüzemben. (2021). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 17(2), 76-89. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2021.2.076

Hasonló cikkek

11-18 a 18-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.