HEVES MEGYE GYÜMÖLCSTERMESZTÉSE

Szerzők

  • Kaprinyák Tünde Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Károly Róbert Campus, Szőlészeti és Borászati Intézet

DOI:

https://doi.org/10.33032/acr.2627

Kulcsszavak:

Heves megye, kertészet, hungarikum, hagyomány, jövő

Absztrakt

Az urbanizáció terjedésével az emberek számára mind fontosabbá válik az egészséges táplálkozás, melynek fontos alapja a mezőgazdaság.  Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a hazai előállítású növényi „alapanyagok”. Közöttük vannak olyan növények, amelyek kialakulása, termesztése csak egy-egy termőtájhoz kötődik. Ezen területek a genetikai variabilitás megőrzésében is szerepet játszanak.
A klímaváltozás által előidézett negatív környezeti hatások a mérsékelt égövben is súlyos károkat okoznak. A termesztőkörzetek eltolódnak; új kórokozók, kártevők képesek nálunk életfeltételeiket megtalálni. Megoldási lehetőség lehet a hazai, történelmi fajták ismételt bevonása újra a termesztésbe. A hungarikumok között egyre több hazai növényi termék található. A fajok biológiai és genetikai alapjainak szélesítése, a hagyomány megőrzése ugyanolyan fontos, mint a kertészeti innováció. Heves megye változatos földrajzi adottságai miatt a mezőgazdaság (ezen belül a kertészet) hagyománya hosszú régmúltra nyúlik vissza. Sok, itt élő ember számára megélhetést nyújt közvetlenül a gyümölcs-, zöldségfélék előállítása, és a hozzá kapcsolódó turizmus is.

Információk a szerzőről

  • Kaprinyák Tünde, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Károly Róbert Campus, Szőlészeti és Borászati Intézet

    Kaprinyák Tünde PhD
    adjunktus
    Kaprinyak.Tunde@uni-mate.hu

Hivatkozások

Baros, Z. – Bujdosó, Z. – Kovács, T. – Patkós, Cs. – Radics, Zs. (2012): The social aspects and public acceptance of biomass giving the example of a Hungarian region International Journal Of Renewable Energy Development, 1(2) 22-30. https://doi.org/10.14710/ijred.1.2.39-43

Brózik S. (1959): Termesztett gyümölcsfajtáink 2. Csonthéjastermésűek: Cseresznye – Meggy. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Brózik S. (1960): Termesztett gyümölcsfajtáink 2. Csonthéjastermésűek: Szilva – Kajszi. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Brózik S. – Kállay T.-né – Apostol J. (2003): Mandula. Budapest: Mezőgazda Kiadó.

Bujdosó Z. – Remenyik B. (2009): Kereskedelmi vonzáskörzetkutatás elmélete és gyakorlata Heves megyei példákon keresztül In: Pajtókné Tari I. – Tóth A. (szerk.): Változó Föld, változó társadalom, változó ismeretszerzés : tudományos konferencia az EKF Földrajz Tanszék 60 éves jubileumához kapcsolódva, Eger: Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék. pp. 175–180.

Dóka K. (1982): Gazdálkodás a Tisza árterein a XIX. század első felében. Agrártörténeti Szemle, 24(3-4) 280.

Dóka K. (1996): Vízépítők, földmérők, útépítők: mérnökeink a 18. század végétől a polgári forradalomig. Hidrológiai Közlöny, 76(3-4), 156.

Harmat L. (szerk.) (1987): Köszméte. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Kozári J. (1988): Művelésági és birtokviszonyok Egerben az 1875. évi VII. TC. által létrehozott kataszteri telekkönyv tükrében. Agrártörténeti Szemle, 30(3-4), 458.

Markos Gy. (1962): Magyarország gazdasági földrajza. Budapest: Közgazdasági és Jogi Kiadó.

Mohácsy M. – Magyar Gy. (1936): Dió-, mandula-, mogyoró- és gesztenyetermesztés. Budapest: Pária Nyomda.

Mohácsy M. – Maliga P. (1956): Cseresznye- és meggytermesztés. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Mohácsy – Porpáczy A. (1951): Dió, mandula, mogyoró, gesztenye. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest

Mohácsy M. – Porpáczy A. (1952): Bogyósgyümölcsűek. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Mohácsy M. – Porpáczy A. – Maliga P. (1957): Gesztenye, mandula, mogyoró. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Nyujtó F. – Surányi D. (1981): Kajszibarack. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Okályi I. (1954): Gyümölcstermelés I. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Papp J. – Porpáczy A. (1999): Bogyósgyümölcsűek II. Szeder, ribiszke, köszméte, különleges gyümölcsök. Budapest: Mezőgazda Kiadó.

Somos A. (1973): A kertészet helyzete és fejlesztésének lehetőségei Heves megyében. Agrártudományi Közlemények (A MTA Agrártudományok Osztályának Közleményei), Akadémiai Kertészeti Nap előadásai. 32(3-4), 252.

Surányi D. (2011): Ökológiai szemléletű gyümölcstermesztés - változó termesztő körzetekben. Tájökológiai Lapok 9(2), 321-343.

Szentiványi P. – Horn E. – Pejovics B. (1976): Dió, gesztenye, mandula, mogyoró. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Internet1: www.hiszi-map.hu/info/magyar/heves/heves-megye.html. Letöltés dátuma: 2021. 10. 25.

Internet2: http://www.terport.hu/megyek/magyarorszag-megyei. Letöltés dátuma: 2021. 10. 22.

Internet3: https://www.arcanum.hu/.../hevesmegye-matrai-resze-platthy-adorjantol-4B3A/. Letöltés dátuma: 2021. 10. 20.

Internet4: gti.ektf.hu/anyagok/.../heves%20megye%20fejlesztési%20terv%202007-2013.pdf: Heves megye területfejlesztési koncepciója és stratégiai programja (2007-2013). Letöltés dátuma: 2021. 10. 22.

Internet5:elte.pene.hu/5.felev/Magyarorszag%20tarsadalmi.../Gyumolcstermo_korzeteink.ppt. Letöltés dátuma: 2021. 10. 25.

Internet6:www.sulinet.hu/oroksegtar/data/.../Egy.../016_Szolo_es_gyumolcsteremeles.html. Letöltés dátuma: 2021. 10. 22.

Internet7: http://hevesmegye.hu/ertekeink. Letöltés dátuma: 2021. 10. 22.

Internet8: https://www.agronaplo.hu/.../heves-megye-szolo-es-bor-foldje-hely-ahol-nap-es-hegy. Letöltés dátuma: 2021. 10. 25.

Internet9: http://hevesmegye.hu/hu/gasztronomia. Letöltés dátuma: 2021. 10. 23.

Internet10: hungarikum.hu/hu/.../huszonhárom-érték-heves-megyei-értéktárban-bárki-ötletelhet. Letöltés dátuma: 2021. 10. 25.

Internet11:www.hungarikum.hu/sites/default/files/hungarikumok-lista.pdf.Letöltés dátuma: 2021. 10. 20.

Internet12: https://boraszat.kormany.hu. Letöltés dátuma: 2021. 11. 20.

Internet13: www.ksh.hu Letöltés dátuma: 2021. 11. 20.

Letöltések

Megjelent

2021-12-28

Hogyan kell idézni

HEVES MEGYE GYÜMÖLCSTERMESZTÉSE. (2021). Acta Carolus Robertus, 11(2), 73-80. https://doi.org/10.33032/acr.2627

Hasonló cikkek

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.