AGRICULTURE, HORTICULTURE IN HEVES COUNTY

Authors

  • Tünde Kaprinyák Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Károly Róbert Campus, Szőlészeti és Borászati Intézet

DOI:

https://doi.org/10.33032/acr.2627

Keywords:

Heves county, horticulture, hungaricum, tradition, future

Abstract

With the spread of urbanization, the healthy nutrition, of which agriculture is an important basis, is becoming more and more important for people. There is an increasing emphasis on domestically produced plant „raw materials”. Among them, there are some plants, the formation and cultivation are connected to only one-one growing region. These areas also play a role in preserving genetic variability.
The negative environmental impacts caused by climate change are also causing severe damage in the temperate zone. The growing areas are shifting, new pathogens and pests are able to find their habitat there. A possible solution could be to reintroduce domestic, historical varieties into cultivation again. Among the Hungaricums more and more domestic plant products can be found. The broadening the biological and genetic bases of species, the preserving tradition, is as important as the horticultural innovation. Due to the diverse geographical features of Heves county, the tradition of agriculture (including horticulture) dates back a long time. For many people living here, the growing of fruits and vegetables and related tourism also provide a livelihood.

Author Biography

  • Tünde Kaprinyák, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Károly Róbert Campus, Szőlészeti és Borászati Intézet

    Kaprinyak.Tunde@uni-mate.hu

References

Baros, Z. – Bujdosó, Z. – Kovács, T. – Patkós, Cs. – Radics, Zs. (2012): The social aspects and public acceptance of biomass giving the example of a Hungarian region International Journal Of Renewable Energy Development, 1(2) 22-30. https://doi.org/10.14710/ijred.1.2.39-43

Brózik S. (1959): Termesztett gyümölcsfajtáink 2. Csonthéjastermésűek: Cseresznye – Meggy. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Brózik S. (1960): Termesztett gyümölcsfajtáink 2. Csonthéjastermésűek: Szilva – Kajszi. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Brózik S. – Kállay T.-né – Apostol J. (2003): Mandula. Budapest: Mezőgazda Kiadó.

Bujdosó Z. – Remenyik B. (2009): Kereskedelmi vonzáskörzetkutatás elmélete és gyakorlata Heves megyei példákon keresztül In: Pajtókné Tari I. – Tóth A. (szerk.): Változó Föld, változó társadalom, változó ismeretszerzés : tudományos konferencia az EKF Földrajz Tanszék 60 éves jubileumához kapcsolódva, Eger: Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék. pp. 175–180.

Dóka K. (1982): Gazdálkodás a Tisza árterein a XIX. század első felében. Agrártörténeti Szemle, 24(3-4) 280.

Dóka K. (1996): Vízépítők, földmérők, útépítők: mérnökeink a 18. század végétől a polgári forradalomig. Hidrológiai Közlöny, 76(3-4), 156.

Harmat L. (szerk.) (1987): Köszméte. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Kozári J. (1988): Művelésági és birtokviszonyok Egerben az 1875. évi VII. TC. által létrehozott kataszteri telekkönyv tükrében. Agrártörténeti Szemle, 30(3-4), 458.

Markos Gy. (1962): Magyarország gazdasági földrajza. Budapest: Közgazdasági és Jogi Kiadó.

Mohácsy M. – Magyar Gy. (1936): Dió-, mandula-, mogyoró- és gesztenyetermesztés. Budapest: Pária Nyomda.

Mohácsy M. – Maliga P. (1956): Cseresznye- és meggytermesztés. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Mohácsy – Porpáczy A. (1951): Dió, mandula, mogyoró, gesztenye. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest

Mohácsy M. – Porpáczy A. (1952): Bogyósgyümölcsűek. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Mohácsy M. – Porpáczy A. – Maliga P. (1957): Gesztenye, mandula, mogyoró. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Nyujtó F. – Surányi D. (1981): Kajszibarack. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Okályi I. (1954): Gyümölcstermelés I. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Papp J. – Porpáczy A. (1999): Bogyósgyümölcsűek II. Szeder, ribiszke, köszméte, különleges gyümölcsök. Budapest: Mezőgazda Kiadó.

Somos A. (1973): A kertészet helyzete és fejlesztésének lehetőségei Heves megyében. Agrártudományi Közlemények (A MTA Agrártudományok Osztályának Közleményei), Akadémiai Kertészeti Nap előadásai. 32(3-4), 252.

Surányi D. (2011): Ökológiai szemléletű gyümölcstermesztés - változó termesztő körzetekben. Tájökológiai Lapok 9(2), 321-343.

Szentiványi P. – Horn E. – Pejovics B. (1976): Dió, gesztenye, mandula, mogyoró. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Internet1: www.hiszi-map.hu/info/magyar/heves/heves-megye.html. Letöltés dátuma: 2021. 10. 25.

Internet2: http://www.terport.hu/megyek/magyarorszag-megyei. Letöltés dátuma: 2021. 10. 22.

Internet3: https://www.arcanum.hu/.../hevesmegye-matrai-resze-platthy-adorjantol-4B3A/. Letöltés dátuma: 2021. 10. 20.

Internet4: gti.ektf.hu/anyagok/.../heves%20megye%20fejlesztési%20terv%202007-2013.pdf: Heves megye területfejlesztési koncepciója és stratégiai programja (2007-2013). Letöltés dátuma: 2021. 10. 22.

Internet5:elte.pene.hu/5.felev/Magyarorszag%20tarsadalmi.../Gyumolcstermo_korzeteink.ppt. Letöltés dátuma: 2021. 10. 25.

Internet6:www.sulinet.hu/oroksegtar/data/.../Egy.../016_Szolo_es_gyumolcsteremeles.html. Letöltés dátuma: 2021. 10. 22.

Internet7: http://hevesmegye.hu/ertekeink. Letöltés dátuma: 2021. 10. 22.

Internet8: https://www.agronaplo.hu/.../heves-megye-szolo-es-bor-foldje-hely-ahol-nap-es-hegy. Letöltés dátuma: 2021. 10. 25.

Internet9: http://hevesmegye.hu/hu/gasztronomia. Letöltés dátuma: 2021. 10. 23.

Internet10: hungarikum.hu/hu/.../huszonhárom-érték-heves-megyei-értéktárban-bárki-ötletelhet. Letöltés dátuma: 2021. 10. 25.

Internet11:www.hungarikum.hu/sites/default/files/hungarikumok-lista.pdf.Letöltés dátuma: 2021. 10. 20.

Internet12: https://boraszat.kormany.hu. Letöltés dátuma: 2021. 11. 20.

Internet13: www.ksh.hu Letöltés dátuma: 2021. 11. 20.

Published

2021-12-28

How to Cite

AGRICULTURE, HORTICULTURE IN HEVES COUNTY. (2021). Acta Carolus Robertus, 11(2), 73-80. https://doi.org/10.33032/acr.2627

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.