Magyar vs. román élelmiszerfogyasztás szekunder adatok tükrében
Kulcsszavak:
alapvető élelmiszerek, táplálkozási trendek, korrelációs vizsgálat, piaci lehetőségekAbsztrakt
Szekunder kutatásunk keretében a magyar és román élelmiszerfogyasztás jelenlegi és várható tendenciáinak a feltárására törekedtünk. Korrelációs vizsgálatunk eredményei szerint az élelmiszerárak alig, a reáljövedelmek viszont nagymértékben meghatározzák az alapvető élelmiszerek keresletét mind a hazai, mind pedig a román fogyasztók körében. A román élelmiszerfogyasztást a reáljövedelmek mellett a tradicionális vallási és gasztronómiai hagyományok is jelentősen befolyásolják. Trendszámításunk eredményei alapján, Magyarországon a gyümölcs- és burgonyafogyasztás, Romániában pedig a hús- és tejtermékfogyasztás mennyiségi növekedésére lehet számítani. Összességében megállapítható, hogy a magyar és román táplálkozás nem túl egészséges, mivel a napi tápanyagbevitel jóval az ajánlott szint felett van mindkét országban.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2011 Bakos Izabella, Tamus Antalné
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.