Magyar vs. román élelmiszerfogyasztás szekunder adatok tükrében

Szerzők

  • Bakos Izabella Károly Róbert Főiskola
  • Tamus Antalné Károly Róbert Főiskola

Kulcsszavak:

alapvető élelmiszerek, táplálkozási trendek, korrelációs vizsgálat, piaci lehetőségek

Absztrakt

Szekunder kutatásunk keretében a magyar és román élelmiszerfogyasztás jelenlegi és várható tendenciáinak a feltárására törekedtünk. Korrelációs vizsgálatunk eredményei szerint az élelmiszerárak alig, a reáljövedelmek viszont nagymértékben meghatározzák az alapvető élelmiszerek keresletét mind a hazai, mind pedig a román fogyasztók körében. A román élelmiszerfogyasztást a reáljövedelmek mellett a tradicionális vallási és gasztronómiai hagyományok is jelentősen befolyásolják. Trendszámításunk eredményei alapján, Magyarországon a gyümölcs- és burgonyafogyasztás, Romániában pedig a hús- és tejtermékfogyasztás mennyiségi növekedésére lehet számítani. Összességében megállapítható, hogy a magyar és román táplálkozás nem túl egészséges, mivel a napi tápanyagbevitel jóval az ajánlott szint felett van mindkét országban.

Szerző életrajzok

  • Bakos Izabella, Károly Róbert Főiskola

    kereskedelem és marketnig BA szak hallgatója
    bakosizabella@citromail.hu

  • Tamus Antalné, Károly Róbert Főiskola

    főiskolai tanár
    Marketing és Menedzsment Tanszék
    tamnusne@karolyrobert.hu
    levelező szerző

Letöltések

Megjelent

2011-06-30

Hogyan kell idézni

Magyar vs. román élelmiszerfogyasztás szekunder adatok tükrében. (2011). Acta Carolus Robertus, 1(1), 19-32. https://journal.uni-mate.hu/index.php/acr/article/view/2590

Hasonló cikkek

11-20 a 33-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.