AZ ÉLELMISZER-VÁLASZTÁSRA HATÓ TÉNYEZŐK FELTÁRÁSA
DOI:
https://doi.org/10.33032/acr.2598Kulcsszavak:
élelmiszer fogyasztás, fogyasztói magatartás, társadalmi tényezők, pszichológiai tényezők, márkaAbsztrakt
Az élelmiszerek hozzájárulnak a létfenntartásunkhoz, jelen vannak mindennapjainkban. Átszövik a hétköznapokat, az ünnepeket és a különböző jeles eseményeket. Ételeket fogyasztunk örömszerzés céljából, jutalmazás céljából, azonban általuk kifejezhetjük a személyiségünk is.
A XXI. században számos új élelmiszer-fogyasztási trend jelent meg. Napjainkban a közösségi média által rengeteg információhoz juthatunk számos élelmiszer trendekhez kapcsolódóan, melyek befolyásolják élelmiszer választási preferenciáinkat.
Jelen szakirodalmi összefoglalónkban elsődleges célunk, hogy bemutassuk az élelmiszerek vásárlásai során a fogyasztókra mely társadalmi és pszichológiai külső tényezők gyakorolnak hatásokat élelmiszer-választásaik során szekunder adatgyűjtés segítségével, hazai és nemzetközi szakirodalmak felhasználásával.
Feltárjuk a Vebleni hivalkodó fogyasztás mögöttes pszichológiai okait és kitérünk az élelmiszerekkel kapcsolatos érzelmek elemzésére, az élelmiszermárkákhoz való fogyasztói kötődésre, a márka szeretet jellemzésére is egyaránt.
Hivatkozások
Albert N. – Merunka D. (2013): The role of brand love in consumer-brand relationships. Journal of Consumer Marketing. 30 (3), 258-266.
Alden D. L. – Steenkamp J.B.E.M. – Batra R. (1999): Brand positioning through advertising in Asia, North America, and Europe: the role of global consumer culture. Jour-nal of Marketing. 63 (1), 75-87.
Bagwell L. S. – ¬Bernheim B. D. (1996): Veblen Effects in a Theory of Conspicuous Consumption. American Economic Review. 86 (3), 349–373.
Batra R. – Ahuvia A. – Bagozzi P. R. (2012): Brand Love. Journal of Marketing Research. 76, 1-16.
Berke Sz. (2003): A funkcionális minőség összetevőinek fogyasztói megítélése állati erede-tű alapélelmiszereknél. PhD értekezés. Kaposvári Egyetem. Kaposvár. 200
Blake C. E. – Wethington E. – Farrell T. J. –Bisogni C. A. – Devine C. M. (2009): Behavioral contexts, food-choice coping strategies, and dietary quality of a multiethnic sample of employed parents J. Am. Diet Assoc., 111 (3) 401-407.
Chen X. – Kwan M. P. (2015): Contextual uncertainties, human mobility, and perceived food environment: the uncertain geographic context problem in food access research Ame-rican. Journal. Publ. Health. 105 (9) 1734-1737.
Forgács A (2018): Az evés lélektana, Akadémiai Kiadó, Budapest
Gyulavári T. – Malota E. (2014): Az énkép-illeszkedés elmélet szerepe a fogyasztók turisz-tikai desztinációértékelésében. Marketing & Management. 48 (3), 5-14.
Hofmeister-Tóth Á. (2014): A fogyasztói magatartás alapjai, Akadémiai Kiadó, Budapest
Kiss V. – Szakály Z. (2016): A szülők hatása a középiskolás diákok egészségtudatos táp-lálkozására, EMOK – XXII. Országos Konferencia– Hitelesség és értékorientáció a mar-ketingben
Kotler P. (2002): Marketing menedzsment., Akadémiai Kiadó, Budapest
Kressman F. – Sirgy M.J. – Herrmann A. – Huber F. – Huber S. – Lee D.J. (2006): Direct and indirect effects of self-image congruence on brand loyalty. Journal of Business Research. 59 (8), 955-964.
Lehota J. (2001): Agrármarketing, Marketingkutatás az agrárgazdaságban, Mezőgazda Kiadó, Budapest
Levy S. J. (1959): Symbols for sale. Harvard Business Review. 37 (4), 117-124.
Lockie S. – Lyons K. – Lawrence G. – Grice, J. (2004): Choosing organics: a path analysis of factors underlying the selection of organic food among Australian consumers. Appetite 43, 135-146.
McKinley M.C. – Lowis C. – Robson P.J. (2005): It’s good to talk: Children’s views on food and nutrition. American Journal of Clinical Nutrition 59, 542- 551.
Pilgrim F. J. (1957): The Components of Food Acceptance and their Measurement. Ameri-can Journal of Clinical Nutrition 5 (2), 171-175.
Sirgy M. J. (1982): Self-concept in consumer behavior: A critical review. Journal of consumer research. 9, 287-301.
Stearns, C. Z. – Stearns P. N. (1985): Emotionology: Clarifying the History of Emotions and Emotional Standards. The Americal Historical Review. 90 (4), 813-836.
Steenkamp J. B. E. M. (1997): Dynamics in Consumer Behavior with Respect to Agricultural and Food Products. In Wierenga B. – van Tilburg A. – Grunert K. – Steenkamp, J. B. E. M. – Wedel M. (Eds.), Agricultural Marketing and Consumer Behavior in a Changing World. Springer US, Boston, 143-188.
Steenkamp J.B.E.M. – Batra R. (2003): How perceived brand globalness creates brand value, Journal of International Business Studies 34, 53-65.
Szakály Z. (2017): Élelmiszer-marketing, Akadémia Kiadó, Budapest
Tamasits D. – Prónay Sz. (2016): A fogyasztói márkakötődés mozgatórugói: A márkaszere-tet koncepciója. EMOK XXII. Országos konferencia - Hitelesség és értékorientáció a marketingben, 472.
Tilman R. (2006): Colin Campbell on Thorstein Veblen on Conspicuous Consumption. Journal of Economic Issues, 40 (1), 97-112.
Törőcsik M. (2000): Empatikus marketing. Bagolyvár Könyvkiadó, Budapest
Törőcsik M. (2016): Fogyasztói magatartás Insight, trendek, vásárlók, Akadémiai Kiadó, Budapest
Veblen T.B. (1899): The Theory of the Leisure Class, Houghton Mifflin, Boston
Wattanasuwan K. (2005): The self and symbolic consumption. The Journal of American Academy of Business. 3, 179-184.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2021 Fodor Fanni, Naárné Tóth Zsuzsanna
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.