Az azonos körülmények között tartott holstein-fríz és magyartarka fajtájú szarvasmarhák csülökszaru mintáinak keménysége szárítás után
Kulcsszavak:
csülökszaru keménységAbsztrakt
Tanulmányunkban holstein-fríz és magyartarka fajtájú szarvasmarhák (n=14, életkor: x=1034 nap, SE=263,7 nap, élősúly: x=565,5 kg, SE=16,86 kg) csülökszaru keménységét vizsgáltuk. Összesen 56 mintát vettünk (2,5−3,5 g tömegű), szárítószekrényben történő szárítás után (80±2 °C-on, 300 perc), légszáraz állapotban végeztünk méréseket. A vizsgált egyedek átlagos csülökszaru keménysége 72,31 Shore D érték volt, 10,38-as szórás értékkel. Az eredmények értékelése során, az egyes faktorok hatását vizsgálva megállapítottuk, hogy a légszáraz minták vizsgálatakor, a fajtának (F:5,023, P=0,029, α=0,05), az ivarnak (F:7,199, P=0,010, α=0,05), és a mintavételi helynek (F:81,175, P=0,0001, α=0,05) egyaránt érdemi hatása volt a szarukeménységre. Az egyes tulajdonságok csülökszaru keménységre gyakorolt hatása (max: 100%) szerint, a fajta 9,1%-ban, az ivar 12,6%, és mintavételi helyek 83,0%-ban befolyásolták a mért végeredményt.