A globalizáció, a versenyképesség és a fenntartható fejlődés néhány kérdése az állattenyésztésben
Kulcsszavak:
globalizáció, fenntartható agrártermelés, ellentmondások, állati termék előállítás, a magyar stratégiaAbsztrakt
A szerző összefoglalja az állattenyésztés fejlődésének főbb állomásait, elemzi az új kihívásokat a fenntarthatóság kritériumai alapján. Tárgyalja a globalizáció néhány kérdését és lehetséges hatását Európa, ill. hazánk állattenyésztésére, különös tekintettel a sertésre. A fenntartható fejlődés szemszögéből elemzi a hazai állattenyésztés fejlesztésének lehetséges útjait.
Hivatkozások
Bawden, R. J. (1991). Systems thinking and practice in agriculture. J. Dairy Sci., 74(7), 2362–2373. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78410-5
Bawden, R. J. (1989). cit. Olesen, I., Groen, A.F., Gjerde, B. (2000). Definition of animal breeding goals for sustainable production systems. J. Anim. Sci., 78(3), 570–582. https://doi.org/10.2527/2000.783570x
Boer, I. J. M., Peters, H. T. A., Grossman, M., Koops, W. J. (1997). Nutrient flow in agriculture in the Netherlands with special emphasis on Pig production. J. Anim. Sci., 75(8), 2054–2063. https://doi.org/10.2527/1997.7582054x
Cheeke, P. R. (1999). Contemporary Issues in Animal Agriculture. 2Ed. Interstate Publishers Inc. Denville.
Cheeke, P. R. (1999). Shrinking membership in the American Society of Animal Science: Does the discipline of poultry science give us some clues J. Anim. Sci., 77(8), 2031–2038. https://doi.org/10.2527/1999.7782031x
Cunningham, E. P, Horn P., Cherekaev, A. V., Meyn, K., Zjalic, M., Lonc, T., Auriol, P. (1996). Task force on animal production in Central and Eastern Europe. Evaluation Report. REU. Technical Series, FAO Rome,43. 1–26.
Francis, C. A. (1997). cit. Olesen, I. et al. (2000). Definition of animal breeding goals for sustainable production systems. J. Anim. Sci., 78(3), 570–582. https://doi.org/10.2527/2000.783570x
Genetic Programme (1997). Dan Bred International SEA. Dk.
Horn P. (1997). Az állattenyésztés, a takarmánygazdálkodás és az állategészségügy a változások kényszerében. Állattenyésztés és Takarmányozás, 46. 1–10.
Horn, P. (2000). Állattenyésztésünk fejlesztésének néhány kérdése. Állattenyésztés és Takarmányozás. 49. 2–12.
National Swine Improvement Federation (NSIF) Annual Meeting (1995): Des Moines (Closed session)
Olesen, I., Groen, A. F., Gjerde, B. (2000). Definition of animal breeding goals for sustainable production systems. J. Anim. Sci., 78(3), 570–582. https://doi.org/10.2527/2000.783570x
Shalev, B. A., Pasternak, H. (2000). Genetic advances save feed and reduce pollution. World Poultry. 16. 5. 29–30.
Sluis, W., Dunn, N. (1999): Battery ban: minus 8 million birds in German layer flock. World Poultry, 9. 72–73.
Thompson, P. B., Nardone, A. (1999). Sustainable livestock production: methodical and ethical challenges. Livestock Prod. Sci., 61(2–3), 111–119. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(99)00061-5
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2001 Horn Péter

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
