A takarmányfelvétel és az etetési módszer hatása a metabolizálható, valamint az endogén energiaveszteségre kifejlett kakasokban
Kulcsszavak:
látszólagos metabolizálható energia, endogén energiaveszteség, módszer, takarmányozási szint, nitrogén korrekcióAbsztrakt
Két kísérletet állítottunk be, hogy különböző takarmányozási szinteken tanulmányozzuk a kukorica AME és TME értékének változását. Mindkét esetben standard körülmények között tartott, kifejlett Rhode Island Red kakasokat használtunk. Az első kísérletben 72 órás éheztetést követően eltérő mennyiségű (10 és 100 g között, 10 grammonként növelt adag) kukoricával kényszer etettük az állatokat. A kezeléseket 6 ismétlésben végeztük. A 48 órás kísérleti szakaszban gyűjtöttük majd megmértük az ürüléket, valamint meghatároztuk az energia- és nitrogéntartalmát. A második kísérletben 4 nap adaptációt követően a kakasokat 24 órán át éheztettük, majd 4 napos kísérleti szakaszban, az első kísérletben ismertetett mennyiségben ad libitum etettük a madarakat. Az ürülékei gyűjtöttük, fagyasztottuk, majd a minták kémiai analízisre kerültek. Ezután újra 24 órás éheztetés következett. A kísérletek fő célja az volt, hogy összehasonlítsuk a kényszeretetés hatását az ad libitum etetés hatásával az AME, az AMEn, a TME és a TMEn értékére. Az eredmények szerint a kényszeretetett állatokkal mért ME érték nagyobb volt, mint az ad libitum takarmányozott madarakkal mért érték. A kényszeretetés csökkentette az endogén energiaveszteséget az ad libitum takarmányozáshoz képest. A regressziós vizsgálatok eredményei értelmében a takarmányadag növelése fokozza az endogén energia ürítést. Kifejlett Rhode Island Red kakasok esetében mind a kényszeretetés mind az ad libitum etetés módszerének használata során megközelítően 35–40 g az etethető optimális takarmányadag.
Hivatkozások
Guillaume, J., Summers, J. D. (1970). Maintenance energy requirement of the rooster and influence of plane of nutrition on metabolisable energy. Can. J. Anim. Sci., 50(2), 363–369. https://doi.org/10.4141/cjas70-054
Härtel, H. (1986). Influence of food input and procedure of determination on metabolisable energy and digestibility of a diet measured with young and adult birds. British Poultry Sci., 27(1), 11–39. https://doi.org/10.1080/00071668608416851
McNab, J. M. (1990). Apparent and true metabolisable energy of poultry. Feedstuff evaluation J. Wiseman and D. J. A. Cole. Univer. of Nottingham of Agriculture, 41–54. https://doi.org/10.1016/B978-0-408-04971-9.50009-3
McNab, J. M., Fisher, C. (1981). The choice between apparent and true metabolisable energy systems-recent evidence. 3rd European Symposium on Poultry Nutrition, 45–55.
Sibbald, I. R. (1975). The effect of level of feed intake on metabolisable energy values measured with adult rooster. Poultry Sci., 54(6), 1990–1997. https://doi.org/10.3382/ps.0541990
Sibbald, I. R. (1976). A bioassay for metabolisable energy in feedstuffs. Poultry Sci., 55(1), 303–308. https://doi.org/10.3382/ps.0550303
Sibbald, I. R., Price, K. (1980). Variability in metabolic plus endogenous energy losses in adult cockerels and in the true metabolisable energy values and rates of passage of dehydrated alfalfa. Poultry Sci., 59(6), 1275–1279. https://doi.org/10.3382/ps.0591275
Sibbald, I. R. (1981). Metabolic plus endogenous energy and nitrogen losses of adult cockerels: the correction used the bioassay for true metabolisable energy. Poultry Sci., 60(4), 805–811. https://doi.org/10.3382/ps.0600805
Sibbald, I. R. (1986). The T. M. E. system of feed evaluation: methodology feed composition data and bibliography. Research Contribution 86-4E. Animal Research Centre, Agriculture Canada. https://doi.org/10.5962/bhl.title.63031
Sibbald, R. I., Morse, P. M. (1983). The effects of feed input and excreta collection time on estimates of metabolic plus endogenous energy losses in the bioassay for true metabolisable energy. Poultry Sci., 62(1), 68–76. https://doi.org/10.3382/ps.0620068
Sibbald, I. R., Wolynetz, M. S. (1985). Relationships between estimates of bioavailable energy made with adult cockerels and chicks: effects of feed intake and nitrogen retention. Poultry Sci., 64(1), 127–138. https://doi.org/10.3382/ps.0640127
Wolynetz, M. S., Sibbald, I. R. (1984). Relationships between apparent and true metabolisable energy and the effects of a nitrogen correction. Poultry Sci., 63(7), 1386–1399. https://doi.org/10.3382/ps.0631386
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2001 Akbar Yaghobfar, Vincze László, Boldaji F., Csapó János

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
