A nem konvencionális takarmánykomponensek, a makk (Quercus branti), a Pistacia atlantica és a Pistacia khinjuk kémiai összetételének meghatározása
Kulcsszavak:
makk, Pistacia atlantica, Pistacia khinjuk, kémiai összetétel, fehérjeAbsztrakt
Kísérletet állítottak be a makk, a Pistacia atlantica és a Pistacia khinjuk kémiai összetételének meghatározására. A minták Irán Zagrossian tartományának 3 különböző éghajlatú részéről, mintegy 500 ezer hektáros erdőből származtak. Meghatározták a minták szárazanyag-, fehérje-, zsír-, rost-, keményítő-, ásványi anyag-, aminosav- és zsírsav tartalmát. Megállapították, hogy a makk nyersfehérje tartalma rendkívül alacsony, keményítő és nyersrost tartalma viszont viszonylag magas. Aminosav összetétele igen szegényes. A fehérje nagyon kevés kéntartalmú aminosavat (cisztin és metionin) tartalmaz. Zsírtartalmának tekintélyes részét az esszenciális linolsav teszi ki. A vadpisztácia magok nyersfehérje tartalma rendkívül hasonlít a kukoricáéhoz, és egy kissé alacsonyabb a többi gabonafélénél. A pisztácia fehérjéje viszonylag nagy mennyiségű treonint, szerint, valint és lizint tartalmaz, amely igen fontos ha baromfitakarmányként használjuk fel. A Pistacia kitinjük nyerszsír tartalma 39,10%, a Pistacia atlanticaé pedig 26,80%, és mindkettő jelentős mennyiségű esszenciális linolsavat tartalmaz, mely rendkívül hasznos a baromfitakarmányozás során.