A nem konvencionális takarmánykomponensek, a makk (Quercus branti), a Pistacia atlantica és a Pistacia khinjuk kémiai összetételének meghatározása
Kulcsszavak:
makk, Pistacia atlantica, Pistacia khinjuk, kémiai összetétel, fehérjeAbsztrakt
Kísérletet állítottak be a makk, a Pistacia atlantica és a Pistacia khinjuk kémiai összetételének meghatározására. A minták Irán Zagrossian tartományának 3 különböző éghajlatú részéről, mintegy 500 ezer hektáros erdőből származtak. Meghatározták a minták szárazanyag-, fehérje-, zsír-, rost-, keményítő-, ásványi anyag-, aminosav- és zsírsav tartalmát. Megállapították, hogy a makk nyersfehérje tartalma rendkívül alacsony, keményítő és nyersrost tartalma viszont viszonylag magas. Aminosav összetétele igen szegényes. A fehérje nagyon kevés kéntartalmú aminosavat (cisztin és metionin) tartalmaz. Zsírtartalmának tekintélyes részét az esszenciális linolsav teszi ki. A vadpisztácia magok nyersfehérje tartalma rendkívül hasonlít a kukoricáéhoz, és egy kissé alacsonyabb a többi gabonafélénél. A pisztácia fehérjéje viszonylag nagy mennyiségű treonint, szerint, valint és lizint tartalmaz, amely igen fontos ha baromfitakarmányként használjuk fel. A Pistacia kitinjük nyerszsír tartalma 39,10%, a Pistacia atlanticaé pedig 26,80%, és mindkettő jelentős mennyiségű esszenciális linolsavat tartalmaz, mely rendkívül hasznos a baromfitakarmányozás során.
Hivatkozások
Baumgras, P. (1944). Experimental feeding of captive fox squirrels. J. Wildl. Mgt., 8. 296. https://doi.org/10.2307/3796023
De Boer, F., Bickel, H. (1988). Livestock feed resources and feed evaluation in Europe. Copyright 1988.
Fernald, H., Kinsey, A. (1943). Edible wild plants of eastern North America. Academic Press, Cornwall-on-Hudson, N.Y.
Hill, A. R. (1937). Economic Botany. Mc-Graw-Hill Book Co. Inc., N.Y.
Ofcarcik, R. P., Burns, E. F. (1971). Chemical and physical properties of selected acorns. J. of Feed Science, 36. 576–578. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1971.tb15133.x
Racia, N., Heimann, J., Kemmerer, A. R. (1956). Amino acid proportions in food proteins compared to proportions utilised in rat growth. Agric. Food Chem., 4. 704. https://doi.org/10.1021/jf60066a007
Sabeti, H. (1994). Forest, trees, and shrubs of Iran. 2nd edition, Iran University of Science and Technology Press, 514–579.
Wanio, W. W., Forbes, E. B. (1941). The chemical composition of forest fruits and nuts from Pennsylvania. J. Agri. Res., 62. 627.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 1999 Ali Saffarzadeh, Vincze László, Csapó János

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
