Irán helyi baromfi fajtáinak genetikai polimorfizmusa III. rész: Albumin és transzferrin polimorfizmus
Kulcsszavak:
albumin, transzferrin, genetikai polimorfizmus, helyi tyúkfajtákAbsztrakt
Az albumin és transzferrin polimorfizmusát vizsgálták a következő 5 iráni helyi tyúk fajtáiban, melyet genetikai tartalékként tenyésztettek: kopasznyakú, Dashtyary, Lary, Marandy és parlagi. Az albumin A frekvenciája rendkívül alacsony vagy az alléi egyáltalán nincs is jelen a vizsgált állományokban (0.000-0.031), a B allél nagyon gyakori (0.917-0.960), a C frekvenciája pedig 0.020-0.016 között van. A transzferrin A allél frekvenciája 0.016-0.075, a B-é 0.355-0.523, míg a C-é 0.522-0.629 a vizsgált fajtákban. A transzferrin heterozigozitás indexe az értékelt fajtákra vonatkoztatva 0.478-0.559, az albuminé pedig 0.077-0.155 között változott. A véletlenszerűen kiválasztott mintákban a csirkék megkülönböztethetőségének pontossága az albumin esetében rendkívül alacsony (PD0.71).