A fajta és az élősúly hatása holstein-fríz és magyar tarka tehenek húsának zsírsav- és aminosav-összetételére, valamint a fehérje biológiai értékére
Kulcsszavak:
húsösszetétel, magyar tarka, holstein-fríz, aminosav-összetétel, biológiai értékAbsztrakt
21 magyar tarka és 17 holstein-fríz fajtájú szarvasmarha húsát elemeztük zsírsav-, ill. aminosav-összetételre, valamint a fehérje biológiai értékére. Megállapítottuk, hogy a telített, az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak egymáshoz viszonyított arányát a fajta és az élősúly a legtöbb zsírsav esetében nem befolyásolja szignifikánsan. Az élősúly növekedésével mindkét fajtában nőtt az egyszeresen telített zsírsavak aránya a marhahúsban. A hús aminosavösszetételét a fajta szignifikánsan nem befolyásolta, és az élősúlynak sem volt kimutatható hatása. A magyar tarka fajtájú egyedek húsának esszenciális aminosavtartalma és biológiai értéke gyakorlatilag azonos a holstein-fríz fajtáéval.