A fajta és az élősúly hatása holstein-fríz és magyar tarka tehenek húsának zsírsav- és aminosav-összetételére, valamint a fehérje biológiai értékére

Szerzők

  • Holló Gabriella Szent István University, Faculty of Agricultural Sciences, H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaságtudományi Kar, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Csapó János University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Tőzsér János Szent István University, Faculty of Agricultural Sciences, H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaságtudományi Kar, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Holló István University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Szűcs Endre Szent István University, Faculty of Agricultural Sciences, H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaságtudományi Kar, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

Kulcsszavak:

húsösszetétel, magyar tarka, holstein-fríz, aminosav-összetétel, biológiai érték

Absztrakt

21 magyar tarka és 17 holstein-fríz fajtájú szarvasmarha húsát elemeztük zsírsav-, ill. aminosav-összetételre, valamint a fehérje biológiai értékére. Megállapítottuk, hogy a telített, az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak egymáshoz viszonyított arányát a fajta és az élősúly a legtöbb zsírsav esetében nem befolyásolja szignifikánsan. Az élősúly növekedésével mindkét fajtában nőtt az egyszeresen telített zsírsavak aránya a marhahúsban. A hús aminosavösszetételét a fajta szignifikánsan nem befolyásolta, és az élősúlynak sem volt kimutatható hatása. A magyar tarka fajtájú egyedek húsának esszenciális aminosavtartalma és biológiai értéke gyakorlatilag azonos a holstein-fríz fajtáéval.

Hivatkozások

Bruce, A. (1994). Opening lecture. 45th Annual meeting of the European Association for Animal Production, Edinburgh, Scotland, September 2–10.

Csapó, J., Húsvéth, F., Csapó-Kiss, Zs., Horn, P., Házas, Z., Varga-Visi, É., Bőcs, K. (1999). Különböző fajtájú sertések zsírjának zsírsavösszetétele és koleszterintartalma. Acta Agraria Kaposváriensis, 3. 1–14.

Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs., Tóth-Pósfai, I. (1986). Optimization of hydrolyisis at determination of amino acid content in food and feed products. Acta Alimentaria, 1. 3–21.

Csapó, J., Stefler, J., Martin, T. G., Makrai, S., Csapó-Kiss, Zs. (1995). Composition of mares’ colostrum of milk. Fat content, fatty acid composition and vitamin content. International Dairy Journal, 5(4), 393–402. https://doi.org/10.1016/0958-6946(94)00008-D

De Dechere, E. A., Korver, O. M., Verscherren, P. M., Katan, M. B. (1998). Health aspects of fish and n3 polyunsaturated fatty acids from plant and marine origin. European Journal of Clinical Nutrition, 52. 749–753. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1600641

Ensminger, M. E., Ensminger, A. H., Conlande, J. E., Robson, J. R. K. (1995). The consice encyclopedia of food and nutrition. CRC Press LLC. https://doi.org/10.1201/9781420048186

Hegedűs, M., Kralovánszky, U. P., Mátrai, T. (1981). A takarmányfehérjék minősítése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Hernández, P., Navarro, J. L., Toldrá, F. (1998). Lipid composition and lipolytic enzyme activities in porcine skeletal muscles with different oxidative pattern. Meat Science, 49(1), 1–10. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(97)00077-6

Huerta-Leidenz, N. O., Cross, H. R., Savell, J. W., Lunt, D. K., Baker, J. F., Smith, S. B. (1996). Fatty acid composition of subcutaneous adipose tissue from male calvesat different stages of growth. Journal of Animal Science, 74(6), 1256–1264. https://doi.org/10.2527/1996.7461256x

Hugo, A., Osthoff, G., Jooste, P. J. (1999). Technological and chemical quality of pig adipose tissue: effect of backfat thickness. 45th ICOMST, 494–495.

Kazala, E. C., Lozeman, F. J., Mir, P. S., Laroche, A., Bailey, D. R. C., Weselake, R. J. (1999). Relationship of fatty acid composition to intramuscular fat content in beef from crossbred wagyn cattle. Journal of Animal Science, 77(7), 1717–1725. https://doi.org/10.2527/1999.7771717x

Keys, A., Anderson, J. T., Grande, F. (1957). Prediction of serumcholesterol responses of man to changes in fats in the diet. Lancet, 270 (7003), 959–966. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(57)91998-0

Leseigneur, M. A., Candemer, G. (1991). Lipid composition of pork muscle as related to metabolic types of fibres. Meat Science, 29(3), 229–241. https://doi.org/10.1016/0309-1740(91)90052-R

Malau-Aduli, A. E. O., Siebert, B. D., Bottema, C. D. K., Pitchford, W. S. (1998). Breed comparison of the fatty acid composition of muscle phospholipids in jersey in limousin cattle. Journal of Animal Science, 76(3), 766–773. https://doi.org/10.2527/1998.763766x

Mandell, J. B., Buchanan-Smith, J. G., Campbell, C. P. (1998). Effects of forage vs grain feeding on carcass charecteristics, fatty acid composition, and beef quality in limousin cross steers when time on feed is controlled. Journal of Animal Science, 76(10), 2619–2630. https://doi.org/10.2527/1998.76102619x

Molnár, J., Molnár, A. (1981). Adatok a magyar tarka húsának aminosav összetételéhez. Élelmiszeripari F iskola Tudományos Közlemények, 9. 63–68.

Morup, K., Olesen, E. S. (1976). New method for prediction of protein value from essential amino acid pattern. Nutr. Rep. Int., 13. 355–365.

Nicastro, F. (1999). Aminoacid composition of longissimus thoracis from pigs of two genetic lines. 45th ICOMST, 414–415.

Okuyama, H., Ikemoto, A. (1999). Needs to modify the fatty acid composition of meats for human health. 45th ICOMST, 638–640.

Perry, D., Nicholls, P. J., Thompson, J. M. (1998). The effect of sire breed on the meeting point and fatty acid composition of subcutaneous fat in steers. J. of Animal Sci., 76(1), 87–95. https://doi.org/10.2527/1998.76187x

Piva, G., Guglielmetti, D. (1978). Meat amino acid composition of calves and steers slaughtered between 200 kg and 500 kg live weight. (pp. 177–185.) In: De Boer, H., Martin, J.: Pattern of growth and development in cattle. Hague – Boston – London. https://doi.org/10.1007/978-94-009-9756-1_11

Rule, D. C., Short, R. E., Grosz, M. D., MacNeil, M. D. (1999). Breed effects on cholesterol and fatty acids in longissimus muscle of hereford, limousin and pied montese F2 crossbred cattle az slanghtered. ASAS Annual Meeting, Indianapolis.

Sarudo, C., Sierra, I., Olleta, J. L., Martin, L., Campo, M. M., Santolaria, P., Wood, J. D., Nute, G. R. (1998). Influence of weaning on carcass quality, fatty acid and composition and meat quality in intensive lamb production systems. Animal Science, 66(1), 175–187. https://doi.org/10.1017/S1357729800008948

Shahidi, F. (1991). Prevention of lipid oxidation in muscle foods by nitrite & nitrate-free composition. In: Lipidoxidation in food, American Chemical Society, Washington, 161–182. https://doi.org/10.1021/bk-1992-0500.ch010

Szakály, S. (1995). A vaj a lipid-elmélet szorításában. Tejgazdaság, 55. 12–21.

Szűcs, E., Votisky, L., Csiba, A., Ács, I. (1985). Adatok a növendékbikák húsának aminosav összetételéhez és biológiai értékéhez. Húsipar, 24. 156–159.

Letöltések

Megjelent

2000-07-15

Hogyan kell idézni

Holló, G., Csapó, J., Tőzsér, J., Holló, I., & Szűcs, E. (2000). A fajta és az élősúly hatása holstein-fríz és magyar tarka tehenek húsának zsírsav- és aminosav-összetételére, valamint a fehérje biológiai értékére. Acta Agraria Kaposváriensis, 4(2), 1-10. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1541

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 2 3 4 5 6 7