A tejfehérje vizsgálata poliakrilamid gélelektroforézissel és izoelektromos fókuszálással kancatejből
Kulcsszavak:
kancatej, tehéntej, tejfehérje, poliakrilamid gélelektroforézis, izoelektromos fókuszálásAbsztrakt
Vizsgáltuk 16 magyar hidegvérű, 4 haflingi, 6 breton és 3 bouloni fajtájú kanca tejének fehérjefrakcióit poliakrilamid gélelektroforézissel (PAGE) és izoelektromos fókuszálással (IEF). E módszerek alkalmazásával genetikai variánsok jelenlétét igazoltuk mind a savó-, mind a kazeinfrakció fehérjéi között. Kihasználva a kanca- és a tehéntej fehérjefrakcióiban fennálló különbségeket, módszert dolgoztunk ki a kancalej tehéntejjel történő hamisításának kimutatására.
Hivatkozások
Balbierz, H., Nikolajczuk, M., Poliwoda, A., Ruda, M. (1975). Study of whey proteins of mares' colostrum and milk during nursing. Polskie Archiwum Weterynaryjne, 18. 455–465.
Bell, K., McKenzie, H. A., Muller, V., Rogers, C., Shaw, D. C. (1981). Equine whey protein. Comp. Biochem. Physiol., 68. 225–236. https://doi.org/10.1016/0305-0491(81)90092-4
Chiofalo, L., Micari, P., Sturniolo, G. (1983). Polimorfismo delle proteine del latte in populazioni cavalline allevate in Sicilia. Zootech. Nutr. Anim., 9. 311–318.
Conti, A., Godovac-Zimmermann, J., Liberatori, J., Braunitzer, G. (1984). The primary structure of monomeric beta-lactoglobulin from horse colostrum. Hoppe-Seyler's Z. Phisiol. Chem., 365. 1393–1401. https://doi.org/10.1515/bchm2.1984.365.2.1393
Csapó, J., Stefler, J., Herczog, E., Csapó, Jné. (1993a). A kanca tejének összetétele. I. A kolosztrum és a tej zsírtartalma és zsírsavösszetétele. Állattenyésztés és Takarmányozás, 42. 131–146.
Csapó, J., Stefler, J., Makray, S., Csapó, Jné. (1993b). A kanca tejének összetétele. II. A kolosztrum és a tej fehérjetartalma, fehérjefrakciói, aminosav összetétele és biológiai értéke. Álattenyésztés és Takarmányozás, 42. 407–418.
Csapó J., Stefler J., Csapó-Kiss Zs., Makray S. (1993c). A kancatej minősége. Szaktanácsok, 3–4. 40–44.
Csapó-Kiss, Zs., Stefler, J., Martin, T. G., Makray, S., Csapó, J. (1994a). Protein content, amino acid composition, biological value and macro- and microelement content of mare's milk. Acta Alimentaria, 23. 177–192.
Csapó, J., Stefler, J., Martin, T. G., Makray, S., Csapó-Kiss, Zs. (1994b). Fat content, fatty acid composition and vitamin content of mare's milk. Acta Alimentaria, 23. 167–176.
Csapó, J., Stefler, J., Martin, T. G., Makray, S., Csapó-Kiss, Zs. (1995). Composition of mare's colostrum and milk. Fat content and fatty acid composition. International Dairy Journal, 5. 393–402. https://doi.org/10.1016/0958-6946(94)00008-D
Duisembaev, K. I., Akimbekov, B. R. (1982). Variation of milk yield and its relationship with milk composition of mares at a koumiss farm. Dairy Sci. Abstr., 46. 652.
Fedotov, P. A., Akimbekov, B. R. (1983). Increasing milk production of Kushum mares. Konevodstvo Konnyi Sport, 11. 6–7.
Kingsbury, E. T., Gaunt, S. N. (1976). Heterogeneity in whey protein of mare's milk. J. Dairy Sci., 60. 274–277. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(77)83864-2
Lee, H. J., Kim, H. K. (1985). Studies on proteins of Cheju native horses. I. Properties of casein. Korean J. Anim. Sci., 27. 413–415.
McGuire, T. C., Crawford, T. B., Henson, J. B. (1972). The isolation, characterization and functional properties of equine immunoglobulin classes and subclasses. 3rd Internat. Conf. Equine Infectious Diseases, 364–381. https://doi.org/10.1159/000393549
Minieri, L., Intrieri, F. (1970). Ricerche ellettroforetiche sulle frazioni proteiche del colostro e del latte di cavalle di razza avelignese, in ropporto alla distanza dal parto. Acta Med. Vet. Napoli, 16. 73–88.
Rouse, B. T., Ingram, D. G. (1970). The total protein and immunoglobulin profile of equine colostrum and milk. Immunology, 19. 901–907.
Senft, B., Meyer, F. (1980). Changes in the concentration of protein fraction in the blood and milk of mares and in the blood of their foals. Proc. 31st Annu. Meet. EAAP, München, pp. 6.
Sokhtaev, M. K. (1970). Milk composition of Karabair mares. Dokl. Mosk. Selkohoz. Akad. Zootekh., 157. 211–215. in Dairy Sci. Abstr., 33. 727.
Storch, G. (1985). Untersuchungen über einige Inhaltsstoffe und Eigenschaften von Stutenmilch und Kumyss unter besonderer Berücksichtigung diätetischer Fragestellungen. Thesis Univ. Giessen, in Dairy Sci. Abstr., 48. 873.
Ullrey, D. E., Sruther, R. D., Hendricks, D. G., Brent, B. E. (1966). Composition of mare's milk. J. Anim. Sci., 25. 217–222. https://doi.org/10.2527/jas1966.251217x
Urbinisov, Zh. K., Servetnik-Chalaya, G. K., Izatullaev, E. A. (1981). Protein content of mare's milk. Molochnaya Promyschlennost, 2. 45.
Ustinova, V., Kazantseva, A., Baturina, R., Dementeva, T. (1983). Siberian koumiss. Konevodstvo Konnyi Sport, 4. 17.
Visser, S., Jenness, R., Mullin, J. R. (1982). Isolation and characterization of beta and gamma caseins from horse milk. Biochem J., 203. 131–139. https://doi.org/10.1042/bj2030131
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 1999 Vörös Ottó, Csapó János, Baranyi Mária, Csapóné Kiss Zsuzsanna, Stefler József

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
