Examination of milk proteins from mare's milk by polyacrylamide gel electrophoresis and isoelectric focusing

Authors

  • Ottó Vörös Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kémiai Intézet, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • János Csapó Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kémiai Intézet, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Mária Baranyi Agricultural Biotechnology Center, Gödöllő, H-2100 Szent-Györgyi A. u. 4. , Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont, 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi u. 4.
  • Zsuzsanna Csapóné Kiss Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kémiai Intézet, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • József Stefler Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Cattle and Sheep Breeding Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Szarvasmarha és Juhtenyésztési Intézet, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Keywords:

mare’s milk, cow’s milk, milk protein, polyacrylamide gel electrophoresis, isoelectric focusing

Abstract

Protein fractions of 16 Hungarian Draught, 4 Haflinger, 6 Breton and 3 Boulonnais mare's milk were determined by polyacrylamide gel electrophoresis and isoelectric focusing. Using these methods genetic variants coidd be identified in both the casein and the whey protein fractions. Based on the differences between the protein fractions of mare's and cow's milk, a method was elaborated to identify cow milk contamination in mare's milk.

Author Biography

  • János Csapó, Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40., Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kémiai Intézet, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

    corresponding author
    csapo@atk.kaposvar.pate.hu

References

Balbierz, H., Nikolajczuk, M., Poliwoda, A., Ruda, M. (1975). Study of whey proteins of mares' colostrum and milk during nursing. Polskie Archiwum Weterynaryjne, 18. 455–465.

Bell, K., McKenzie, H. A., Muller, V., Rogers, C., Shaw, D. C. (1981). Equine whey protein. Comp. Biochem. Physiol., 68. 225–236. https://doi.org/10.1016/0305-0491(81)90092-4

Chiofalo, L., Micari, P., Sturniolo, G. (1983). Polimorfismo delle proteine del latte in populazioni cavalline allevate in Sicilia. Zootech. Nutr. Anim., 9. 311–318.

Conti, A., Godovac-Zimmermann, J., Liberatori, J., Braunitzer, G. (1984). The primary structure of monomeric beta-lactoglobulin from horse colostrum. Hoppe-Seyler's Z. Phisiol. Chem., 365. 1393–1401. https://doi.org/10.1515/bchm2.1984.365.2.1393

Csapó, J., Stefler, J., Herczog, E., Csapó, Jné. (1993a). A kanca tejének összetétele. I. A kolosztrum és a tej zsírtartalma és zsírsavösszetétele. Állattenyésztés és Takarmányozás, 42. 131–146.

Csapó, J., Stefler, J., Makray, S., Csapó, Jné. (1993b). A kanca tejének összetétele. II. A kolosztrum és a tej fehérjetartalma, fehérjefrakciói, aminosav összetétele és biológiai értéke. Álattenyésztés és Takarmányozás, 42. 407–418.

Csapó J., Stefler J., Csapó-Kiss Zs., Makray S. (1993c). A kancatej minősége. Szaktanácsok, 3–4. 40–44.

Csapó-Kiss, Zs., Stefler, J., Martin, T. G., Makray, S., Csapó, J. (1994a). Protein content, amino acid composition, biological value and macro- and microelement content of mare's milk. Acta Alimentaria, 23. 177–192.

Csapó, J., Stefler, J., Martin, T. G., Makray, S., Csapó-Kiss, Zs. (1994b). Fat content, fatty acid composition and vitamin content of mare's milk. Acta Alimentaria, 23. 167–176.

Csapó, J., Stefler, J., Martin, T. G., Makray, S., Csapó-Kiss, Zs. (1995). Composition of mare's colostrum and milk. Fat content and fatty acid composition. International Dairy Journal, 5. 393–402. https://doi.org/10.1016/0958-6946(94)00008-D

Duisembaev, K. I., Akimbekov, B. R. (1982). Variation of milk yield and its relationship with milk composition of mares at a koumiss farm. Dairy Sci. Abstr., 46. 652.

Fedotov, P. A., Akimbekov, B. R. (1983). Increasing milk production of Kushum mares. Konevodstvo Konnyi Sport, 11. 6–7.

Kingsbury, E. T., Gaunt, S. N. (1976). Heterogeneity in whey protein of mare's milk. J. Dairy Sci., 60. 274–277. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(77)83864-2

Lee, H. J., Kim, H. K. (1985). Studies on proteins of Cheju native horses. I. Properties of casein. Korean J. Anim. Sci., 27. 413–415.

McGuire, T. C., Crawford, T. B., Henson, J. B. (1972). The isolation, characterization and functional properties of equine immunoglobulin classes and subclasses. 3rd Internat. Conf. Equine Infectious Diseases, 364–381. https://doi.org/10.1159/000393549

Minieri, L., Intrieri, F. (1970). Ricerche ellettroforetiche sulle frazioni proteiche del colostro e del latte di cavalle di razza avelignese, in ropporto alla distanza dal parto. Acta Med. Vet. Napoli, 16. 73–88.

Rouse, B. T., Ingram, D. G. (1970). The total protein and immunoglobulin profile of equine colostrum and milk. Immunology, 19. 901–907.

Senft, B., Meyer, F. (1980). Changes in the concentration of protein fraction in the blood and milk of mares and in the blood of their foals. Proc. 31st Annu. Meet. EAAP, München, pp. 6.

Sokhtaev, M. K. (1970). Milk composition of Karabair mares. Dokl. Mosk. Selkohoz. Akad. Zootekh., 157. 211–215. in Dairy Sci. Abstr., 33. 727.

Storch, G. (1985). Untersuchungen über einige Inhaltsstoffe und Eigenschaften von Stutenmilch und Kumyss unter besonderer Berücksichtigung diätetischer Fragestellungen. Thesis Univ. Giessen, in Dairy Sci. Abstr., 48. 873.

Ullrey, D. E., Sruther, R. D., Hendricks, D. G., Brent, B. E. (1966). Composition of mare's milk. J. Anim. Sci., 25. 217–222. https://doi.org/10.2527/jas1966.251217x

Urbinisov, Zh. K., Servetnik-Chalaya, G. K., Izatullaev, E. A. (1981). Protein content of mare's milk. Molochnaya Promyschlennost, 2. 45.

Ustinova, V., Kazantseva, A., Baturina, R., Dementeva, T. (1983). Siberian koumiss. Konevodstvo Konnyi Sport, 4. 17.

Visser, S., Jenness, R., Mullin, J. R. (1982). Isolation and characterization of beta and gamma caseins from horse milk. Biochem J., 203. 131–139. https://doi.org/10.1042/bj2030131

Published

1999-02-15

How to Cite

Vörös, O., Csapó, J., Baranyi, M., Csapóné Kiss, Z., & Stefler, J. (1999). Examination of milk proteins from mare’s milk by polyacrylamide gel electrophoresis and isoelectric focusing. Acta Agraria Kaposváriensis, 3(1), 1-10. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1342

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6