Teraszos szőlőművelés - új borászatok

Szerzők

  • Simon Marianna SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar Településépítészeti Tanszék https://orcid.org/0000-0003-3300-8992
  • Olga Harea SZIE Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskola

DOI:

https://doi.org/10.36249/4d.44.5660

Kulcsszavak:

teraszos szőlőművelés

Absztrakt

A teraszos szőlőműveléshez alakított domboldalak jellegzetes kultúrtájat képeznek, melyek közül mára több is felkerült a világörökségi listára. A táj szépsége maga is turisztikai vonzerő, amit tovább erősít az elmúlt évtizedekben kibontakozott és divatossá vált borkultúra, borturizmus. Kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy az új borászati épületek hogyan reagálnak az erős karakterű, a világörökségi rang miatt különösen védett tájakra. Mintánkba hat új, az elmúlt tíz évben épült, építészetileg magasra értékelt, több helyen publikált, díjnyertes projektet választottunk, melyek három világörökségi területen valósultak meg: a németországi Rajna mentén, a svájci Vaud vidékén és a portugál Douro folyó völgyében. Az építész tervezők kimondott szándéka (és a kritikusok értékelése) szerint a tervezésnél valamenynyi esetben központi szempont volt, hogy az épület illeszkedjen környezetéhez, sőt, minél észrevétlenebbül simuljon bele abba. Ez utóbbit persze nem csak a borászati üzemek nagy mérete tette nehezen megvalósíthatóvá, hanem a megbízói igény is, hiszen minden együttesnek szerves részét képezte a közönségforgalmi rész: legalább egy borkóstoló biztosan bekerült a programba. Az épületeket észrevehetővé kellett tenni, sőt, a már megérkezett vendégek számára is biztosítani kellett a kilátást a tájra. Előbbiek okán – bár a tervezők minden esetben éltek azzal, hogy több-kevesebb funkciót a földben helyeztek el – a vizsgált projektek egyike sem került teljesen a föld alá. Az épületek teljes elrejtése helyett az építészek a táji adottságokat próbálták másolni, az épületek formájával a teraszos lépcsőzést, a teraszok vonalát követve. A Franz Keller Borászat zölddel fedett lépcsős tömege a szomszédos teraszokba olvad, a Quinta de Nápoles kőfala anyagában és formájában a környező teraszok kő támfalait idézi. A Lavaux Vinorama kis épülete a mögötte magasodó hegy folytatásaként jelenik meg, az épület tetején is szőlő nő, míg a Quinta do Vallado kőburkolatú üzemi épülete úgy kanyarog, mint ahogy a hegyoldal teraszai. Bár az előbbi négy példa mintha azt bizonyítaná, hogy a táj-forma meghatározza az építészeti formát, a hatból két példa ennek ellentmondani látszik. Az Abril Borászat – miközben kihasználja a lejtő adta szintkülönbséget – szigorú téglatest formájával és vörös Corten acél burkolatával nagyon is elüt a környezetétől, bár az ősz rozsdabarna színeivel már összhangba kerül. Nem így az Adega Quinta de Faísca, amely – bár méreteivel túlnő a környék hagyományos borászati épületein – a korszerű szerkezetek ellenére anyagában, formáiban, mégis tudatosan azokat idézi meg. A hat, példaként választott projektben közös a kultúrtáj jellege, a teraszos szőlőművelés. Az Abril Borászat és az Adega Quinta de Faísca közvetlen környezetében azonban sokkal lágyabbak a dombok, távoliak a teraszok, így nagyobb teret kap az építészeti forma, legyen az absztrakt geometrikus vagy épp a hagyományosra rímelő. Úgy tűnik, hogy a természeti tájforma csak akkor hat kikerülhetetlen mintaként az építészeti formálásra, ha szélsőséges, sőt drámai megjelenésű. 

Szerző életrajzok

  • Simon Marianna, SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar Településépítészeti Tanszék

    építészmérnök, egyetemi tanár
    E-mail: simon.marianna@tajk.szie.hu

  • Olga Harea, SZIE Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskola

    építészmérnök, PhD hallgató
    E-mail: hareaolga@gmail.com

Hivatkozások

Architect Al Stratford, President of the South African Institute of Architecture, in Fraser, C. and Fraser, H. (2010). Modern wineries of South Africa. Cape Town: Quivertree, p.4.

Petit, C., Konold, W., and Höchtl, F. (2012). Historic terraced vineyards: Impressive witnesses of vernacular architecture. Landscape History, 33(1), pp. 5–28.

Incze, J. and Novák, T. J. (2016) Identification of extent, topographic characteristics and land abandonment process of vineyard terraces in the Tokaj-Hegyalja wine region between 1784 and 2010. Journal of Maps, 12(1) pp. 507-513.

Webb, M. and Pfeiffer, E. (2005). Adventurous Wine Architecture. The Images Publishing Group, Mulgrave, p. 6.

https://www.competitionline.com/upload/images/4/7/5/4/e/b/d/f/4754ebdf0a8782a71d9c199c8a249b0c_1.jpg

https://www.bo.dewirtschaftregionaldeskaiserstuhls-neueweingueter

Fischer, A., Vegetation development from denuded ground to grassland, in Van Andel, J., Bakker, J.P. and Snaydon, R.W., Disturbance in Grasslands: Causes, effects and processes, (1987). Dr W. Junk Publishers, Boston, pp. 119-130.

http://www.wine-searcher.com/regions-kaiserstuhl (Accessed 10, March 2017)

https://www.facebook.com/pg/weingutabril/photos/

https://www.competitionline.com/de/projekte/50782

https://www.akbw.de/architektur/beispielhaftes-bauen/praemierte-objekte/detailansicht/objekt/weingut-keller-5579.html (Accessed 10, March 2017)

http://www.geis-brantner.de/aktuell/weingut-keller.php (Accessed 10, March 2017)

Meyhöfer, D. and Frahm, K. (2015). The Architecture of Wine. Avedition, Stuttgart

Ökoweingut findet einen potenten Retter [Eco-winery finds a potential saver], 23. August 2012. Stuttgarter-Zeitung.de, http://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.kaiserstuhl-oekoweingut-findet-einen-potentenretter.489584de-5f25-4a1f-8c88-b5600556fff7.html (Accessed 11, March 2017)

Badische-Zeitung.de, http://www.badische-zeitung.de/vogtsburg/abril-weingut-des-tengelmann-seniorchefs-oeffnet-mitte-september--63297175.html (Accessed 11, March 2017)

https://architizer.com/projects/vinorama/

Reynard, E. (2006). Geography. Vignoble en terrasses face au lac et aux Alpes. Lavaux World Heritage Site Application File for UNESCO, Cully, p. 40-42, http://www.lavaux-unesco.ch/en/N5672/geography.html (Accessed 11, March 2017)

Woschek, H-G., Duhme, D. and Friederichs, K. (2012). Wine and Architecture. Edition Detail, Munich, Germany, p. 125.

Tucked Into A Cliffside, A Swiss Winery Preserves The Landscape—And Wows Guests, 5. April 2013, http://architizer.com/blog/tucked-into-a-cliffside-a-swiss-winery-preserves-landscape-and-wows-guests/ (Accessed 11, March 2017)

Taylor's Port, The Douro Valley, 2013, http://taylor.pt/en/what-is-port-wine/douro-valley-vineyards/ (Accessed 11, March 2017)

Chronicle Vineyards, Douro region: An exceptional example of a traditional European wine region, 2014. http://www.chroniclevineyards.com/douro.html (Accessed 11, March 2017)

Woschek, H-G., Duhme, D. and Friederichs, K. (2012). Wine and Architecture. Edition Detail, Munich, Germany,

http://divisare.com/projects/202621-menos-e-mais-arquitectos-fernando-guerra-fg-sg-quinta-do-vallado-winery (Accessed 11, March 2017)

http://2.bp.blogspot.com/-x1kkx6ej5oi/unwlblntqci/aaaaaaaace0/v-0tqupknhs/s1600/dsc_0690.jpg

http://www.quintadovallado.com/quinta-vallado/13/winery-and-cellar/en/

Woschek, H-G., Duhme, D. and Friederichs, K. (2012). Wine and Architecture. Edition Detail, Munich, Germany, p. 68.

http://www.archdaily.com/542406/quinta-da-faisca-carlos-castanheira (Accessed 12, March 2017)

http://www.archilovers.com/projects/55352/quinta-do-vallado-winery.html#info (Accessed 12, March 2017)

http://www.greatwinecapitals.com/best-of/porto/adega-quinta-da-faisca-secret-spot-wines (Accessed 12, March 2017)

Balkonsitz über den Porto Terassen [Balkony above the Porto terraces], 8. July 2009. der Standard derstandard.at/1246541628714/Balkonsitz-ueber-den-Porto-Terrassen, (Accessed 12, March 2017)

Letöltések

Megjelent

2017-05-01

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Teraszos szőlőművelés - új borászatok. (2017). 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 44, 24-37. https://doi.org/10.36249/4d.44.5660