Archívum

 • 2024 (71) Különszám: Diploma 2023/2024

  Immár hetedik alkalommal kerül kiadásra a 4D Tájépítészeti és kertművészeti folyóirat diploma különszáma, és ezzel párhuzamosan a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet tizenhetedik alkalommal rendezi meg diplomakiállítását. Mindkettő fő célja, hogy a frissen végzett Kollégák eddigi legfontosabb, legkomplexebb munkájukat szélesebb közönség számára is bemutathassák, ezzel nagyobb publicitást adva mind szakmai képességeiknek, mind pedig az alma materben folyó képzés minőségének. Az Intézet által gondozott három mesterszakon (Tájépítész mérnöki mesterképzési szak, Településmérnöki mesterképzési szak, Tájépítészet és kertművészet mesterképzési szak (angol és magyar nyelven)) az elmúlt egy év során hatvanan védték meg sikerrel diplomatervüket, az ő munkáik szerepelnek a 4D folyóirat jelen számának hasábjain. 

 • 2023 (68) Különszám: 30 év Önálló Tájépítészeti Oktatás Budán : Tájépítészet a jövő szakmája

  A tájépítészeti oktatás, a „tájépítészeti kar” 30. évfordulójára megjelent kiadvány.

 • 2023 (66) Különszám: Diploma 2022/2023

  A MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézete jelenleg három mesterszakot gondoz: Tájépítész mérnöki mesterképzési szak, Településmérnöki mesterképzési szak, valamint Tájépítészet és kertművészet mesterképzési szak – ez utóbbit angol nyelven is. Az elmúlt egy év során szakjainkon pontosan ötvenen védték meg sikerrel diplomatervüket, az ő munkáik szerepelnek a 4D Tájépítészeti és kertművészeti folyóirat ezen számának oldalain. Olyan kérdésekre, problémákra keresik a „valódi zöld” megoldásokat, amelyek mindannyiunk életének meghatározó elemei – még ha esetleg sokan is vannak, akik ezeket nem fogalmazzák meg maguknak. A klímaváltozás, a digitalizáció, az urbanizáció, a természeti- és kulturális örökségünk védelme mind globális, mind lokális értelemben a jelenkor talán legfontosabb kihívásai. 

 • 2022 (64) Különszám: Mőcsényi Mihály-díj

  Mőcsényi professzor születésének 100. évfordulójáról a róla elnevezett díjjal emlékezhettünk meg – egy olyan díjjal, amely mára a szakterület legrangosabb elismerésévé vált. A különszám egy keresztmetszetet ad a díjazottak tevékenységéről és személyiségéről, rávilágítva a tájépítészet sokszínűségére.

 • 2022 (63) Különszám: Az Ormos Imre Érem kitüntetettjei 1989–2022

  A 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat e különszámával régi adósságot törlesztünk szakmánk kiválóságai felé. E jubileumi kiadványban gyűjtöttük össze és mutatjuk be vázlatosan azt a negyvenegy tájépítészmérnök kollégát, akik kiemelkedő szakmai eredményeik alapján Omos Imre Éremben részesültek az elmúlt 35 évben. Az Ormos Imre Érmet a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Tanácsa hozta létre 1988-ban, a Táj- és Kertépítészeti szak megalapításának 25. évfordulója alkalmából, hogy a táj- és kertépítészet szakterületén az oktatásban, a kutatásban vagy a szakmai gyakorlatban kiemel-kedő tevékenységet végző szakembereket kitüntesse.

   

 • 2022 (61) Különszám: Diploma 2022

  A 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat idei diplomaszámának az a különlegessége, hogy a mesterszakos diplomatervek mellett néhány, a 2021. decemberi szakdolgozat-védésen kiemelkedő teljesítményt elért végzős tájrendező és kertépítő mérnök hallgatónk munkáját is tartalmazza. A diplomatervek tartalmukat illetően a hazai szakmai és laikus közönség számára egyaránt érdekesek. Ugyanakkor nemzetközi vonatkozásban is figyelemreméltóak, hiszen többségük szorosan kapcsolódik a Nemzetközi Tájépítész Szövetség 2021-es granadai konferenciájának kiemelt szakmai témaköreihez: az egészséges, élhető és ökológiailag vala-mint gazdaágilag is fenntartható környezetkutatáshoz és fejlesztéshez, a művészi igényű, inspiráló táj- és szabadtér-építészeti tervezés módszertanához.