Teraszos szőlőművelés - új borászatok

Szerzők

  • Simon Marianna SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar Településépítészeti Tanszék https://orcid.org/0000-0003-3300-8992
  • Harea Olga SZIE Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskola

Kulcsszavak:

teraszos szőlőművelés

Absztrakt

A teraszos szőlőműveléshez alakított domboldalak jellegzetes kultúrtájat képeznek, melyek közül mára több is felkerült a világörökségi listára. A táj szépsége maga is turisztikai vonzerő, amit tovább erősít az elmúlt évtizedekben kibontakozott és divatossá vált borkultúra, borturizmus. Kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy az új borászati épületek hogyan reagálnak az erős karakterű, a világörökségi rang miatt különösen védett tájakra. Mintánkba hat új, az elmúlt tíz évben épült, építészetileg magasra értékelt, több helyen publikált, díjnyertes projektet választottunk, melyek három világörökségi területen valósultak meg: a németországi Rajna mentén, a svájci Vaud vidékén és a portugál Douro folyó völgyében. Az építész tervezők kimondott szándéka (és a kritikusok értékelése) szerint a tervezésnél valamenynyi esetben központi szempont volt, hogy az épület illeszkedjen környezetéhez, sőt, minél észrevétlenebbül simuljon bele abba. Ez utóbbit persze nem csak a borászati üzemek nagy mérete tette nehezen megvalósíthatóvá, hanem a megbízói igény is, hiszen minden együttesnek szerves részét képezte a közönségforgalmi rész: legalább egy borkóstoló biztosan bekerült a programba. Az épületeket észrevehetővé kellett tenni, sőt, a már megérkezett vendégek számára is biztosítani kellett a kilátást a tájra. Előbbiek okán – bár a tervezők minden esetben éltek azzal, hogy több-kevesebb funkciót a földben helyeztek el – a vizsgált projektek egyike sem került teljesen a föld alá. Az épületek teljes elrejtése helyett az építészek a táji adottságokat próbálták másolni, az épületek formájával a teraszos lépcsőzést, a teraszok vonalát követve. A Franz Keller Borászat zölddel fedett lépcsős tömege a szomszédos teraszokba olvad, a Quinta de Nápoles kőfala anyagában és formájában a környező teraszok kő támfalait idézi. A Lavaux Vinorama kis épülete a mögötte magasodó hegy folytatásaként jelenik meg, az épület tetején is szőlő nő, míg a Quinta do Vallado kőburkolatú üzemi épülete úgy kanyarog, mint ahogy a hegyoldal teraszai. Bár az előbbi négy példa mintha azt bizonyítaná, hogy a táj-forma meghatározza az építészeti formát, a hatból két példa ennek ellentmondani látszik. Az Abril Borászat – miközben kihasználja a lejtő adta szintkülönbséget – szigorú téglatest formájával és vörös Corten acél burkolatával nagyon is elüt a környezetétől, bár az ősz rozsdabarna színeivel már összhangba kerül. Nem így az Adega Quinta de Faísca, amely – bár méreteivel túlnő a környék hagyományos borászati épületein – a korszerű szerkezetek ellenére anyagában, formáiban, mégis tudatosan azokat idézi meg. A hat, példaként választott projektben közös a kultúrtáj jellege, a teraszos szőlőművelés. Az Abril Borászat és az Adega Quinta de Faísca közvetlen környezetében azonban sokkal lágyabbak a dombok, távoliak a teraszok, így nagyobb teret kap az építészeti forma, legyen az absztrakt geometrikus vagy épp a hagyományosra rímelő. Úgy tűnik, hogy a természeti tájforma csak akkor hat kikerülhetetlen mintaként az építészeti formálásra, ha szélsőséges, sőt drámai megjelenésű. 

Szerző életrajzok

  • Simon Marianna, SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar Településépítészeti Tanszék

    építészmérnök, egyetemi tanár
    E-mail: simon.marianna@tajk.szie.hu

  • Harea Olga, SZIE Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskola

    építészmérnök, PhD hallgató
    E-mail: hareaolga@gmail.com

Hivatkozások

Architect Al Stratford, President of the South African Institute of Architecture, in Fraser, C. and Fraser, H. (2010). Modern wineries of South Africa. Cape Town: Quivertree, p.4.

Petit, C., Konold, W., and Höchtl, F. (2012). Historic terraced vineyards: Impressive witnesses of vernacular architecture. Landscape History, 33(1), pp. 5–28. https://doi.org/10.1080/01433768.2012.671029

Incze, J. and Novák, T. J. (2016) Identification of extent, topographic characteristics and land abandonment process of vineyard terraces in the Tokaj-Hegyalja wine region between 1784 and 2010. Journal of Maps, 12(1) pp. 507–513. https://doi.org/10.1080/17445647.2016.1195295

Webb, M. and Pfeiffer, E. (2005). Adventurous Wine Architecture. The Images Publishing Group, Mulgrave, p. 6.

https://www.competitionline.com/upload/images/4/7/5/4/e/b/d/f/ 4754ebdf0a8782a71d9c199c8a249b0c_1.jpg

Fischer, A., Vegetation development from denuded ground to grassland, in Van Andel, J., Bakker, J.P. and Snaydon, R.W., Disturbance in Grasslands: Causes, effects and processes, (1987). Dr W. Junk Publishers, Boston, pp. 119–130. https://doi.org/10.1007/978-94-009-4055-0_8

http://www.wine-searcher.com/regions-kaiserstuhl (Accessed 10, March 2017)

https://www.facebook.com/pg/weingutabril/photos/

https://www.competitionline.com/de/projekte/50782

Meyhöfer, D. and Frahm, K. (2015). The Architecture of Wine. Avedition, Stuttgart

Ökoweingut findet einen potenten Retter [Eco-winery finds a potential saver], 23. August 2012. Stuttgarter-Zeitung.de, http://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.kaiserstuhl-oekoweingut-findet-einen-potentenretter.489584de-5f25-4a1f-8c88-b5600556fff7.html (Accessed 11, March 2017)

Badische-Zeitung.de, http://www.badische-zeitung.de/vogtsburg/abril-weingut-des-tengelmann-seniorchefs-oeffnet-mitte-september--63297175.html (Accessed 11, March 2017)

https://architizer.com/projects/vinorama/

Reynard, E. (2006). Geography. Vignoble en terrasses face au lac et aux Alpes. Lavaux World Heritage Site Application File for UNESCO, Cully, p. 40–42.

Woschek, H-G., Duhme, D. and Friederichs, K. (2012). Wine and Architecture. Edition Detail, Munich, Germany, p. 125.

Tucked Into A Cliffside, A Swiss Winery Preserves The Landscape—And Wows Guests, 5. April 2013, http://architizer.com/blog/tucked-into-a-cliffside-a-swiss-winery-preserves-landscape-and-wows-guests/ (Accessed 11, March 2017)

Taylor's Port, The Douro Valley, 2013, http://taylor.pt/en/what-is-port-wine/douro-valley-vineyards/ (Accessed 11, March 2017)

Chronicle Vineyards, Douro region: An exceptional example of a traditional European wine region, 2014. http://www.chroniclevineyards.com/douro.html (Accessed 11, March 2017)

Woschek, H-G., Duhme, D. and Friederichs, K. (2012). Wine and Architecture. Edition Detail, Munich, Germany,

http://divisare.com/projects/202621-menos-e-mais-arquitectos-fernando-guerra-fg-sg-quinta-do-vallado-winery (Accessed 11, March 2017)

http://www.quintadovallado.com/quinta-vallado/13/winery-and-cellar/en/

Woschek, H-G., Duhme, D. and Friederichs, K. (2012). Wine and Architecture. Edition Detail, Munich, Germany, p. 68.

http://www.archdaily.com/542406/quinta-da-faisca-carlos-castanheira (Accessed 12, March 2017)

http://www.archilovers.com/projects/55352/quinta-do-vallado-winery.html#info (Accessed 12, March 2017)

Balkonsitz über den Porto Terassen [Balkony above the Porto terraces], 8. July 2009. der Standard derstandard.at/1246541628714/Balkonsitz-ueber-den-Porto-Terrassen, (Accessed 12, March 2017)

Letöltések

Megjelent

2025-03-21

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Simon, M., & Harea, O. (2025). Teraszos szőlőművelés - új borászatok. 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 44, 24-37. https://journal.uni-mate.hu/index.php/4D/article/view/5660