A szürke farkas táplálkozása és gazdálkodási vonatkozásai

Autores

  • Krisztián Katona Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, Vadbio-lógiai és Vadgazdálkodási Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.; e-mail: katona.krisztian@uni-mate.hu
  • Miklós Heltai Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, Vadbio-lógiai és Vadgazdálkodási Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3976

Palavras-chave:

Canis lupus, nagyragadozó, predáció, táplálék-összetétel, zsákmány, kártétel, gímszarvas

Resumo

A szürke farkas (Canis lupus) hazánkban is újra egyre inkább terjedő nagyragadozó. Megítélése ellentmondásos, mivel feltételezett kedvező ökológiai hatásai mellett a csülkösvadfajok és a legelő háziállatok állományaiban gazdasági kárt is okozhat. Publikációnkban áttekintést adunk a farkas táplálkozási sajátságairól szerzett eddigi tudományos ismeretekről, melyekre alapozva a farkas természetvédelmi kezelését hatékonyabbá tehetjük, a konfliktusokat csökkenthetjük. Három kontinens számos országából gyűjtött irodalmi információk alapján megállapítható, hogy az Északi-Középhegységben terjeszkedő farkas számára a csülkösvad populációk minden valószínűség szerint az elsődleges táplálékforrást jelentik, mint ahogy az Európa vagy Észak-Amerika számos területén megfigyelhető. Az eddigi vizsgálatok alapján feltételezhetően a legkedveltebb táplálékforrásnak a gímszarvas számíthat, mellette a vaddisznó, az őz, és akár a muflon elejtése is gyakori lehet. A legelő háziállatok fogyasztása abban az esetben növekedhet, ha a csülkösvad állományok sűrűsége és változatossága jelentősen visszaesne, illetve, ha az állattartás nagy területeken, megfelelő védelem nélkül folyna. A farkas csúcsragadozóként a hazai faunában mindenképpen fontos ökológiai szabályozó szerepet tölthet be, például a nagytestű növényevő fajok erőteljes lokális hatásait enyhítheti. Mindemellett azonban a farkas természetes ragadozó viselkedésével jelentős kedvezőtlen hatást is gyakorolhat a csülkös vadfajok és a patás háziállatok állományaira; csökkentheti az állományuk egyedszámát, megváltoztathatja az egyedek tér- és időbeli aktivitási mintázatait, növelheti a stressz szintjét. Ezért fontos ezeket az interakciókat hazánkban is részletesebben feltárni, hogy a farkasállomány védelmével egyidőben a keletkező konfliktusokat is kezelni lehessen.

Referências

Angibault, J.-M., Hofer, B. 2010: Diet of wolves Canis lupus recolonizing Switzerland: A preliminary approach. Revue Suisse de Zoologie 117: 235–241. DOI: https://doi.org/10.5962/bhl.part.117783

Ansorge, H., Kluth, G., Hahne, S. 2006: Feeding ecology of wolves Canis lupus returning to Germany. Acta Theriologica (Warsz.) 51: 99–106. DOI: https://doi.org/doi.org/10.1007/BF03192661

Anthony, B.P., Tarr, K. 2019: The wolves are back! Local attitudes towards the recently re-populated grey wolf and wolf management in Bükk National Park, Hungary. Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungaricae 65(2): 195–214. DOI: https://doi.org/10.17109/AZH.65.2.195.2019

Breck, S.W., Meier, T. 2004: Managing wolf depredation in the United States: Past, present, and futu-re. Sheep & Goat Research Journal 19: 41–46. [https://digitalcommons.unl.edu/icwdm_usdanwrc/83]

Capitani, C., Bertelli, I., Varuzza, P., Scandura, M., Apollonio, M. 2004: A comparative analysis of wolf (Canis lupus) diet in three different Italian ecosystems. Mammalian Biology 69: 1–10. DOI: https://doi.org/10.1078/1616-5047-112

Chapron, G., Kaczensky, P., Linnell, J.D.C., von Arx, M., Huber, D., Andrén, H., López-Bao, J.V., Adamec, M., Álvares, F., Anders, O., Balčiauskas, L., Balys, V., Bedő, P., Bego, F., Blanco, J.C., Brei-tenmoser, U., Brøseth, H., Bufka, L., Bunikyte, R., Ciucci, P., Dutsov, A., Engleder, T., Fuxjäger, C., Groff, C., Holmala, K., Hoxha, B., Iliopoulos, Y., Ionescu, O., Jeremić, J., Jerina, K., Kluth, G., Knauer, F., Kojola, I., Kos, I., Krofel, M., Kubala, J., Kunovac, S., Kusak, J., Kutal, M., Liberg, O., Majić, A., Männil, P., Manz, R., Marboutin, E., Marucco, F., Melovski, D., Mersini, K., Mertzanis, Y., Mysłajek, R.W., Nowak, S., Odden, J., Ozolins, J., Palomero, G., Paunović, M., Persson, J., Po-točnik, H., Quenette, P.-Y., Rauer, G., Reinhardt, I., Rigg, R., Ryser, A., Salvatori, V., Skrbinšek, T., Stojanov, A., Swenson, J.E., Szemethy, L., Trajçe, A., Tsingarska-Sedefcheva, E., Váňa, M., Veeroja, R., Wabakken, P., Wölfl, M., Wölfl, S., Zimmermann, F., Zlatanova, D., Boitani, L. 2014: Recovery of large carnivores in Europe’s modern human-dominated landscapes. Science 346: 1517–1519. DOI: https://doi.org/10.1126/science.1257553

Chen, J.Y., Zhang, L.J., Wang, A.M., Nasendelger, B., Yuan, L., Bao, W.D. 2011: Population, distribu-tion and food composition of wolves (Canis lupus) at Saihanwula Nature Reserve, Inner Mongo-lia. Dongwuxue Yanjiu (Zoological Research) 32: 232–235. DOI: https://doi.org/10.3724/SP.J.1141.2011.02232

Ćirović, D., Penezić, A. 2019: Importance of slaughter waste in winter diet of wolves (Canis lupus) in Serbia. North-Western Journal of Zoology 15: 175–178.

Estes, J.A. 1996: Carnivores and ecosystem management. Wildlife Society Bulletin 24: 390–396.

Fehér, P., Frank, K., Gombkötő, P., Rigg, R., Bedő, P., Újváry, D., Stéger, V., Szemethy, L. 2022: The origin and population genetics of wolves in the North Hungarian Mountains. Mammalian Bio-logy DOI: https://doi.org/10.1007/s42991-022-00287-7

Fehér, P., Frank, K., Katona, K. 2021: Hazai nagyragadozóktól való félelem lehetséges hatásai a zsákmányaik viselkedésére: szakirodalmi elemzés. Tájökológiai Lapok 19(1): 1–12. DOI: https://doi.org/10.56617/tl.3421

Figueiredo, A.M., Valente, A.M., Barros, T., Carvalho, J., Silva, D.A.M., Fonseca, C., de Carvalho, L.M., Torres, R.T. 2020: What does the wolf eat? Assessing the diet of the endangered Iberian Wolf (Canis lupus signatus) in northeast Portugal. PLOS ONE 15(3): e0230433. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0230433

Found, R., McLaren, A.D., Rodgers, A.R., Patterson, B.R. 2017: Diet of grey wolves (Canis lupus) du-ring calving in a moose caribou system in northern Ontario. Canadian Field-Naturalist 131: 215–220. DOI: https://doi.org/10.22621/cfn.v131i3.1822

Gable, T.D., Windels, S.K., Bruggink, J.G., Barber-Meyer, S.M. 2018: Weekly summer diet of gray wolves (Canis lupus) in Northeastern Minnesota. The American Midland Naturalist 179: 15–27. DOI: https://doi.org/10.1674/0003-0031-179.1.15

Gade-Jorgensen, I., Stagegaard, R. 2000: Diet composition of wolves Canis lupus in east-central Fin-land. Acta Theriologica 45(4): 537-547. DOI: https://doi.org/10.4098/AT.arch.00-52

Genov, P., Dzhindzhieva, A. 2010: Damages of gray wolf (Canis lupus L.) during ten year period in Bulgaria. Biotechnology & Biotechnological Equipment 24: 687–690. DOI: https://doi.org/10.1080/13102818.2010.10817923

Guimarães, N.F., Álvares, F., Ďurová, J., Urban, P., Bučko, J., Iľko, T., Brndiar, J., Štofik, J., Pataky, T., Barančeková, M., Kropil, R., Smolko, P. 2022: What drives wolf preference towards wild ungu-lates? Insights from a multi-prey system in the Slovak Carpathians. PLOS ONE 17(6): e0265386. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0265386

Głowaciński, Z., Profus, P. 1997: Potential impact of wolves Canis lupus on prey populations in eas-tern Poland. Biological Conservation 80: 99–106. DOI: https://doi.org/10.1016/S0006-3207(96)00067-5

Grossmann, C.M., Patkó, L., Ortseifen, D., Kimmig, E., Cattoen, E.-M., Schraml, U. 2020: Human-large carnivores co-existence in Europe – A comparative stakeholder network analysis. Frontiers in Ecology and Evolution 8: 266. DOI: https://doi.org/10.3389/fevo.2020.00266

Jumabay-Uulu, K., Wegge, P., Mishra, C., Sharma, K. 2014: Large carnivores and low diversity of optimal prey: A comparison of the diets of snow leopards Panthera uncia and wolves Canis lupus in Sarychat-Ertash Reserve in Kyrgyzstan. Oryx 48: 529–535. DOI: https://doi.org/10.1017/S0030605313000306

Khan, M.R., Mahmood, T., Fatima, H., Akrim, F., Andleeb, S., Hamid, A. 2020: Distribution, diet menu and human conflict of grey wolf Canis lupus in Mahoodand Valley, Swat District, Pakistan. Pakistan Journal of Zoology 52: 179–191. DOI: https://doi.org/10.17582/journal.pjz/2020.52.1.179.191

Klich, D., Yanuta, G., Sobczuk, M., Balcerak, M. 2021: Indirect effect of african swine fever on the diet composition of the gray wolf Canis lupus – a case study in Belarus. Animals 11: 1758. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11061758

Kohira, M., Rexztad, E.A. 1997: Diets of wolves, Canis lupus, in logged and unlogged forests of sout-heastern Alaska. Canadian Field-Naturalist 111: 429–435.

Lanszki, J., Márkus, M., Újváry, D., Szabó, A., Szemethy, L. 2012: Diet of wolves Canis lupus retur-ning to Hungary. Acta Theriologica (Warsz.) 57: 189–193. DOI: https://doi.org/10.1007/s13364-011-0063-8

Large Carnivore Initiative for Europe 2022: Assessment of the conservation status of the wolf (Canis lupus) in Europe. Convention on the conservation of European wildlife and natural habitats. Standing Committee, 42nd meeting, p. 25.

Liu, B., Jiang, Z. 2003: Diet composition of wolves Canis lupus in the northeastern Qinghai-Tibet Pla-teau, China. Acta Theriologica (Warsz.) 48: 255–263. DOI: https://doi.org/10.1007/BF03194165

Lodberg-Holm, H.K., Teglas, B.S., Tyers, D.B., Jimenez, M.D., Smith, D.W. 2021: Spatial and temporal variability in summer diet of gray wolves (Canis lupus) in the Greater Yellowstone Ecosystem. Journal of Mammalogy 102: 1030–1041. DOI: https://doi.org/10.1093/jmammal/gyab060

Mech, L.D. 1974: Canis lupus. Mammalian Species 37: 1–6. DOI: https://doi.org/10.2307/3503924

Mengüllüoğlu, D., İlaslan, E., Emir, H., Berger, A. 2019: Diet and wild ungulate preferences of wolves in northwestern Anatolia during winter. PeerJ 7: e7446. DOI: https://doi.org/10.7717/peerj.7446

Meriggi, A., Brangi, A., Schenone, L., Signorelli, D., Milanesi, P. 2011: Changes of wolf (Canis lupus) diet in Italy in relation to the increase of wild ungulate abundance. Ethology Ecology & Evolution 23: 195–210. DOI: https://doi.org/10.1080/03949370.2011.577814

Miller B., Dugelby, B., Foreman, D., del Río, C.M., Noss, R., Phillips, M., Reading, R., Soulé, M.E., Ter-borgh, J., Willcox, L. 2001: The importance of large carnivores to healthy ecosystems. Endangered Species 18(5): 202–210.

Mysłajek, R.W., Romański, M., Kwiatkowska, I., Stępniak, K.M., Figura, M., Nowak-Brzezińska, A., Diserens, T.A., Nowak, S. 2021: Temporal changes in the wolf Canis lupus diet in Wigry National Park (northeast Poland). Ethology Ecology & Evolution 33: 628–635. DOI: https://doi.org/10.1080/03949370.2021.1907787

Mysłajek, R.W., Tomczak, P., Tołkacz, K., Tracz, M., Tracz, M., Nowak, S. 2019: The best snacks for kids: the importance of beavers Castor fiber in the diet of wolf Canis lupus pups in north-western Poland. Ethology Ecology & Evolution 31: 506–513. DOI: https://doi.org/10.1080/03949370.2019.1624278

Newsome, T.M., Boitani, L., Chapron, G., Ciucci, P., Dickman, R., Dellinger, J.A., López-Bao, J.V., Peterson, R.O., Shores, C.R., Wirsing, A.J., Ripple, W.J. 2016: Food habits of the world's grey wolves. Mammal Review 46(4): 255–269. DOI: https://doi.org/10.1111/mam.12067

Nowak, S., Mysłajek, R.W., Kłosińska, A., Gabryś, G. 2011: Diet and prey selection of wolves (Canis lupus) recolonising Western and Central Poland. Mammalian Biology 76: 709–715. DOI: https://doi.org/10.1016/j.mambio.2011.06.007

Packard, J.M., 2012: Wolf social intelligence, in: Wolves: Biology, Behavior and Conservation. Nova Science Publishers Inc., ISBN: 978-1-62100-916-0, pp. 1–48.

Ripple, W.J., Beschta, R.L. 2012: Large predators limit herbivore densities in northern forest ecosystems. European Journal of Wildlife Research 58: 733–742. DOI: https://doi.org/10.1007/s10344-012-0623-5

Rode, J., Flinzberger, L., Karutz, R., Berghöfer, A., Schröter-Schlaack, C. 2021: Why so negative? Exp-loring the socio-economic impacts of large carnivores from a European perspective. Biological Conservation 255: 108918. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biocon.2020.108918

Salvador, A., Abad, P.L. 1987: Food habits of a wolf population (Canis lupus) in León province, Spain. Mammalia 51: 45–52. DOI: https://doi.org/10.1515/mamm.1987.51.1.45

Shave, J.R., Cherry, S.G., Derocher, A.E., Fortin, D. 2020: Seasonal and inter-annual variation in diet for gray wolves Canis lupus in Prince Albert National Park, Saskatchewan. Wildlife Biology 3: 1–9 DOI: https://doi.org/10.2981/wlb.00695

Sin, T., Gazzola, A., Chiriac, S., Rîșnoveanu, G. 2019: Wolf diet and prey selection in the South-Eastern Carpathian Mountains, Romania. PLOS ONE 14(11): e0225424. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0225424

Spaulding, R.L., Krausman, P.R., Ballard, W.B. 1998: Summer diet of gray wolves, Canis lupus, in northwestern Alaska. Canadian Field-Naturalist 112: 262–266.

Stahler, D.R., Smith, D.W., Guernsey, D.S. 2006: Foraging and feeding ecology of the gray wolf (Canis lupus): Lessons from Yellowstone National Park, Wyoming, USA. The Journal of Nutrition 136(7): 1923S–1926S. DOI: https://doi.org/10.1093/jn/136.7.1923s

Tiralla, N., Holzapfel, M., Ansorge, H. 2021: Feeding ecology of the wolf (Canis lupus) in a near-natural ecosystem in Mongolia. Mammalian Biology 101: 83–89. DOI: https://doi.org/10.1007/s42991-020-00093-z

Torres, R.T., Silva, N., Brotas. G., Fonseca, C. 2015: To eat or not to eat? The diet of the endangered Iberian wolf (Canis lupus signatus) in a human-dominated landscape in Central Portugal. PLOS ONE 10(6): e0129379. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0129379

Valdmann, H., Saarma, U. 2020: Winter diet of wolf (Canis lupus) after the outbreak of African swine fever and under the severely reduced densities of wild boar (Sus scrofa). Hystrix The Italian Jour-nal of Mammalogy 31: 154–156. DOI: https://doi.org/10.4404/hystrix-00298-2020

Van der Veken, T., Van Den Berge, K., Gouwy, J., Berlengee, F., Schamp, K. 2021: Diet of the first sett-led wolves (Canis lupus) in Flanders, Belgium. Lutra 64: 45–56.

Vos, J. 2000: Food habits and livestock depredation of two Iberian wolf packs (Canis lupus signatus) in the north of Portugal. Journal of Zoology 251: 457–462. DOI: https://doi.org/10.1017/S0952836900008050

Wagner, C., Holzapfel, M., Kluth, G., Reinhardt, I., Ansorge, H. 2012: Wolf (Canis lupus) feeding ha-bits during the first eight years of its occurrence in Germany. Mammalian Biology 77: 196–203. DOI: https://doi.org/10.1016/j.mambio.2011.12.004

Zlatanova, D., Ahmed, A., Valasseva, A., Genov, P. 2014: Adaptive diet strategy of the wolf (Canis lupus L.) in Europe: A review. Acta Zoologica Bulgarica 66: 439–452.

Publicado

2023-11-29

Edição

Seção

Cikkek

Como Citar

A szürke farkas táplálkozása és gazdálkodási vonatkozásai. (2023). TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 20(Suppl. 2), 43-56. https://doi.org/10.56617/tl.3976

Artigos Semelhantes

11-18 de 18

Você também pode iniciar uma pesquisa avançada por similaridade para este artigo.

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 > >>