A landscape ecological evaluation of land use changes in wine-producing regions of Hungary

Authors

  • Dénes Lóczy Department of Physical Geography, Institute of Geography, University of Pécs, H-7624 Pécs, Ifjúság útja 6.
  • Rita Nyizsalovszki Research Group of Land Use and Rural Development, Hungarian Academy of Sciences - University of Debrecen, H-4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.4552

Keywords:

vine plantation, terroir, ecological conditions, landscape pattern

Abstract

When Hungary joined the European Union, the viticulture of the country found itself in a new situation. Before plantation regulation came into force, there had been an opportunity to expand vineyard area with EU support. The resulting changes in land use could be most properly studied employing the approach of ’terroir’. In this respect, the wine-producing regions of Tokaj-Hegyalja (NE-Hungary) and Villány-Siklós are entirely different. The impacts of land use changes are evaluated from the viewpoints of adjustment to relief, landscape pattern and nature conservation.

Author Biographies

  • Dénes Lóczy, Department of Physical Geography, Institute of Geography, University of Pécs, H-7624 Pécs, Ifjúság útja 6.

    loczyd@ttk.pte.hu

  • Rita Nyizsalovszki, Research Group of Land Use and Rural Development, Hungarian Academy of Sciences - University of Debrecen, H-4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

    nyrita@delfin.unideb.hu

References

Biancotti A. 2003: Physical geography’s contribution to studying terroir. In: Biancotti, A., Pambianchi, G., Pioletti, A.M. (eds.) 2003: Spaces, environments and landscapes of terroirs. BEM, Stefano Bianchi, Milano. XI–XVI.

Csorba P. 1994: Tájökológiai folyosók Tokaj-Hegyalján. ÖKO 5 (4): 27–31.

Csorba P. 1995: Tokaj-Hegyalja tájökológiai szerkezetének és geomorfológiai adottságainak összehasonlítása. Földr. Ért. 44(1–2): 39–51.

Dezső J., Sebe K., Horváth G. 2004: Villányi-hegység útikalauz. JPTE Barlangkutató Egyesület, Pécs. 159 p.

Erdész F-né, Radóczné K. T. 2000: A zöldség-gyümölcs és a szőlő-bor ágazatok hatékonyságának növelése és szabályozásának EU-konform továbbfejlesztése. http://www.akii.hu

Kádár Gy. 1982: Borászat. – Negyedik, átdolgozott és bővített kiadás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. p. 576

Lóczy D. 2002: Tájértékelés, földértékelés. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. p.307

Mikulás I., Szabó B. 2000: A minőségi borok szabályozása az EU-ban és egyes tagállamokban. A minőségi borok közösségi szabályozásának kialakulása és főbb elemei. Borászati füzetek 2000/6. pp. 39–42.

Mikulás I. 2002: Szerkezet-átalakítási támogatások az EU-ban. Borászati füzetek (2): 28–31.

Mikulás I., Bene L. 2003: Szőlő és bor az Európai Unióban. Európai füzetek 21. Bp. p. 36.

Nyizsalovszki R. 2003: Tájökológiai vizsgálatok a Tállyai-félmedencében – különös tekintettel a szőlő termőhelyi adottságainak vizsgálatára. Doktori értekezés. Debrecen p. 146

Pinczés Z. 1981: A Bodrogkeresztúri-katlan domborzatának, lejtőüledékeinek szerepe és jelentősége a terület gazdasági hasznosításában. In: Brezovcsik L. (szerk.) Geoökológiai viszonyok néhány sajátossága Tokajhegyalján, pp. 65–84.

Vaudour E. 2001: Diversité des notions de terroir. Pur un concept de terroir opérationnel. Revue des Oenologues (101): 39–41.

Published

2005-12-19

Issue

Section

Eredeti cikkek

How to Cite

A landscape ecological evaluation of land use changes in wine-producing regions of Hungary. (2005). JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY, 3(2), 243-252. https://doi.org/10.56617/tl.4552

Similar Articles

1-10 of 43

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)