Az Ecsédi Vég-tó vízminőségének és üledékének környezetanalitikai vizsgálata

Szerzők

  • Grósz János 1162 Budapest, Állás utca 23.
  • Kruppiné Dr. Fekete Ilona SZIE-MKK, Környezettudományi Intézet, Kémiai és Biokémiai Tanszék 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3636

Kulcsszavak:

környezetanalitika, vízminőség, üledékvizsgálat, környezeti állapot

Absztrakt

Kutatásunk témája az Ecsédi Vég-tó vízminőségének és üledékének környezetanalitikai vizsgálata. Búvárként, 2007 óta évente több alkalommal merültem a tóban. A búvárkodás segítségével, olyan helyeken is lehet mintát venni, ahol normál esetben csak nehezen lenne megoldható, vagy igen nagy anyagi ráfordítással. Célkitűzésünk, hogy az Ecsédi Vég-tó üledékének és vizének műszeres analitikai vizsgálatával meghatározzuk a tó környezeti állapotát, valamint megállapítsuk, hogy az Ágói-patak vizének van-e hatása a tóra, és összehasonlítsuk a helyszíni mérések pontosságát a laboratóriumi vizsgálatokéval. Mintavétel során, a Vég-tóból 237 vízmintát, búvárfelszerelés segítségével különböző mélységekből 6 üledékmintát, az Ágói- patakból 30 vízmintát vettünk, három mintavételi időszak alatt. Az üledékvizsgálatok során a minták elemtartalmát ICP-OES berendezéssel határoztuk meg. A vízmintákon végeztünk helyszíni kémiai és fizikai méréseket, valamint ökotoxikológiai és laboratóriumi vizsgálatokat is. A patakból vett minták vizsgálatának az eredménye azt mutatta, hogy a víz szennyezett, nitrit, nitrát és ammónium tekintetében. A tó vize ezzel szemben, kiválónak minősült. A patak szennyezettségének a fő oka, a teljes körű csatornázottság hiánya, aminek következtében a talajvíz is elszennyeződött. A tó jó környezeti és ökológiai állapota több tényezőnek is köszönhető. Egyrészt a geológiai és hidrológiai adatokat elemezve fény derült arra, hogy a tó medrét egy lignitfal veszi körül. Feltételezések szerint, az érkező felszín alatti víz, ami a tavat táplálja, egy szénfalon keresztül jut a tóba. Ez a képződmény természetes szűrőként működve megtisztítja a vizet, az estleges szennyező komponensektől. Másrészt annak köszönhető, hogy a tó tulajdonosa szigorú szabályokat hozott a tó használatát illetőleg, valamint a területet nagy odafigyeléssel gondozza, s ezen intézkedések segítségével meg lehet előzni, hogy belső forrásból szennyezés kerüljön a vízbe.

Szerző életrajzok

  • Grósz János, 1162 Budapest, Állás utca 23.

    groszenator@gmail.com

  • Kruppiné Dr. Fekete Ilona, SZIE-MKK, Környezettudományi Intézet, Kémiai és Biokémiai Tanszék 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.

    fekete.ilona@mkk.szie.hu

Hivatkozások

Allaby, M., Coenraads, R. R., Hutchinson, S., Mcghee, K., O'byrne, J., Rubin, K. 2008: The Encyclopedia of Earth. Weldon Owen Pty Ltd., Sydney, 608 p.

Anonymus 2009: A tóról röviden. Az ecsédi Vég-tó honlapja (http://www.ecsedito.hu/atorol)

Clement, A. (szerk.) 2007: Vízminőség szabályozás. BME Vízi közmű és környezetmérnöki tanszék, Budapest 75 p

Földessy J., Cserny T., Hartai É., Kuti L., Nováky B., Papp Z., Szabó I., Szlávik L., Szűcs P. 2008: Környezetföldtan 74. ―75. pp.

Gray, T. 2009: The Elements. ― Black Dog & Leventhal Publisher Inc. New York 240 p.

Láng I., Bándi Gy., Börzsönyi M., Hardi P., Jászay T., Kőrös E., Perczel Gy., Pethes Gy., Simon T., Stefanovits P., Szebényi I. 1993: Környezetvédelmi Lexikon I―.II. Akadémiai Kiadó és Nyomda, Budapest 527 p

Magyar Szabványügyi Testület 1993: Felszíni vizek minősége, minőségi jellemzők és minősítés. ― MSZ 12749:1993

Szoboszlay S., Kriszt B. 2010: Környezeti elemek védelme. Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Gödöllő, 130 p.

Zseni A., Bulla M. 2002: Vízminőségvédelem. Széchenyi István Egyetem, Építési és Környezetmérnöki Intézet, Győr, 168 p.

Letöltések

Megjelent

2016-07-13

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Az Ecsédi Vég-tó vízminőségének és üledékének környezetanalitikai vizsgálata. (2016). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 14(1), 13-20. https://doi.org/10.56617/tl.3636

Hasonló cikkek

1-10 a 91-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.