Inszekticid és fungicid szerek együttes alkalmazásának élelmiszer-biztonsági vonatkozásai
Kulcsszavak:
peszticid-kombináció, paradicsom, interakció, kiürülés, élelmiszer-biztonságAbsztrakt
A peszticidek, alkalmazásukból adódóan, az elsődleges termelés során bekerülhetnek a zöldségekbe, ezáltal az élelmiszerláncba, így potenciális veszélyt jelentenek a fogyasztó egészségére. Így kiemelkedően fontos, hogy a fogyasztásra szánt zöldségekben és a belőlük készített termékekben MRL értéket meghaladó peszticid-koncentráció ne legyen jelen. A növényeket Movento (spirotetramát) rovarölő- és Amistar Top (azoxistrobin, difenokonazol) gombaölő szerrel kezeltük a hatóságilag engedélyezett koncentrációban és mennyiségben, és LC/MS módszerrel követtük nyomon a hatóanyagok kiürülés-dinamikáját az egyedi és a kombinációs kezelést követően paradicsomban és paradicsomlében. A vizsgált paradicsomok és paradicsomlé valamennyi mintájában a peszticid maradékanyag koncentrációja az MRL alatt volt, de együttes jelenlétük jelentősen elnyújtotta az egyes vegyületek kiürülés-dinamikáját. Összességében, a vizsgált peszticidek együttes alkalmazása biztonságos, megfelel az előírásoknak, és így nem jelent veszélyt a fogyasztó egészségére.
Hivatkozások
Aguilera, A., Valverde, A., Camacho, F., Boulaid, M. and García-Fuentes, L. 2012. Effect of household processing and unit to unit variability of azoxystrobin, acrinathrin and kresoxim methyl residues in zucchini. Food Control 25(2). 594–600. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.11.038
Lehel, J. 2019. Mit teszünk? - Mit eszünk?: peszticid vs élelmiszer-biztonság. Georgikon for Agriculture 23(1). 1–10.
Itoiz, E. S., Fantke, P., Juraske, R., Kounina, A. and Vallejo, A. A. 2012. Deposition and residues of azoxystrobin and imidacloprid on greenhouse lettuce with implications for human consumption. Chemosphere 89(9). 1034–1041. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2012.05.066
Mohapatra, S., Deepa, M., Lekha, S., Nethravathi, B., Radhika, B. and Gourishanker, S. 2012. Residue Dynamics of Spirotetramat and Imidacloprid in/on Mango and Soil. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology 89(4). 862–867. https://doi.org/10.1007/s00128-012-0762-0
Pandiselvi, S., Sathiyanarayanan, S. and Ramesh, A. 2010. Determination of spirotetramat and imidacloprid residues in cotton seed, lint, oil and soil by HPLC UV method and their dissipation in cotton plant. Pesticide Research Journal 22(2). 168–173.
Zhang, Q., Chen, Y., Wang, S., Yu, Y., Lu, P., Hu, D. and Yang, Z. 2017. Dissipation, residues and risk assessment of spirotetramat and its four metabolites in citrus and soil under field conditions by LC-MS/MS. Biomedical Chromatography 32(4). 4153. https://doi.org/10.1002/bmc.4153
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2020 Vöröskői Petra, Lányi Katalin, Laczay Péter, Szabó Csaba, Palkovics András, Lehel József
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.