Ökológiai növényvédelem kihívásai a nanotechnológiával készült Bisteppel szőlő- és gyümölcskultúrában

Szerzők

  • Daragó Ágnes N-Revival Kft
  • Kalydi Tamás N-Revival Kft

Kulcsszavak:

ökológiai növényvédelem, nanokészítmény, szőlő, almatermésűek

Absztrakt

Munkánk során a Bistep növénykondicionáló nanokészítmény hatását vizsgáltuk szőlő – és gyümölcskultúrák ökológiai növényvédelmi technológiájában. A biológiailag tiszta készítmény nano technológiával készült. A kezelések során az integrált növényvédelmi technológiával kezelt területeket ökológiai ültetvénnyé állítottuk át. A legnagyobb növényvédelmi kihívás ökológiai védekezésben, almatermésű ültetvényekben az Erwinia amylovora, még szőlőben a lisztharmat (Erysiphe necator) illetve az elmúlt években hazánk több borvidékén fertőző feketerothadás (Guignardia bidwellii (Ellis) Viala & Ravaz) betegségek visszaszorítása volt. Eredményeink alapján a termésátlag, a Bistep technológiában való alkalmazása során, már az első évben átlagosan 20-40%-os növekedést mutatott. A kertek egészségi állapotában pedig határozott javulást tapasztaltunk, a kezelt területekről étkezési minőségű termést tudtunk betakarítani. Megfigyeléseink alapján, az elmúlt 10 év gyakorlati tapasztalatait foglaltuk össze a termés minőségére és mennyiségére vonatkozóan.

Hivatkozások

Csihon Á., Illés A., Szabó A. és Bicskei D. K. 2013. Biostimulátor készítmények összehasonlító vizsgálata intenzív almaültetvényben. Kertgazdaság 45(4). 20-27.

Csihon Á. és Gonda I. 2017. Biostimulátorok a gyümölcstermesztésben. Zöldség-Gyümölcs Piac és Technológia 21(1). 27-29.

Csihon Á. és Gonda I. 2018. Növénykondicionálók a gyümölcstermesztésben. Agrofórum Extra 73. 16-18.

Csihon Á. és Gonda I. 2020. A biostimulátorok alkalmazásának lehetőségei a gyümölcstermesztésben. Értékálló Aranykorona 20(2). 8-9.

Gowda, S. S. and Goodman, R. N. 1970. Movement and persistence of Erwinia amylovora stem and root of apple. Plant Dis. Rep. 54. 576-580.

Kozma P. 2001. A szőlő és termesztése II. A szőlő szaporítása és termesztéstechnológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest 399.

Nagy, P. T., Csihon, Á. and Szabó, A. 2019. Effects of algae products on nutrient uptake and fruit quality of apple. National resources and sustainable development 9(1). 80-91.

Sansavini, S., Guerra, W. and Pellegrino, S. 2012. Gli obiettivi del miglioramento genetico e le nuove varietá per l’Europa. Frutticultura 11. 10-25.

Stampar, F., Solar, A. and Hudina, M. 2003. Influence of foliar nutrition on apple production. International Journal of Horticultural Science 9(2). 15-18.

Letöltések

Megjelent

2023-04-15