Evaluation of performances of Limousin sire candidates in the performance test station
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2021.1.061Keywords:
Limousin sire candidates, performance test station, body measurements, linear scoring, genomic scoresAbstract
Performance test results of Limousin (n=40) pure bred sire candidates obtained between 2018 ands 2020 were analized. Sire candidates were kept in small goup (2-9) in pen at the Performance Test Station and feeding based on ad libitum grass hay, or alfa-alfa hay and rationed bull’s feed. Analyzed characteristics were as follows: body weight at the start and at the finish of the test, daily weight gain during self performance test (g/ day), daily weight gain during life, (g/day), four body measurements (ex. withers’ height, pin with, cm), 16 results of linear scoring (ex: top line, rump angle, legs, score), and genomic scores (GS) for 8 traits (ex: easy calving, vigor of growth, musculatity, score). Data were processed using SPSS 18. program package (cluster analysis, independent samples T-test, Mann-Whitney U-Test). Cluster 5 (height at withers) appeared separately from the other parameters, confirming the professional importance of this feature in practice. Regarding genomic scores, it is noteworthy that the score for muscularity (cluster 3) was different from clusters 1, 5, 2, 4, 6, 8, 7, which were placed in a group. The breeding bull candidates with a high final body weight (≥600 kg) have good characteristics, their general appearance is more favorable, measurements are wider and taller, and their round of rump is also more favorable than that of their contemporaries.
References
Felius, M. (1985): Genus Bos: Cattle Breeds of the World. MSDAGVET, Division of Merck and Co. Inc. Rahway, NJ., USA. 231.
Gáspárdy, A., Szabára, L., Sváb, L., Bodó, I. (1998): Charolais borjak választási súlyának üzemi értékelése egyedi állatmodell alkalmazásával. Állattenyésztés és Takarmányozás, 47: 6. 503–513.
Griffin, P. G., Ginher, O. J. (1992): Research application of ultrasonic imaging in reproductive biology, J. Anim. Sci. 70: 953–972. https://doi.org/10.2527/1992.703953x
Ingenomix, (2020): EvaLiM, l'outil idéal d'aide à la sélection. (http://www.ingenomix.fr/evalim.html) (letöltve: 2020.10.13.)
INRA (1995): Répertoire francais des méthodes et des procédures de controle d' évaluation génétique des reproducteurs ovins et bovins de races allaitantes, 1–40.
Limousin és Blonde d’ aquitaine Tenyésztők Egyesülte (2018/a): Tenyésztési program. Budapest, 1–30.
Limousin és Blonde d’ aquitaine Tenyésztők Egyesülte (2018(b): Kiadvány a limousin fajtáról. Budapest, 1–6.
Nagy, N. (1974): Tenyészértékbecslés és a húshasznú marhák értékmérőinek fejlesztése. Állattenyésztés. 23.3. 37–46.
Nagy, N., Hajas, P., Lipcseiné, Z. (1985): A hazai charolais, limousin és hereford állomány reálértéke az angol fajtaátlagok mellett. Vágóállat és Hústermelés, 8. 1–7.
Nagy, N., Tőzsér, J., Kisgergelyné, K. A. (1989): Adatok a húshasznú szarvasmarha tenyészvonalak teljesítményeihez és jelentőségükhöz. Állattenyésztés és Takarmányozás, 37: 4. 306–313.
Török, M., Polgár, J., P., Kocsi, Gy., Szabó, F. (2008): Ultrahanggal mért bőr alatti faggyúvastagság és rostélyos keresztmetszet-terület kapcsolata a vágott testen mért értékekkel hízóbikák esetében. AWETH, 4. Különszám, 225–232.
Tőzsér, J., Bedő, S., Balika, S., Kovács, A., Farkas, I., Farkas, L., Mihályfi, I. (1998): Limousin tenyészbikajelöltek szelekciós indexeinek összehasonlítása. Állattenyésztés és Takarmányozás,47. 4. 291–301.
Tőzsér, J., Ravasz, T.-né, Nagy, N. (1987): Húshasznú tenyészbikák takarmányértékesítő képessége. Magyar Mezőgazdaság, 41. 46. 14–15.
Tőzsér, J. (2006): A típusdifferenciálást megalapozó kutatások a szarvasmarha-tenyésztésben. MTA Doktori Értekezés, Gödöllő, 173.
Sváb, J. (1979): Többváltozós módszerek a biometriában. Mezőgazda Kiadó, Budapapest, 45–78.
Szűcs, M. (2020): A tenyészértékbecslés jelentősége. https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/101266-a-tenyeszertek
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Tőzsér János, Szűcs Márton
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.