Summary of production parameters of different pig genotypes in extensive systems
DOI:
https://doi.org/10.17205/aweth.7325Keywords:
swine, extensive system, genotypeAbstract
The objective of our work was to compare the natural indicators (birth weight, litter weight, litter number, day of life, live weight, bone meat ratio and white meat ratio) of three different genotypes of pigs (Hungarian Landrace x Pietrain F1, Hungarian Large white x Pietrain F1 and Hungarian Large white x Hungarian Landrace F1) in extensive housing. Birth weight was found to be highest in the Hungarian Large white x Hungarian Landrace F1 genotype. Litter numbers were found to be highest in the Hungarian Large white x Hungarian Landrace F1 genotype. Live weight and days of life were most favourable in the Hungarian Landrace x Pietrain F1 genotype. The Hungarian Large white x Pietrain F1 genotype produced the best yield traits for both meat and white meat, but the other two tested genotypes were only slightly different. The Hungarian Large white x Pietrain F1 genotype had the highest percentage of lean meat and fat, with a white meat to live weight ratio of more than 26.29%. Among the genotypes, Hungarian Large white x Hungarian Landrace F1 was followed by Hungarian Landrace x Pietrain F1 with 24.6% and 23.72%, respectively. The Hungarian Large white x Pietrain F1 genotype had the highest proportion of bone in meat (54.76%).
References
Baginé H. Á. (2016): Magyar nagyfehér, duroc és pietrain kocák genetikai értékelése és egyes termelési paramétereinek statisztikai vizsgálata. Debreceni Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola. Debrecen, Doktori értekezés 145 p.
Gazdag, S. (2023): A kárpátaljai állattenyésztés sajátosságai és fejlődési potenciálja. MATE Budai Campus. Budapest, szakdolgozat, 43 p.
Horn P. (2000): Állattenyésztés 3. Sertés, nyúl prémes állatok, hal. Budapest: Mezőgazdaság Kiadó. 420 p.
Horváth, J. (2012): Háztáji állattartás. Budapest: Duna-Mix Kft., 106 p.
Kozma, Gy. (2003): Sertéstenyésztés és tartás. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 209 p.
Perlaki N. (2023): Kocák szaporulat mutatóinak vizsgálata különböző évszakokban. Gödöllő. Szakdolgozat, 37.p.
Szűcs E. (2002): Vágóállat és húsminőség. Budapest: Szaktudás, Kiadó Ház, 228 p.
Varga, A. (2004): Sertéshús-minősítés és minőség Magyarországon az EU csatlakozás időszakában., Nyugat-magyarországi Egyetem, Mosonmagyaróvár, Doktori (PhD) értekezés, 216 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Bedő István, Szabó Rubina Tünde, Tóth Márk, Kovács-Weber Mária

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The journal operates according to the principles of open access, however, the content is available under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.