Investigation of the factors affecting the performance of employees performing physical work in the hospitality sector

Authors

  • Sándor Keresztes KNICK GmbH.
  • István Zsombor Hágen Hungarian University of Agriculture and Life Sciences

DOI:

https://doi.org/10.33032/acr.4883

Keywords:

performance, efficiency, caterind industry, controlling, business

Abstract

The application of key performance indicators plays an important role in the field of work, business, education, and even sports and healthcare in order to monitor the process of achieving goals. Poorly defined indicators and metrics can generate unwanted partial results, results or side effects during the processes, which can reduce the success of individuals and organizations and, last but not least, can stand in the way of their development.

In most countries of Europe, but in terms of the research target area, it can definitely be stated that the lack of skilled labor is a current and not negligible problem. Based on the experience of the past years, it is increasingly difficult to find a reliable, loyal employee who performs his profession at an appropriate level. In the case of foreign workers, inadequate knowledge of the German language causes additional difficulties for both employees and employers. My goal is to define a performance measurement system for manual workers, during which manual workers will be able to give the best of their knowledge, exceed expectations and become interested in the implementation of the employer's vision and business plans, so that their personal development is also ensured. This results in a cooperation during which the organization will be able to achieve the greatest possible efficiency with the existing number of employees. This alleviates the ever-increasing shortage of skilled labor.

Author Biographies

  • Sándor Keresztes, KNICK GmbH.

    Keresztes Sándor
    ORCID: https://orcid.org/0009-0004-5445-1031
    Regionális értékesítési Igazgató
    KNICK GmbH.
    sandorkeresztes1987@gmail.com

  • István Zsombor Hágen, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences

    Dr. Habil. Hágen István Zsombor PhD.
    https://orcid.org/0000-0003-1760-4962
    hagen.istvan.zsombor@uni-mate.hu
    Corresponding author

References

Bódi S. – Fébó L. – Herbst Á. – Hajós L. – Nemes F. – Pintér L. (1985): Agrárökonómiai kislexikon. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Dancs A. L. – Molnár J. (1997): Magyar–angol közgazdasági fogalom- és példatár. Szaktudás Kiadóház Rt., Budapest.

Keresztes S. – Hágen I. Zs. – Erdei F. (1976): Agrárgazdasági tanulmányok II. (Gazdaságosság és termékfejlesztés). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Hajdú I-né – Lakner Z. (1999): Az élelmiszeripar gazdaságtana. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest.

Horváth (2014): Az értékesítési teljesítmény mutatószámai, IFUA Horváth & Partners, Key Performance Indicator.

Kaplan, R. S. – Atkinson, A. A. (2003): Vezetői üzleti gazdaságtan. Panem Kft., Budapest.

Kökényesi J. – Andriska Sz. (2002): Közigazgatás-szervezési és vezetési ismeretek. Magyar Közigazgatási Intézet, Budapest.

Széles Gy. (1990): Mezőgazdasági üzemtan Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Karának sokszorosító részlegében.

Tóth I. Z. (1996): Gazdasági-üzleti kisszótár Kossuth Könyvkiadó, Budapest.

Porter, M. E. (1990): The competitive advantage of nations. The Free Press, New York.

Zéman Z. (1998): Controlling szerepe a magyar vállalkozásokban. GATE, Ph.D értekezés, Gödöllő.

STATISTIK AUSTRIA, Bundesanstalt Statistik Österreich, www.statistik.at

Published

2023-12-15

How to Cite

Investigation of the factors affecting the performance of employees performing physical work in the hospitality sector. (2023). Acta Carolus Robertus, 13(2), 11-20. https://doi.org/10.33032/acr.4883