A teljesítményre ható tényezők vizsgálata a fizikai munkát végző alkalmazottak tekintetében a vendéglátóipari szektorban
DOI:
https://doi.org/10.33032/acr.4883Kulcsszavak:
teljesítmény, hatékonyság, vendéglátóipar, controlling, vállalkozásAbsztrakt
A kulcsfontosságú teljesítménymutatók alkalmazása a munka, az üzleti világ, az oktatás de még a sport és egészségügy területén is fontos szerepet töltenek be annak érdekében hogy a célok elérésének folyamatát nyomon követhessük. A rosszul definiált mutatók és merőszámok nem kívánt részeredményt, eredményt vagy mellékhatásokat generálhatnak a folyamatok során, melyek csökkenthetik az egyének és a szervezetek sikerességét, s nem utolsó sorban fejlődésük útjába állhatnak.
Európa legtöbb országában de kutatási célterület tekintetében mindenképpen megállapítható, hogy a szakképzett munkaerőhiány egy aktuális és nem elhanyagolható probléma. Az elmúlt évek tapasztalata alapján egyre nehezebb megbízható, lojális, szakmáját megfelelő szinten végző munkavállalót találni. A külföldi munkavállalók tekintetében a német nyelv nem megfelelő tudása pedig további nehézségeket okoz mind a munkavállalók mind a munkáltatók számára. Célom a fizikai munkát végző munkavállalók esetében olyan teljesítménymérő rendszer meghatározása, mely során a fizikai munkavállalók a tudásuk legjavát fogják tudni adni, az elvárásokat túlszárnyalják emellett érdekeltté válnak a munkáltató jövőképének és üzleti terveinek megvalósításában, úgy hogy mindeközben a személyes fejlődésük is biztosítva van. Ez egy olyan együttműködést eredményez, mely során a meglévő munkavállalói létszám mellett a lehető legnagyobb hatékonyságot fog tudni a szervezet elérni. Ezzel enyhítve a szakképzett munkaerő egyre súlyosbodó hiányát.
Hivatkozások
Bódi S. – Fébó L. – Herbst Á. – Hajós L. – Nemes F. – Pintér L. (1985): Agrárökonómiai kislexikon. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
Dancs A. L. – Molnár J. (1997): Magyar–angol közgazdasági fogalom- és példatár. Szaktudás Kiadóház Rt., Budapest.
Keresztes S. – Hágen I. Zs. – Erdei F. (1976): Agrárgazdasági tanulmányok II. (Gazdaságosság és termékfejlesztés). Akadémiai Kiadó, Budapest.
Hajdú I-né – Lakner Z. (1999): Az élelmiszeripar gazdaságtana. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest.
Horváth (2014): Az értékesítési teljesítmény mutatószámai, IFUA Horváth & Partners, Key Performance Indicator.
Kaplan, R. S. – Atkinson, A. A. (2003): Vezetői üzleti gazdaságtan. Panem Kft., Budapest.
Kökényesi J. – Andriska Sz. (2002): Közigazgatás-szervezési és vezetési ismeretek. Magyar Közigazgatási Intézet, Budapest.
Széles Gy. (1990): Mezőgazdasági üzemtan Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Karának sokszorosító részlegében.
Tóth I. Z. (1996): Gazdasági-üzleti kisszótár Kossuth Könyvkiadó, Budapest.
Porter, M. E. (1990): The competitive advantage of nations. The Free Press, New York.
Zéman Z. (1998): Controlling szerepe a magyar vállalkozásokban. GATE, Ph.D értekezés, Gödöllő.
STATISTIK AUSTRIA, Bundesanstalt Statistik Österreich, www.statistik.at
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2023 István Hágen, Keresztes Sándor
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.