Macskatápok vizsgálata preferenciateszttel
Kulcsszavak:
macska, preferencia, takarmány, ízletességAbsztrakt
A macskatápok − számos tényező által befolyásolt − ízletessége kiemelt fontosságú, azonban összetettsége miatt nehéz pontosan jellemezni ezen meghatározó tulajdonságot. A legelterjedtebb módszer a jelen vizsgálatban is alkalmazott, szabad választáson alapuló preferenciateszt, melynek során az állat dönt arról, hogy mely tápot részesíti előnyben. A szerzők egy 24 hétig tartó etetési kísérlet során mérték az elfogyasztott mennyiséget három különböző gyártótól származó, három eltérő ízesítésű és kereskedelmi árú száraz táp esetében. Az eredmények alapján a márka jelentős mértékben befolyásolta az azonos ízesítésű tápok fogyasztását, az ízesítés hatása azonban nem minden esetben érvényesült adott gyártó termékein belül – az olcsóbb tápok esetében kisebb különbség mutatkozott az egyes ízek fogyasztási arányai között.