Macskatápok vizsgálata preferenciateszttel

Szerzők

  • Viktória Éles
  • György Bázár
  • Csaba Hancz
  • György Kövér
  • Róbert Romvári
  • István Hullár

Kulcsszavak:

macska, preferencia, takarmány, ízletesség

Absztrakt

A macskatápok − számos tényező által befolyásolt − ízletessége kiemelt fontosságú, azonban összetettsége miatt nehéz pontosan jellemezni ezen meghatározó tulajdonságot. A legelterjedtebb módszer a jelen vizsgálatban is alkalmazott, szabad választáson alapuló preferenciateszt, melynek során az állat dönt arról, hogy mely tápot részesíti előnyben. A szerzők egy 24 hétig tartó etetési kísérlet során mérték az elfogyasztott mennyiséget három különböző gyártótól származó, három eltérő ízesítésű és kereskedelmi árú száraz táp esetében. Az eredmények alapján a márka jelentős mértékben befolyásolta az azonos ízesítésű tápok fogyasztását, az ízesítés hatása azonban nem minden esetben érvényesült adott gyártó termékein belül – az olcsóbb tápok esetében kisebb különbség mutatkozott az egyes ízek fogyasztási arányai között.

##submission.downloads##

Megjelent

2015-02-15

Hogyan kell idézni

Éles, V., Bázár, G., Hancz, C., Kövér, G., Romvári, R., & Hullár, I. (2015). Macskatápok vizsgálata preferenciateszttel. Acta Agraria Kaposváriensis, 19(1), 13–24. Elérés forrás https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/2108

Folyóiratszám

Rovat

Takarmányozástan

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 > >>