Az aminosavak elválasztása és meghatározása ioncserés oszlopkromatográfiával, oszlop utáni származékképzés alkalmazásával

Szerzők

  • Csapó János Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Lóki Katalin Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Csapóné Kiss Zsuzsanna Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Albert Csilla Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Campus, R-530104 Csíkszereda, Szabadság tér 1.

Kulcsszavak:

ioncserés oszlopkromatográfia, IEC, nagyhatékonyságú folyadék-kromatográfia, HPLC, aminosav-meghatározás

Absztrakt

Tiszta fehérjék, élelmiszerek, biológia eredetű folyadékok aminosav-összetételének meghatározására a legtökéletesebb módszer még mindig az ioncserés oszlop-kromatográfia (IEC). Biológiai eredetű folyadékok szabadaminosav-tartalmának meghatározása lítium pufferek alkalmazásával könnyen megvalósítható. IEC esetén a szennyező anyagok többsége gyorsan keresztül jut az oszlopon, mielőtt az aminosavak szétválasztása megkezdődne, ami megnöveli a módszer hatékonyságát. A minta-előkészítés ideje az oszlop előtti származékképzést alkalmazókhoz képest minimális, és az 33 aminosavak kimutatása OPA-val vagy ninhidrinnel specifikus az egyes aminosavakra. Újabban egy off-line minta-előkészítést alkalmaznak anioncserélő kromatográfiával és amperometriás detektálással kombinálva, melynek segítségével a szénhidrátok zavaró hatása kiküszöbölhető. A legfontosabb problémák továbbra is a fehérjehidrolízis, a biológiai eredetű minták fehérjementesítése, és a metionin, a cisztein és a triptofán részleges elbomlása a minta-előkészítés során. Jelenleg a hagyományos IEC oszlop utáni ninhidrines származékképzés tűnik a legjobbnak tiszta fehérjékre, élelmiszerekre és komplex keverékekre is, bár néhány esetben a nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia is hasonlóan jónak bizonyult.

Információk a szerzőről

  • Csapó János, Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

    levelezőszerző
    csapo@mail.atk.u-kaposvar.hu

Hivatkozások

Amino acids in animal nutrition. A compendium of recent reviews and reports (2002). Szerk.: Bologa U. L., Degussa 1–558.

Amino acid analyser AAA 400. (2002). User manual INGOS.

Amino acid analysis Handbook and application (1982). LKB Biochrom.

Andersen, T. T. (1994). Practical amino acid analysis. ABRF News, 1–5.

Ashworth, R. B. (1987). J. Assoc. Off. Anal. Chem., 70(2), 248–252. https://doi.org/10.1093/jaoac/70.2.248

Belitz, H. D. Grosch, W. (1999). Food chemistry. Springer, 1–992. https://doi.org/10.1007/978-3-662-07281-3

Le Boucher, J., Charret, C., Coudray-Lucas, C., Giboudeau, J., Cynober, L., (1997). Amino acid determination in biological fluids by antrered ion-exchange chromatography: performance of Hitachi L-8500A. Chinical Chemistry, 43(8), 1421–1428. https://doi.org/10.1093/clinchem/43.8.1421

Cooper, C., Packer, N., Williams, K. (2001). Amino acids protocols. Humana Press, 1–265. https://doi.org/10.1385/1592590470

Davey, J. F., Ersser, R. S. (1990). Amino acid analysis of physiological fluids by high-performance liquid chromatography with phenylisothiocyanate derivatization and comparison with ion-exchange chromatography. J. Chromatography, 528. 9–23. https://doi.org/10.1016/S0378-4347(00)82358-0

Davies, R. L., Bagient, D. R., M. S. Levitt, M. S., Mollah, Y., Rayner, C. J., Frensham, A. B. (1992). Accuracy and precision in amino acid analysis. J. Sci. Food Agric., 59(4), 423–436. https://doi.org/10.1002/jsfa.2740590402

Ding, Y., Yu, H., Mou, S. (2003). Off-line elimination of carbohydrates for amino acid analysis of samples with high carbohydrate content by ion-exchange chromatography. J. Chromatography, 997(1–2), 155–160. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(03)00548-X

Friedman, M. (1975). Protein nutrition quality of foods and feeds. Assay methods-biological, biochemical and chemical. Marcel Dekker 1–626.

Grunau, J. A., Swiader, M. (1992). Chromatography of 99 amino acids and other ninhydrin-reactive compounds in the Pickering lithium gradient system. J. Chromatography, 594(1–2), 136–171. https://doi.org/10.1016/0021-9673(92)80326-P

Hanko, V. P., Heckenberg, A., Rohrer, J. S. (2004). J. Biomolecular Tecniques, 15. 317–324.

Hanko, V. P., Rohrer, J. S. (2002). Direct determination of tryptophan using high-performance anion-exchange chromatography with integrated pulsed amperometric detection. Analytical Biochemistry, 308(2), 204–209. https://doi.org/10.1016/S0003-2697(02)00215-4

Holm, D. J., Peck, H. (1998). Analytical Biochemistry. Longman 91–168.

Jandik, P., Cheng, J., Jensen, D., Manz, S., Avdalovic, N. (2001). Simplified in-line sample preparation for amino acid analysis in carbohydrate containing samples. J. Chromatography, 758(2), 189–196. https://doi.org/10.1016/S0378-4347(01)00179-7

Moore, S., Stein, W. H. (1951). Chomatography of amino acids on sulfonated polystyrene resins. J. Biol. Chem., 192. 663–681. https://doi.org/10.1016/S0021-9258(19)77791-6

Moore, S., Stein, W. H. (1963). Chomatographic determination on amino acids by the use of automatic recording equipment. Methods Enzimol., 6. 819–831. https://doi.org/10.1016/0076-6879(63)06257-1

Feed evaluation. Principles and practice. Szerk.: Moughan, P. J., Verstegen, M. W. A., Visser-Reyneveld, M. I. (2000). Wageningen Pers. 1–290.

Parvy, P., Bardet, J., Rabier, D., Gasquet, M., Kamoun, P. (1993). Clin. Chem., 39(9), 1831–1836. https://doi.org/10.1093/clinchem/39.9.1831

Pickering, M. V. (1981). U.S. Patent 4. 274. 833.

Pickering, M. V. (1989). Ion-exchange chromatography of free amino acids. LC-GC 6. 484–490.

Ravindran, G., Bryden, W. L. (2005). Food Chemistry ,89(2), 309–314. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.05.035

Sarwar, G., Botting, H. G. (1993). J. Chromatography. 544. 9–23.

Schwarz, E. L., Roberts, W. L., Pasquali, M. (2004). Clinica Chimica Acta, 343(1–2), 204–209. https://doi.org/10.1016/j.cccn.2004.01.015

Teik, Ng. L., Wong, Y. D., Francis, T., Andersen, G. H. (1991). Ion-exchange chromatography for physiological fluid amino acid analysis. Nutr. Biochem. 2(12), 671–697. https://doi.org/10.1016/0955-2863(91)90066-E

Walker, J. M. (2002). The protein protocols Handbook. Humana Press, 1–1146 https://doi.org/10.1385/1592591698

Williams, A. P., Cockburn, J. E. (1988). Cromatography and Analysis, 1. 9–11.

Letöltések

Megjelent

2005-07-15

Hogyan kell idézni

Csapó, J., Lóki, K., Csapóné Kiss, Z., & Albert, C. (2005). Az aminosavak elválasztása és meghatározása ioncserés oszlopkromatográfiával, oszlop utáni származékképzés alkalmazásával. Acta Agraria Kaposváriensis, 9(2), 33-51. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1743

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 6 > >>