New alternatives in the environmental friendly animal production in Hungary

Szerzők

  • Horn Péter University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40., Hungary
  • Stefler József University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40., Hungary

Kulcsszavak:

new alternatives, environmental friendly animal production, grassland utilisation, Hungary

Absztrakt

Authors summarise the main general features to be considered in restructuring animal production in an environmental friendly way, in Hungary dealing with the feed production, feed and water efficiency of animals used per unit product, animal welfare related controversies regarding resource efficiency and product safety, and aspects of global and regional competitiveness in the various animal production sectors. The role of ruminants is discussed as playing a significant role in restoring the sustainability of Hungarian agriculture, increasing environmental friendliness of both plant and animal production.

Információk a szerzőről

  • Stefler József, University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40., Hungary

    corresponding author
    steflerj@mail.atk.u-kaposvar.hu

Hivatkozások

Boer, I. J. M., Peters, H. T. A., Grossman, M., Koops, W. J. (1997). Nutrient flow in agriculture in the Netherlands with special emphasis on pig production. J. Anim. Sci., 75(8), 2054–2063. https://doi.org/10.2527/1997.7582054x

Horn, P. (1997). Az állattenyésztés, a takarmánygazdálkodás és az állategészségügy a változások kényszerében. Állattenyésztés és Takarmányozás. 46. 1–10.

Horn, P. (2000). Állattenyésztésünk fejlesztésének néhány kérdése. Állattenyésztés és Takarmányozás, 49. 2–12.

Horn, P. (2001). Interactions between genetics and environment in animal breeding. Magyar Állatorvosok Lapja, 123. 646–650.

Horn, P., Herendy, V., Kustos, O., Sütő, Z. (2001). Interactions between genotype, sex and nutrition in growth traits in turkeys. 2. Europ. Conf. on Poultry Genetics. Proc. 4–9.

Olesen, I., Groen, A. F., Gjerde, B. (2000). Definition of animal breeding goals for sustainable production systems. J. Anim. Sci., 78(3), 570–582. https://doi.org/10.2527/2000.783570x

Shalev, B. A., Pasternak, H. (2000). Genetic advances save feed and reduce pollution. World Poultry, 5. 29–30.

Stefler, J., Nagy, G., Dér, F., Vinczeffy, I., (2000). Különböző adottságú gyepek hasznosíthatósága húsmarhatartással. Állattenyésztés és Takarmányozás, 6. 485–493.

Stefler, J., Golze, M., Makray, S., Bergfeld, V. (2001). Production of various grassconsuming species on extensive pastures. 52. Annual Meeting of the European Association for Animal Production Budapest, 325. https://doi.org/10.1163/9789004683648_647

Letöltések

Megjelent

2002-10-25

Folyóirat szám

Rovat

Preliminary Reports

Hogyan kell idézni

Horn, P., & Stefler, J. (2002). New alternatives in the environmental friendly animal production in Hungary. Acta Agraria Kaposváriensis, 6(2), 7-14. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1611

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 > >>