A különböző mennyiségű makk (Quercus branti) hatása a tojótyúkok termelésére a tojástermelés első szakaszában
Kulcsszavak:
tojótyúkok, makk, Quercus branti, tojástermelési arány, takarmányértékesítésAbsztrakt
A kísérleteket 12 héten keresztül, 160, 24 hetes fehér leghorn tojótyúkkal végezték. A takarmány a Quercus branti fajtájú makkból 0, 10, 20 ill. 30%-ot tartalmazott ketrecben tartott tojótyúkoknál, a tojástermelés első fázisában (24–36. hét között). A tojás súlyát, a takarmány felvételt, az elhullási arányt és a testtömeget nem befolyásolta szignifikánsan a makk részaránya, ezzel szemben a tojástermelési arányra, a tojások számára, tömegére P < 0,01, a takarmányértékesítésre pedig P < 0,05 szinten volt hatással a kísérleti takarmányok fogyasztása. A 30% makktartalmú takarmány szignifikánsan csökkentette a tojástermelési arányt, a tojások számát, tömegét és a takarmányértékesítést a tojástermelés első szakaszában (24–36. hét). A makkot 20%-os arányig alkalmazni lehet tojótyúkok takarmányában minden káros következmény nélkül.
Hivatkozások
Armstrong, W. D., Rogler, J. C., Featherston, W. R. (1974b). Effect of tannin extraction on the performance of chicks fed bird resistant sorghum grain diets. Poultry Sci. 53(2), 714–720. https://doi.org/10.3382/ps.0530714
Armstrong, W. D., Featherston W. R., Rogler, J. C. (1974a). Effects of bird resistant sorghum grain and various commercial tannin on chick performance. Poultry Sci., 53(6) 2137–2142. https://doi.org/10.3382/ps.0532137
Armstrong, W. D., Featherston, W. R., Rogler, J. C. (1973). Influence of methionine and other dietary additions on the performance of chicks fed bird resistant sorghum grain diets. Poultry Sci., 52(4), 1592–1599. https://doi.org/10.3382/ps.0521592
Chang, S. I., Fuller, H. L. (1964). Effect of tannin content of grain sorghum on their feeding value for growing chicks. Poultry Sci., 43(1), 30–36. https://doi.org/10.3382/ps.0430030
Cicogena, M., Ciarrocchi, L., Pialors, S., Gardella, G., Lorenzo, C. (1972). Experiments on the possibility of replacing maize with rice germ, acorns and sucrose in mixtures for meat chickens. Rivista-di-Zootecnica, 4. 189–200.
Connor, J. K., Hur, I. S., Burton, H. W., Fuelling, D. E. (1969). Some nutritional aspects of feeding sorghum grain of high tannin content to growing chic. Aust. J. Exp. Agric. Anim. Husb., 9(40), 497–501. https://doi.org/10.1071/EA9690497
Deboer, F., Bickel, H. (1988). Livestock feed resources and feed evaluation in Europe. Copyright, 1988.
Duncan, D. B. (1955). Multiple range and multiple F test. Biometrics, 11(1), 1–42. https://doi.org/10.2307/3001478
Featherston, W. R., Rogler, J. C. (1975). Influence of tannin on the utilization of sorghum grain by rats and chicks. Nutr. Rep. Int., II. 491–497.
Elkin, R. G., Rogler, J. C., Featherston, W. R. (1978b). Influence of sorghum grain tannins on methionine utilization in chicks. Poultry Sci., 57(3), 704–710. https://doi.org/10.3382/ps.0570704
Elkin, R. G., Featherston, W. R., Rogler, J. C. (1978a). Investigations of leg abnormalities in chicks consuming high tannin sorghum grain diets. Poultry Sci., 57(3) 757–762. https://doi.org/10.3382/ps.0570757
Garwood, V. A., Rogler, J. C. (1987). Response of growth-selected Japanese quail lines to tannin levels in grain sorghum diets with suboptimal protein. Poultry Sci., 66(7), 1095–1100. https://doi.org/10.3382/ps.0661095
Kaushal, J. R, Gill, R. S., Negi, S. S. (1971). Indian Vet. J., 48. 398.
Kirby, L. K., Nelson, T. S., Johnson, Z. B., York, J. O. (1983). The effect of seed coat color of hybrid sorghum grain on the ability of chicks to digest dry matter and amino acids and to utilize energy. Nutr. Rep. Int., 27. 831–836.
National Research Council (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, Dc.
Price, M. L., Butler, G., Rogler, J. C., Featherston, W. R. (1979). Overcoming the nutritionally harmful effects of tannin in sorghum grain by treatment with inexpensive chemicals. J. Agric. Food Chem., 27(2), 441–445. https://doi.org/10.1021/jf60222a052
Price, M. L., Butler, L. G., Featherston, W. R., Rogler, J. C. (1978a). Detoxification of high tannin sorghum grain. Nutr. Rep. Int., 17. 229–236.
Rogler, J. C., Sell, D. R. (1984). Effects of stage of maturity on the tannin content and nutritional quality of low and high tannin sorghum. Nutr. Rep. Int., 29. 1281–1287.
Rostagno, H. S., Featherston, W. R., Rogler, J. C. (1973). Studies on the nutritional value of sorghum gain with varying tannin contents for chicks. 1. Growth. Poultry Sci., 52(2), 765–772. https://doi.org/10.3382/ps.0520765
Rostagno, H. S., Rogler, J. C., W. R. F. (1973b). Studies on the nutritional value of sorghum grains with varying tannin contents for chicks. 2. Amino acid digestibility studies. Poultry Sci., 52(2), 772–778. https://doi.org/10.3382/ps.0520772
Sabeti, H. (1994). Forest, Trees, and Shrubs of Iran. 2nd edition. Printed by Iran University of Science and Technology Press. 514–579.
Sell, D. R., Roger, J. C. (1983). Effects of sorghum grain tannins and dietary protein on the activity of liver UDP- glucuronyltransfer. Proc. Soc. Exp. Biol. Med., 174. 93–101. https://doi.org/10.3181/00379727-174-41709
Sell, D. R., Roger, J. C. (1989). The effects of sorghum tannin and methionine level on the performance of laying hens maitain two temperature environments. Poultry Sci., 62(12), 2420–2428. https://doi.org/10.3382/ps.0622420
Steel, R. G. D., Torrie, J. H. (1980). Principles and procedures of statistics. McGraw-Hill Book Co., New York.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2000 Ali Saffarzadeh, Vincze László, Csapó János

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
