Mikotoxinok hatása az életminőségünkre

Szerzők

  • Melinda Kovács Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar, Mikotoxinok az Élelmiszerláncban Kutató-csoport; MTA-KE-SZIE Mikotoxinok az Élelmiszerláncban Kutatócsoport, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

DOI:

https://doi.org/10.31914/aak.2273

Kulcsszavak:

mikotoxin, humán expozíció, egészségügyi hatások, interakciók

Absztrakt

A közlemény az MTA Pécsi Területi Bizottsága (PAB) éves közgyűlésén (Pécs, 2018. február 22.) elhangzott tudományos előadás anyaga. Az élelmiszer eredetű megbetegedéseknek évente kb. 420 000 halálos áldozata van, a megbetegedések gazdasági hatása is jelentős, kb. 33 millió egészséges életév veszteséget (Disability-Adjusted Life Year, DALYs) okoz. A mikotoxinok a penészgombák szekunder anyagcsere termékei, természetes környezetszennyező anyagok, amelyeket ma még nem lehet kiiktatni az élelmiszerláncból. A közlemény adatokat mutat be takarmányok mikotoxin szennyezettségére vonatkozón, ismerteti a mikotoxinok élelmiszerbiztonsági kockázatát. Példákat szolgáltat európai országok lakosságának mikotoxin expozíciójára, vizeletmintákban biomarkerek mérése alapján. Kiemeli a multitoxikus hatások jelentőségét, az egyes mikotoxinok interakciójának bonyolultságát. A multitoxikus hatások, a módosított és kötött (maszkolt), valamint az ún. emerging mikotoxinok együttes szennyezése szükségessé teszi a folyamatos monitorozást és a határértékek időszaki felülvizsgálatát.

Letöltések

Megjelent

2018-02-15

Folyóirat szám

Rovat

Élelmiszertudomány, élelmiszerbiztonság

Hogyan kell idézni

Mikotoxinok hatása az életminőségünkre. (2018). ACTA AGRARIA KAPOSVARIENSIS, 22(2), 33-45. https://doi.org/10.31914/aak.2273

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>