Adatok a bivaly (Bubalus bubalis) tej - és hústermelő képességéhez
Kulcsszavak:
bivaly húsminőség, bivalytej összetételeAbsztrakt
A dolgozat a hazánkban található bivalypopuláció tej- és hústermelő képességének vizsgálatát tűzte ki célul, a kapott eredményeket külföldi forrásmunkák bivalyra vonatkozó adataival és a szarvasmarháéval vetette össze. A vizsgált bivaly tejminták (n=10) szárazanyag- (17,4%) és zsírtartalma (7,33%) nagyobb, mint a tehéntejé, és emellett fehérjében (4,19%) is gazdagabb. A bivalytej kiválóan alkalmas sajtgyártásra, mert az összes fehérjén belül a kazeinfrakció aránya nagy (79,4%). A vizsgált bivaly üszők (n=12) hústermelő képessége a szarvasmarháétól elmarad, a vágási kihozatala (54,7%) kisebb, a vágott testben a színhús (68%) és az ín aránya (1%) kevesebb, a csont- (21 %) és a faggyútartalma (10%) viszont nagyobb. Ezzel szemben a bivaly húsának szárazanyag-, fehérje- és zsírtartalma nagyobb, mint a szarvasmarháé. Nagyobb telített zsírsavtartalom, de kedvező n-6/n-3 zsírsav arány jellemzi a bivaly húsát.