Horticultural pilotproject of the social economy in Szigetmonostor

Authors

  • György Orosz Szent István University, Institute of Environmental and Landscape Management, Department of Territorial Planning and GIS, H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Andrea Emődi Szent István University, Institute of Environmental and Landscape Management, Department of Landscape Ecology and Nature Conservation, H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Mátyás Hartman Szent István University, Institute of Environmental and Landscape Management, Department of Environmental Protection and Environmental Safety H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3703

Keywords:

Island of Szentendre, protection of groundwater resources, agriculture, horticulture, local products, social econom, self-sufficiency

Abstract

The Strategy of „Eco Island of Szentendre was developed in the spring of 2012. This strategy consisted of a project aiming the creation of a horticulture maintained by the social economy of the Local Government. In this study we determined the project scope and the detailed concept at Szigetmonostor. The feasibility study contains the selection of the territory, the needs of the public kitchen, the main plans of the horticulture with maintenance and economic calculations, and with the investment needs for preservation. During planning we focused on environmental and ecological management, healthy food production and protection of groundwater resources.

Author Biography

  • György Orosz, Szent István University, Institute of Environmental and Landscape Management, Department of Territorial Planning and GIS, H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

    corresponding author
    orosz.gyorgy@kti.szie.hu

References

Állami Gazdaságok Minisztériuma (ÁGM), TERV ÉS ÜZEMGAZDASÁGI FŐOSztály 1995: A növénytermelés kézi és gépi munkaerő szükségletének nagyüzemi normatívái, Budapest

Orosz Gy., Belényesi M., Emődi A., Fejes Á., Kiszel V., Kohlheb N., Kőrös É., Ónodi G., Molnár D., Podmaniczky L., Sipos B., Váradi I. 2012: Szentendei-sziget „Öko-sziget” Stratégiája

Orosz Gy., Emődi A., Hartman M. 2013: A Szentendrei-sziget „Öko-sziget” Stratégiájának megvalósítását szolgáló tervezési feladatok Szigetmonostoron. Helyi termékek előállításának bővítése a szociális gazdálkodás keretein belül az önellátás érdekében. Megvalósíthatósági tanulmány. Alcedo-Artis Kft., Ceres HG Bt., P. 129

NÉBIH Élelmiszer- És Takarmányozás-Biztonsági Igazgatóság 2013: Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához, Budapest

http1:http://vizmuvek.hu/files/public/Fovarosi_vizmuvek/tarsasagi_informaciok/kiadvanyok/szentendre_kiadvany_kismeret.pdf (2013. augusztus 10.)

http2: http://www.mngsz.com/menza-minta-=-mintamenza/menza-minta-=-mintamenza (2013. augusztus 10.)

Published

2014-07-27

Issue

Section

Articles

How to Cite

Horticultural pilotproject of the social economy in Szigetmonostor . (2014). JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY | TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK , 12(1), 149-157. https://doi.org/10.56617/tl.3703

Similar Articles

61-70 of 75

You may also start an advanced similarity search for this article.