Mit teszünk? – Mit eszünk?: peszticid vs élelmiszer-biztonság
Absztrakt
Jóllehet, hogy az elmúlt években (évtizedben) új peszticid hatóanyag és készítmény nem vagy csak kismértékben került a piacra, a növényvédő szerek jelentős helyet foglalnak el mind az ipari termelésben, mind pedig a felhasználás tekintetében az Európai Unióban.
A múlt század vége felé a peszticid-hatóanyag paletta jelentősen csökkent, számuk jelenleg közel 500-600, felhasznált mennyiségük pedig meghaladja az évi 2-2,5 millió tonnát az EU-ban. A múlt században a peszticidek felhasználása jelentősen emelkedett. Ugyanakkor, a felhasznált vegyületek köre is változott, több erősen toxikus hatóanyag alkalmazása megszűnt, azonban mind a mai napig a kémiai növényvédelem (és kisebb részben az állategészségügy és a közegészségügy) szerves részét képezik a kevéssé szelektív, a magasabb rendű állati szervezetekre és az emberre is káros vagy akár mérgező hatással rendelkező peszticidek (EFSA, 2017).
Hivatkozások
AKI (Agrárgazdasági Kutató Intézet). 2017. Növényvédő szerek értékesítése, 16(1) 1−9.
Al-Waili, N., Salom, K., Al-Ghandi, A. and Ansari, M. J. 2012. Antibiotic, Pesticide, and Microbial Contaminants of Honey: Human Health Hazards. The Scientific World Journal. 12. 1−9. https://doi.org/10.1100/2012/930849
Amvrazi, E. G. 2011. Fate of Pesticide Residues on Raw Agricultural Crops after Postharvest
Storage and Food Processing to Edible Portions. In: Stoytcheva (Ed.): Pesticides - Formulations, Effects, Fate. ISBN: 978-953-307-532-7. Chapter 28. InTech Europe, Rijeka, Croatia, 576−594.
Bonnechère, A., Hanot, V., Jolie, R., Hendrickx, M., Bragard, C., Bedoret, T. and Van Loco, J. 2012. Effect of household and industrial processing on levels of five pesticide residues and two degradation products in spinach Journal of Food Control. 25(1) 397−406. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.11.010
Cengiz, F., Certel, M., Karakas, B. and Göçmen, H. 2017. Residue contents of captan and procymidone applied on tomatoes grown in greenhouses and their reduction by duration of a preharvest interval and post-harvest culinary applications. Food Chemistry. 100(4) 1611-1619. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.12.059
Chiesa, L. M., Labella, G. F., Giorgi, A., Panseri, S., Parlovic, R., Bonacci, S. and Arioli, F. 2016. The occurrence of pesticides and persistent organic pollutnts in Italian organic hoineys from diferent productive areas in relation to potential environmental pollution. Chemosphere. 154. 482−490. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2016.04.004
EFSA (European Food Safety Authority). 2017. The 2015 European Union report on pesticide residues in food. EFSA Journal. 15(4) e4791. 1−134. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4791
Erasmus, A., Lennox, C. L., Jordaan, H., Smilanick, J. L., Lesar, K. and Fourie, P. H. 2011. Imazalil residue loading and green mould control in citrus packhouses. Postharvest Biology and Technology. 62(2) 193−203. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2011.05.006
KSH (Központi Statisztikai Hivatal). 2016. Növényvédőszer-felhasználás. Statisztikai tükör. 1-4. Letöltés: 2018. 10. 30. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/novenyvedoszer.pdf
Lehel, J. és Laczay, P. 2010. Toxikológia. Egyetemi jegyzet, Szent István Egyetemi Kiadó, Gödöllő. 44−46.
Liang, Y., Wanga, W., Shen, Y., Liu, Y. and Liu, X. J. 2012. Effects of home preparation on organophosphorus pesticide residues in raw cucumber. Food Chemistry. 133(3) 636−640. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.01.016
NÉbiH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal). 2014. 2014. évi növényvédelmi szerforgalmi jelentés. Letöltés: 2018. 10. 30. http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/516399/2014.evi_ Szerforgalom_.pdf/96a71294-26ec-4ccc-a5d7-b3c70afb1210
NÉbiH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal). 2015. 2015. évi növényvédelmi szerforgalmi jelentés. Letöltés: 2018. 10. 30. http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/367102/Szerforgalom_ 2015/2b18bff7-3870-4826-bd20-0fc18820c6cb
NÉbiH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal). 2016. 2016. évi növényvédelmi szerforgalmi jelentés. Letöltés: 2018. 10. 30. http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/367102/2016+ Szerforgalom/d0c74fa1-e8ef-4235-8618-75093ad06cad
Ortelli, D., Edder, P. and Corvi, C. 2005. Pesticide residues survey in citrus fruits. Food Additives and Contaminants. 22(5) 423−428. https://doi.org/10.1080/02652030500089903
Vásárhelyi, A. 2018. Növényvédőszer-maradékok élelmiszereinkben. Magyar Toxikológusok Társasága, TOX'2018 Konferencia, Lillafüred, 2018. 10. 17−19.
396/2005/EK rendelet a növényi és állati eredetű élelmiszerekben és takarmányokban, illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékéről, valamint a 91/414/EGK tanácsi irányelv módosításáról.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2019 Lehel József

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.