Mit teszünk? – Mit eszünk?: peszticid vs élelmiszer-biztonság

Authors

Abstract

Jóllehet, hogy az elmúlt években (évtizedben) új peszticid hatóanyag és készítmény nem vagy csak kismértékben került a piacra, a növényvédő szerek jelentős helyet foglalnak el mind az ipari termelésben, mind pedig a felhasználás tekintetében az Európai Unióban.

A múlt század vége felé a peszticid-hatóanyag paletta jelentősen csökkent, számuk jelenleg közel 500-600, felhasznált mennyiségük pedig meghaladja az évi 2-2,5 millió tonnát az EU-ban. A múlt században a peszticidek felhasználása jelentősen emelkedett. Ugyanakkor, a felhasznált vegyületek köre is változott, több erősen toxikus hatóanyag alkalmazása megszűnt, azonban mind a mai napig a kémiai növényvédelem (és kisebb részben az állategészségügy és a közegészségügy) szerves részét képezik a kevéssé szelektív, a magasabb rendű állati szervezetekre és az emberre is káros vagy akár mérgező hatással rendelkező peszticidek (EFSA, 2017). 

Author Biography

  • József Lehel, Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszer-higiéniai Tanszék, 1078 Budapest, István u. 2.

    corresponding author
    lehel.jozsef@univet.hu

References

AKI (Agrárgazdasági Kutató Intézet). 2017. Növényvédő szerek értékesítése, 16(1) 1−9.

Al-Waili, N., Salom, K., Al-Ghandi, A. and Ansari, M. J. 2012. Antibiotic, Pesticide, and Microbial Contaminants of Honey: Human Health Hazards. The Scientific World Journal. 12. 1−9. https://doi.org/10.1100/2012/930849

Amvrazi, E. G. 2011. Fate of Pesticide Residues on Raw Agricultural Crops after Postharvest

Storage and Food Processing to Edible Portions. In: Stoytcheva (Ed.): Pesticides - Formulations, Effects, Fate. ISBN: 978-953-307-532-7. Chapter 28. InTech Europe, Rijeka, Croatia, 576−594.

Bonnechère, A., Hanot, V., Jolie, R., Hendrickx, M., Bragard, C., Bedoret, T. and Van Loco, J. 2012. Effect of household and industrial processing on levels of five pesticide residues and two degradation products in spinach Journal of Food Control. 25(1) 397−406. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.11.010

Cengiz, F., Certel, M., Karakas, B. and Göçmen, H. 2017. Residue contents of captan and procymidone applied on tomatoes grown in greenhouses and their reduction by duration of a preharvest interval and post-harvest culinary applications. Food Chemistry. 100(4) 1611-1619. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.12.059

Chiesa, L. M., Labella, G. F., Giorgi, A., Panseri, S., Parlovic, R., Bonacci, S. and Arioli, F. 2016. The occurrence of pesticides and persistent organic pollutnts in Italian organic hoineys from diferent productive areas in relation to potential environmental pollution. Chemosphere. 154. 482−490. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2016.04.004

EFSA (European Food Safety Authority). 2017. The 2015 European Union report on pesticide residues in food. EFSA Journal. 15(4) e4791. 1−134. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4791

Erasmus, A., Lennox, C. L., Jordaan, H., Smilanick, J. L., Lesar, K. and Fourie, P. H. 2011. Imazalil residue loading and green mould control in citrus packhouses. Postharvest Biology and Technology. 62(2) 193−203. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2011.05.006

KSH (Központi Statisztikai Hivatal). 2016. Növényvédőszer-felhasználás. Statisztikai tükör. 1-4. Letöltés: 2018. 10. 30. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/novenyvedoszer.pdf

Lehel, J. és Laczay, P. 2010. Toxikológia. Egyetemi jegyzet, Szent István Egyetemi Kiadó, Gödöllő. 44−46.

Liang, Y., Wanga, W., Shen, Y., Liu, Y. and Liu, X. J. 2012. Effects of home preparation on organophosphorus pesticide residues in raw cucumber. Food Chemistry. 133(3) 636−640. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.01.016

NÉbiH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal). 2014. 2014. évi növényvédelmi szerforgalmi jelentés. Letöltés: 2018. 10. 30. http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/516399/2014.evi_ Szerforgalom_.pdf/96a71294-26ec-4ccc-a5d7-b3c70afb1210

NÉbiH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal). 2015. 2015. évi növényvédelmi szerforgalmi jelentés. Letöltés: 2018. 10. 30. http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/367102/Szerforgalom_ 2015/2b18bff7-3870-4826-bd20-0fc18820c6cb

NÉbiH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal). 2016. 2016. évi növényvédelmi szerforgalmi jelentés. Letöltés: 2018. 10. 30. http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/367102/2016+ Szerforgalom/d0c74fa1-e8ef-4235-8618-75093ad06cad

Ortelli, D., Edder, P. and Corvi, C. 2005. Pesticide residues survey in citrus fruits. Food Additives and Contaminants. 22(5) 423−428. https://doi.org/10.1080/02652030500089903

Vásárhelyi, A. 2018. Növényvédőszer-maradékok élelmiszereinkben. Magyar Toxikológusok Társasága, TOX'2018 Konferencia, Lillafüred, 2018. 10. 17−19.

396/2005/EK rendelet a növényi és állati eredetű élelmiszerekben és takarmányokban, illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékéről, valamint a 91/414/EGK tanácsi irányelv módosításáról.

Published

2019-10-07

Issue

Section

Articles

How to Cite

Lehel, J. (2019). Mit teszünk? – Mit eszünk?: peszticid vs élelmiszer-biztonság. GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 23(1), 1-10. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/6319

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2