A kukorica nyersfehérje-tartalma a kukorica sorközeibe vetett takarónövényes technológiával
Kulcsszavak:
takarónövény, kukorica nyersfehérje-tartalom, védőnövény, kukorica, kukorica fehérjeAbsztrakt
A kukorica hazánkban az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező növény. A klímaváltozás miatt egyre kockázatosabbá válik a kapás kultúrák termesztése. A termesztéstechnológiák újragondolására, az egyre szárazabbá váló klímához való adaptációra van szükség a hazai kukoricatermesztésben. A klímakitettség egyik mérséklési lehetősége a takarónövényes termesztés. Agrotechnikai kísérleteinkben olyan a kérdésekre keressük a választ, hogy Szegedhez hasonló csapadékban szegény agroökológiai környezetben, milyen takarónövényeket lehet használni, illetve a különböző védőnövények hogyan hatnak a kukorica fehérjetartalmára. Takarónövényes kísérleteinket Szegeden állítottuk be, típusos mészlepedékes csernozjom talajon. Szántóföldi kisparcellás takarónövényes kukorica kísérletet négy ismétlésben, véletlen blokk elrendezésben, nettó 10,5m2/parcella méretben vizsgáltuk. A kísérlet a kukorica 6-8 leveles állapotában a sorok közé vetett takarónövények (interseeding cover crops) vizsgálatát célozza. Ebben az esetben a kukorica és a takarónövények együtt fejlődnek egészen a kukorica betakarításáig, amikor a védőnövények továbbra is a talajon maradnak, és tovább fejlődnek. A takarónövények egy része télen kifagy a megmaradó növényeket pedig a kukorica vetése előtt 6 héttel termináljuk. Ezután egy regenerálódási idő következik a talaj számára, hogy felkészüljön a főnövény vetésére. A kísérlet 20 takarónövényt és egy kontroll kezelést tartalmaz. A kukorica betakarítását a teljesérés időszakában parcellakombájnnal végeztük és egyedileg jelölt papírzacskóba 500-600 g mintát vettünk minőségvizsgálat céljából. Foss Infratec1241 NIR gabonaanalizátorral meghatároztuk a szemeskukorica nyersfehérje-tartalmát (%). A kapott eredmények kiértékeléséhez IBM SPSS Statisztika 29. szoftvert és Microsoft Office Excel 2019 Professional Plus programokat használtunk. One-Way ANOVA segítségével elemeztük a takarónövények hatását a kukorica nyersfehérje-tartalmára (%). A kukorica interseeding cover crops-os kísérlet első évében a kukoricánál a legmagasabb fehérjetartalmat a Brassicaceae ssp. családba tartozó olajretek (Raphanus sativus L. convar. oleiferus) és fehér mustár (Sinapsis alba L.) takarónövények használata mellett mértünk (p 〱0,05 szignifikancia szinten). A legalacsonyabb fehérjetartalom két pillangós esetében volt kimutatható, ezek a szegletes lednek (Lathyrus sativus L.), és a lucerna (Medicago sativa L.) voltak. Közel 1,5%-os nyersfehérje-különbség mutatkozott a különböző takarónövények használata mellett.
Hivatkozások
Badu A., B., Fakorede, M.A.B. 2017. Breeding of quality protein and provitamin A corn. In: Advances in Genetic Improvement of Early and Early-Maize in Sub-Saharan Africa. Springer, Cham. 217–244. https://doi.org/10.1007/978-3-319-64852-1_9
Blanco C, Ruis S. J., Holman J. D. 2022. Can cover crops improve soil ecosystem services in water‐limited environments Soil Science Society 86 (1) 1–18. https://doi.org/10.1002/saj2.20335
Gáspár L. 1970. Agrártudományi Közlemények 29. 291–301.
Győrffy B. 1958. Trágyázási kísérletek (II) Kukoricatermesztési kísérletek 1953–1957. Akadémiai Kiadó, Bp.
Győrffy B. 1959. A műtrágyázás hatékonysága különböző sűrűségű kukoricaállományokban. Magyar Mezőgazdaság 16 (8) sz.
Jüan M., Burjel J.C., Isermann J., Goeser, N.J., Pittelkow C.M. 2019. Unmanned aerial vehicle-based assessment of cover crop biomass and nitrogen uptake variability Journal of Soil and Water Conservation 74 (4) 350–359. https://doi.org/10.2489/jswc.74.4.350
Gayral M., Gaillard C., Bakan B., Dalgalarrondo M., Elmorjani K., Delluc C., Brunet S., Linossier L., Morel M-H., Marion D. 2016. The transition from vitreous to floury endosperm in maize (Zea mays L.) kernels is associated with protein and strach gradiens Journal of Cereal Science 68 148–154. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2016.01.013
Nagy J. 2021. Kukorica. A nemzet aranya. Élelmiszer, takarmány, bioenergia, Szaktudás Kiadó, Bp. 418–424
Nuss E. T., Tanumihardjo S. A. 2011. Quality Protein Maize for Africa: Closing the Protein Inadequacy Gap in Vulnerable Populations. Advances in Nutrition An International Review Journal 2 (3) 217–224. https://doi.org/10.3945/an.110.000182
Radics L. 2012. Fenntartható szemléletű szántóföldi növénytermesztéstan 14–18.
Serna-Saldivar S. O. 2016. Maize: foods from maize. pp. 97–109. In Encyclopedia of Food Grains, Vol 3. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394437-5.00126-1
Széll E., Dévényi K.-né: 2009. A kukorica hasznosításának és termesztésének néhány kérdése – a racionális felhasználás és a termésingadozás mérséklésének jegyében. Agrofórum Extra. 27 20–25.
Tanács L. 2005. Élelmiszer-ipari nyersanyagismeret Szaktudás Kiadó, Bp. 60–62.
Wagg C., Bender S. F., Widmer F., van der Heijden M. G. 2014. Soil biodiversity and soil community composition determine ecosystem multifuntionality P Natl Acad Sci USA 111. 5266–5270. https://doi.org/10.1073/pnas.1320054111
Zevallos V., Herencia I. 2016. The gluten-free diet. pp. 91–97. In Encyclopedia of Food Grains, Vol. 2. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394437-5.00086-3
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2024 Mária Ágnes Fodor, Apolka Ujj, Katalin Irmes, Lajos Szentpéteri, Attila Rácz, István Kristó
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.