The Crude Protein Content of Maize with Interseeding Cover Crop Technology
Keywords:
cover crops, protein content of maize, protect plants, maize, interseeding cover cropsAbstract
Maize is one of the plants with the largest sowing area in Hungary. Due to climate change, growing corn is becoming more and more risky. One of the mitigation options for climate exposure is the cultivation of cover crops. How different protective plants affect the protein content of maize. We set up our cover crop experiments in Szeged, chernozem soil. We tested a small-plot cover crop maize experiment in four replicates, in random block arrangement. The experiment aims to examine the protect plants planted between two rows when the maize is 6-8 leaves old. The experiment includes 20 cover crops and a control treatment. The crude protein content (%) of the maize was determined during the period of full ripening with a Foss Infratec1241 NIR grain analyzer. We used IBM SPSS Statistics 29 software, We analyzed the effect of cover crops on the crude protein content (%) of corn by means of One-Way ANOVA. In the first year the highest protein content of maize was obtained with the use of oil radish and white mustard cover crops ( p 〱0,05 significance level). A crude protein difference of nearly 1.5% was observed with the use of different protect plants.
References
Badu A., B., Fakorede, M.A.B. 2017. Breeding of quality protein and provitamin A corn. In: Advances in Genetic Improvement of Early and Early-Maize in Sub-Saharan Africa. Springer, Cham. 217–244. https://doi.org/10.1007/978-3-319-64852-1_9
Blanco C, Ruis S. J., Holman J. D. 2022. Can cover crops improve soil ecosystem services in water‐limited environments Soil Science Society 86 (1) 1–18. https://doi.org/10.1002/saj2.20335
Gáspár L. 1970. Agrártudományi Közlemények 29. 291–301.
Győrffy B. 1958. Trágyázási kísérletek (II) Kukoricatermesztési kísérletek 1953–1957. Akadémiai Kiadó, Bp.
Győrffy B. 1959. A műtrágyázás hatékonysága különböző sűrűségű kukoricaállományokban. Magyar Mezőgazdaság 16 (8) sz.
Jüan M., Burjel J.C., Isermann J., Goeser, N.J., Pittelkow C.M. 2019. Unmanned aerial vehicle-based assessment of cover crop biomass and nitrogen uptake variability Journal of Soil and Water Conservation 74 (4) 350–359. https://doi.org/10.2489/jswc.74.4.350
Gayral M., Gaillard C., Bakan B., Dalgalarrondo M., Elmorjani K., Delluc C., Brunet S., Linossier L., Morel M-H., Marion D. 2016. The transition from vitreous to floury endosperm in maize (Zea mays L.) kernels is associated with protein and strach gradiens Journal of Cereal Science 68 148–154. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2016.01.013
Nagy J. 2021. Kukorica. A nemzet aranya. Élelmiszer, takarmány, bioenergia, Szaktudás Kiadó, Bp. 418–424
Nuss E. T., Tanumihardjo S. A. 2011. Quality Protein Maize for Africa: Closing the Protein Inadequacy Gap in Vulnerable Populations. Advances in Nutrition An International Review Journal 2 (3) 217–224. https://doi.org/10.3945/an.110.000182
Radics L. 2012. Fenntartható szemléletű szántóföldi növénytermesztéstan 14–18.
Serna-Saldivar S. O. 2016. Maize: foods from maize. pp. 97–109. In Encyclopedia of Food Grains, Vol 3. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394437-5.00126-1
Széll E., Dévényi K.-né: 2009. A kukorica hasznosításának és termesztésének néhány kérdése – a racionális felhasználás és a termésingadozás mérséklésének jegyében. Agrofórum Extra. 27 20–25.
Tanács L. 2005. Élelmiszer-ipari nyersanyagismeret Szaktudás Kiadó, Bp. 60–62.
Wagg C., Bender S. F., Widmer F., van der Heijden M. G. 2014. Soil biodiversity and soil community composition determine ecosystem multifuntionality P Natl Acad Sci USA 111. 5266–5270. https://doi.org/10.1073/pnas.1320054111
Zevallos V., Herencia I. 2016. The gluten-free diet. pp. 91–97. In Encyclopedia of Food Grains, Vol. 2. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394437-5.00086-3
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Mária Ágnes Fodor, Apolka Ujj, Katalin Irmes, Lajos Szentpéteri, Attila Rácz, István Kristó
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Cikkre a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).