Kukoricahibridek ellenállóságának vizsgálata Aspergillus flavus okozta fertőzéssel szemben

Authors

  • Beáta Tóth NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály, 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9. https://orcid.org/0000-0002-0795-0776 (unauthenticated)
  • Péter Körmöczi NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály, 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9.
  • Ákos Mesterházy Gabonakutató Nonprofit Kft. 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9. https://orcid.org/0000-0002-8090-9219 (unauthenticated)
  • László Cseuz Gabonakutató Nonprofit Kft. 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9.
  • Balázs Szabó NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály, 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9.

Keywords:

Aspergillus, artificial inoculation, corn, aflatoxin

Abstract

Climatic changes significantly affect crop production and food safety as well. Appearance of the aflatoxin producing Aspergillus species in temperate climate countries is one of the most serious effect of global warming. This may cause aflatoxin contamination of the locally grown crop products. Collaborating with the Hungarian Corn Club, we investigated the resistance of 38 widely grown corn hybrids against Aspergillus flavus isolates. In the field tests besides the artificially infected cobs’ ear rot disease evaluation, we scored the level of natural Aspergillus infection as well. In this year, when weather was very dry and hot in Hungary, the infection level of the artificially infected cobs were proved to be 1,5 times higher than in the previous year (2016). In 2017 in the cases of six corn hybrids we detected similar or higher level natural infections than under provocative conditions. On the other hand we could identify numerous corn hybrids with high level resistance against Aspergillus flavus. These genotypes may grown under a significantly lower food and feed safety risk.

Author Biography

  • Beáta Tóth, NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály, 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9.

    corresponding author
    toth.beata@noko.naik.hu

References

Varga, J., Frisvad, J. C., Samson, R. A. 2009. A reappraisal of fungi producing aflatoxins. World Mycotoxin J. 2. 263–277. https://doi.org/10.3920/WMJ2008.1094

Dobolyi Cs., Sebők F., Varga J., Kocsubé S., Szigeti Gy., Baranyi N., Szécsi Á., Lustyik Gy., Micsinai A., Tóth B., Varga M., Kriszt B., Kukolya J. 2011. Aflatoxin-termelő Aspergillus flavus törzsek előfordulása hazai kukorica szemtermésben. Növényvédelem. 47. 125–133.

Mesterházy, Á. 1982. Resistance of corn to Fusarium ear rot and its relation to seedling resistance. Phytopath. Z. 103. 218–231. https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.1982.tb01746.x

Tóth, B., Török, O., Kótai, É., Varga, M., Toldiné Tóth, É., Pálfi, X., Háfra, E., Varga, J., Téren, J., Mesterházy, Á. 2012. Role of Aspergilli and Penicillia in mycotoxin contamination of maize in Hungary. Acta Agronomica Hungarica. 60 (2) 143–149. https://doi.org/10.1556/aagr.60.2012.2.5

Published

2018-03-07

How to Cite

Tóth, B., Körmöczi, P., Mesterházy, Ákos, Cseuz, L., & Szabó, B. (2018). Kukoricahibridek ellenállóságának vizsgálata Aspergillus flavus okozta fertőzéssel szemben . GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 22(1), 13-18. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/6599

Most read articles by the same author(s)