Kukoricahibridek ellenállóságának vizsgálata Aspergillus flavus okozta fertőzéssel szemben

Szerzők

  • Tóth Beáta NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály, 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9. https://orcid.org/0000-0002-0795-0776 (unauthenticated)
  • Körmöczi Péter NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály, 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9.
  • Mesterházy Ákos Gabonakutató Nonprofit Kft. 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9. https://orcid.org/0000-0002-8090-9219 (unauthenticated)
  • Cseuz László Gabonakutató Nonprofit Kft. 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9.
  • Szabó Balázs NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály, 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9.

Kulcsszavak:

Aspergillus, mesterséges inokuláció, kukorica, aflatoxin

Absztrakt

A klímaváltozásnak jelentős hatása van a mezőgazdasági termelésre, az élelmiszeriparra, ezáltal az élelmiszer-biztonságra is. A mikotoxin szennyezés szempontjából a globális felmelegedés egyik legfontosabb következménye a melegkedvelő, aflatoxin termelő Aspergillus fajok megjelenése a mérsékelt égövi országokban, ami az itt termesztett mezőgazdasági termékek aflatoxin szennyeződését vonhatja maga után. A Magyar Kukorica Klub együttműködésével 2016-ban és 2017-ben harmincnyolc, köztermesztésben lévő hibrid Aspergillus flavus izolátumokkal szembeni ellenállóságát vizsgáltuk. A szántóföldi kísérletekben a mesterséges inokuláció által kiváltott csőpenész borítottság mellett felvételeztük a hibridek természetes Aspergillus fertőzöttségét is. A idei száraz, meleg évben az átlagos mesterséges fertőzöttségi értékek másfélszer magasabbak voltak a tavalyiaknál. 2017-ben hat hibrid esetében a mesterséges fertőzési szinthez közelítő vagy azt meghaladó természetes fertőzöttséget detektáltunk. A vizsgált hibridek között számos ellenálló hibridet azonosítottunk, melyek alacsony élelmiszer- és takarmánybiztonsági kockázattal termeszthetők. 

Információk a szerzőről

  • Tóth Beáta, NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály, 6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9.

    levelezőszerző
    toth.beata@noko.naik.hu

Hivatkozások

Varga, J., Frisvad, J. C., Samson, R. A. 2009. A reappraisal of fungi producing aflatoxins. World Mycotoxin J. 2. 263–277. https://doi.org/10.3920/WMJ2008.1094

Dobolyi Cs., Sebők F., Varga J., Kocsubé S., Szigeti Gy., Baranyi N., Szécsi Á., Lustyik Gy., Micsinai A., Tóth B., Varga M., Kriszt B., Kukolya J. 2011. Aflatoxin-termelő Aspergillus flavus törzsek előfordulása hazai kukorica szemtermésben. Növényvédelem. 47. 125–133.

Mesterházy, Á. 1982. Resistance of corn to Fusarium ear rot and its relation to seedling resistance. Phytopath. Z. 103. 218–231. https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.1982.tb01746.x

Tóth, B., Török, O., Kótai, É., Varga, M., Toldiné Tóth, É., Pálfi, X., Háfra, E., Varga, J., Téren, J., Mesterházy, Á. 2012. Role of Aspergilli and Penicillia in mycotoxin contamination of maize in Hungary. Acta Agronomica Hungarica. 60 (2) 143–149. https://doi.org/10.1556/aagr.60.2012.2.5

Letöltések

Megjelent

2018-03-07

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Tóth, B., Körmöczi, P., Mesterházy, Ákos, Cseuz, L., & Szabó, B. (2018). Kukoricahibridek ellenállóságának vizsgálata Aspergillus flavus okozta fertőzéssel szemben . GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 22(1), 13-18. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/6599

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei