Kukoricahibridek ellenállóságának vizsgálata Aspergillus flavus okozta fertőzéssel szemben
Kulcsszavak:
Aspergillus, mesterséges inokuláció, kukorica, aflatoxinAbsztrakt
A klímaváltozásnak jelentős hatása van a mezőgazdasági termelésre, az élelmiszeriparra, ezáltal az élelmiszer-biztonságra is. A mikotoxin szennyezés szempontjából a globális felmelegedés egyik legfontosabb következménye a melegkedvelő, aflatoxin termelő Aspergillus fajok megjelenése a mérsékelt égövi országokban, ami az itt termesztett mezőgazdasági termékek aflatoxin szennyeződését vonhatja maga után. A Magyar Kukorica Klub együttműködésével 2016-ban és 2017-ben harmincnyolc, köztermesztésben lévő hibrid Aspergillus flavus izolátumokkal szembeni ellenállóságát vizsgáltuk. A szántóföldi kísérletekben a mesterséges inokuláció által kiváltott csőpenész borítottság mellett felvételeztük a hibridek természetes Aspergillus fertőzöttségét is. A idei száraz, meleg évben az átlagos mesterséges fertőzöttségi értékek másfélszer magasabbak voltak a tavalyiaknál. 2017-ben hat hibrid esetében a mesterséges fertőzési szinthez közelítő vagy azt meghaladó természetes fertőzöttséget detektáltunk. A vizsgált hibridek között számos ellenálló hibridet azonosítottunk, melyek alacsony élelmiszer- és takarmánybiztonsági kockázattal termeszthetők.
Hivatkozások
Varga, J., Frisvad, J. C., Samson, R. A. 2009. A reappraisal of fungi producing aflatoxins. World Mycotoxin J. 2. 263–277. https://doi.org/10.3920/WMJ2008.1094
Dobolyi Cs., Sebők F., Varga J., Kocsubé S., Szigeti Gy., Baranyi N., Szécsi Á., Lustyik Gy., Micsinai A., Tóth B., Varga M., Kriszt B., Kukolya J. 2011. Aflatoxin-termelő Aspergillus flavus törzsek előfordulása hazai kukorica szemtermésben. Növényvédelem. 47. 125–133.
Mesterházy, Á. 1982. Resistance of corn to Fusarium ear rot and its relation to seedling resistance. Phytopath. Z. 103. 218–231. https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.1982.tb01746.x
Tóth, B., Török, O., Kótai, É., Varga, M., Toldiné Tóth, É., Pálfi, X., Háfra, E., Varga, J., Téren, J., Mesterházy, Á. 2012. Role of Aspergilli and Penicillia in mycotoxin contamination of maize in Hungary. Acta Agronomica Hungarica. 60 (2) 143–149. https://doi.org/10.1556/aagr.60.2012.2.5
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2018 Tóth Beáta, Körmöczi Péter, Mesterházy Ákos, Cseuz László, Szabó Balázs

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.