Impact of nitrogen topdressing on the quantity and quality of yield of wheat varieties

Szerzők

  • Adnan Eser Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary
  • Kassai M. Katalin Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary
  • Tarnawa Ákos Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary https://orcid.org/0009-0003-8665-7635 (unauthenticated)
  • Nyárai Horváth Ferenc Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary
  • Horváth Csaba Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary
  • Jolánkai Márton Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary

Kulcsszavak:

N fejtrágyázás, búza, szemtermés, fehérje termés, évjárat

Absztrakt

A nitrogén fejtrágyázás, a csapadék és a hőmérséklet szemtermésre és fehérje produkcióra gyakorolt hatását vizsgáltuk öt őszi búza fajtán hat N szinten két egymást követő, eltérő csapadék eloszlású és hőmérsékletű évjáratban. Vizsgáltuk a kísérleti tényezők termésre, terméselemekre és a minőségre gyakorolt hatását. A kapott eredmények alapján megállapítható volt, hogy a csapadék mennyisége és megoszlása, összefüggésben a búza fejlődési fenofázisaival meghatározó volt a fajták termésére és fehérje produkciójára. A vizsgált fajták között nem, vagy csak kismértékű, a tápanyagellátási kezelések között azonban szignifikáns különbségek voltak mindkét vizsgált évjáratban.

Információk a szerzőről

  • Jolánkai Márton, Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary

    levelezőszerző
    jolankai.marton@mkk.szie.hu

Hivatkozások

Győri, Z. 2006. A trágyázás hatása az őszi búza minőségére. Agrofórum, 17(9), 14–16.

Győri, Z. 2008. Complex evaluation of the quality of winter wheat varieties. Cereal Research Communications, 36(2), 1907–1910.

Horváth, Cs. 2014. Storage proteins in wheat (Triticum aestivum L.) and the ecological impacts affecting their quality and quantity, with a focus on nitrogen supply. Columella – Journal of Agricultural and Environmental Sciences, 1(2), 57–75. https://doi.org/10.18380/SZIE.COLUM.2014.1.2.57

Kismányoky, T. and Ragasits, I. 2003. Effects of organic and inorganic fertilization on wheat quality. Acta Agronomica Hungarica, 51(1), 47–52. https://doi.org/10.1556/AAgr.51.2003.1.6

MSZ 6383:1998, 824/2000/EK Wheat quality standards.

Pepó, P. 2010. Adaptive capacity of wheat (Triticum aestivum L.) and maize (Zea mays L.) crop models to ecological conditions. Növénytermelés, 59(Suppl.), 325–328.

Ványiné, Sz. A. and Nagy, J. 2012. Effect of nutrition and water supply on the yield and grain protein content of maize hybrids. Australian Journal of Crop Science, 6(3), 381–388.

Letöltések

Megjelent

2017-12-07

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Eser, A., Kassai M., K., Tarnawa, Ákos, Nyárai Horváth, F., Horváth, C., & Jolánkai, M. (2017). Impact of nitrogen topdressing on the quantity and quality of yield of wheat varieties. GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 21(1), 109-113. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/6987

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei