Impact of nitrogen topdressing on the quantity and quality of yield of wheat varieties
Kulcsszavak:
N fejtrágyázás, búza, szemtermés, fehérje termés, évjáratAbsztrakt
A nitrogén fejtrágyázás, a csapadék és a hőmérséklet szemtermésre és fehérje produkcióra gyakorolt hatását vizsgáltuk öt őszi búza fajtán hat N szinten két egymást követő, eltérő csapadék eloszlású és hőmérsékletű évjáratban. Vizsgáltuk a kísérleti tényezők termésre, terméselemekre és a minőségre gyakorolt hatását. A kapott eredmények alapján megállapítható volt, hogy a csapadék mennyisége és megoszlása, összefüggésben a búza fejlődési fenofázisaival meghatározó volt a fajták termésére és fehérje produkciójára. A vizsgált fajták között nem, vagy csak kismértékű, a tápanyagellátási kezelések között azonban szignifikáns különbségek voltak mindkét vizsgált évjáratban.
Hivatkozások
Győri, Z. 2006. A trágyázás hatása az őszi búza minőségére. Agrofórum, 17(9), 14–16.
Győri, Z. 2008. Complex evaluation of the quality of winter wheat varieties. Cereal Research Communications, 36(2), 1907–1910.
Horváth, Cs. 2014. Storage proteins in wheat (Triticum aestivum L.) and the ecological impacts affecting their quality and quantity, with a focus on nitrogen supply. Columella – Journal of Agricultural and Environmental Sciences, 1(2), 57–75. https://doi.org/10.18380/SZIE.COLUM.2014.1.2.57
Kismányoky, T. and Ragasits, I. 2003. Effects of organic and inorganic fertilization on wheat quality. Acta Agronomica Hungarica, 51(1), 47–52. https://doi.org/10.1556/AAgr.51.2003.1.6
MSZ 6383:1998, 824/2000/EK Wheat quality standards.
Pepó, P. 2010. Adaptive capacity of wheat (Triticum aestivum L.) and maize (Zea mays L.) crop models to ecological conditions. Növénytermelés, 59(Suppl.), 325–328.
Ványiné, Sz. A. and Nagy, J. 2012. Effect of nutrition and water supply on the yield and grain protein content of maize hybrids. Australian Journal of Crop Science, 6(3), 381–388.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2017 Adnan Eser, Kassai M. Katalin, Tarnawa Ákos, Nyárai Horváth Ferenc, Horváth Csaba, Jolánkai Márton

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.