Effect of carbon sequestration of wheat (Triticum aestivum L) varieties on soil organic matter

Szerzők

  • Kassai Mária Katalin Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary
  • Tarnawa Ákos Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary https://orcid.org/0009-0003-8665-7635 (unauthenticated)
  • Nyárai Horváth Ferenc Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary
  • Pósa Barnabás Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary
  • Jolánkai Márton Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary

Kulcsszavak:

szénmegkötés, őszi búza, növénytáplálás, talaj szervesanyag

Absztrakt

A talaj szervesanyag tartalma (SOM) a talaj termőképességének egyik legáltalánosabb mutatószáma. Növényfajok és fajták termesztése, valamint a növények tápanyagellátása befolyással lehet a talaj szervesanyag tartalmára. A Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetének kísérleti terén, Nagygomboson egy többéves kisparcellás kísérletsorozat keretei között vizsgáltuk az őszi búza Triticum aestivum L. fajták szénmegkötését befolyásoló legjellemzőbb tényezők (biológiai alapok, tápanyagellátás, évjárat) hatását. A kutatás célja a szénmegkötésre ható az agrotechnikai elemek meghatározása, a hatás mértékének megállapítása, illetve a kölcsönhatások megfigyelése volt. Jelen dolgozat e kísérletek eredményeit foglalja össze. Vizsgálataink szerint a növényfajták, valamint a tápanyagellátás jelentős mértékben befolyásolták a szervesanyag képződést. A vizsgált genotípusok és az alkalmazott N adagok között kölcsönhatások is igazolhatók voltak. A kapott eredmények szerint a búzaszalma jelentős szénforrást biztosít a talajok szervesanyagtartalomképződéséhez.

Információk a szerzőről

  • Jolánkai Márton, Szent István University, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. Hungary

    levelezőszerző
    jolankai.marton@mkk.szie.hu

Hivatkozások

Birkás, M., Pósa, B. and Sallai, A. 2012. Conditions of sustainable soil quality vs. energetic use of field-land by-products. Hungarian Agricultural Engineering. 24. 9–12.

Brady, N. C. 1984. The Nature and Properties of Soils. New York. MacMillan Publ.

Brussaard, L. 2012. Ecosystem services provided by the soil biota. In: Soil ecology and ecosystem services. Eds: Wall D.H. et al. Oxford University Press. 45–58. https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780199575923.003.0005

Edwards, J. H., Wood, C. H., Thurlow, D. I. and Ruf, M. E. 1999. Tillage and crop rotation effects on fertility status of a Hapludalf soil. Soil Sci. Soc. Am. J. 56. 1577–1582. https://doi.org/10.2136/sssaj1992.03615995005600050040x

Jolánkai, M., Kassai, K., Nyárai, H. F., Tarnawa, Á., Balla, I. and Szentpétery, Zs. 2013. Carbon sequestration of grain crop species influenced by nitrogen fertilization. Hungarian Agricultural Engineering. 24. 23–26.

Jolánkai, M., Máté, A. and Nyárai, H. F. 2005. The carbon cycle: a sink-source role of crop plants. Cereal Research Communications. 33(1) 13–17. https://doi.org/10.1556/CRC.33.2005.1.2

Juma, N. G. 1999. Introduction to Soil Science and Soil Resources, Volume 1 of the Series "The Pedosphere and Its Dynamics: A Systems Approach to Soil Science". Salman Productions Inc.

Lal, R. 2004. Soil carbon sequestration to mitigate climate change. Geoderma. 123. 1–22.

Lawlor D.W. 2002. Carbon and nitrogen assimilation in relation to yield: mechanisms are the key to understanding production systems. Journal of Experimental Botany. 53. 773–787. https://doi.org/10.1093/jexbot/53.370.773

Mesic, M., Birkas, M., Zgorelec, Z., Kisic, I., Sestak, I., Jurisic, A. and Husnjak, S. 2014. Soil carbon variability in some Hungarian and Croatian soils. In: Soil carbon. Hartemink, A. - McSweeney, K. /Eds/. Dordrecht, Springer. 419–426. https://doi.org/10.1007/978-3-319-04084-4_41

Pepó, P. 2010. Adaptive capacity of wheat (Triticum aestivum L.) and maize (Zea mays L.) crop models to ecological conditions. Növénytermelés. 59. Suppl. 325–328.

Letöltések

Megjelent

2016-03-31

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Kassai, M. K., Tarnawa, Ákos, Nyárai Horváth, F., Pósa, B., & Jolánkai, M. (2016). Effect of carbon sequestration of wheat (Triticum aestivum L) varieties on soil organic matter . GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 20(1), 20-26. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/7002

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei