Sárgarozsda rezisztenciagének azonosítása szegedi és külföldi búzafajtákban molekuláris markerek segítségével
Kulcsszavak:
molekuláris markerek, Puccinia striiformis, Yr9, Yr17, Yr18Absztrakt
A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis f. sp. tritici) a búza egyik legfontosabb kórokozója. Bár Magyarországon átlagosan csupán 12 évenként számíthatunk nagyobb járványra, azonban e betegség az utóbbi három egymást követő évben is megjelent. A legerősebb járványt 2014-ben figyeltük meg, amikor a vizsgált fajták természetes fertőzöttsége a 90%-ot, a termésveszteség pedig a 70%-ot is elérte. A sárgarozsda rezisztenciagének (Yr) hatékony felhasználásához fontos megismerni az ellenállóság genetikai hátterét. Ebben a tanulmányban 34, főképp KözépEurópában termesztett őszi búzafajtát teszteltünk, hogy megállapítsuk három fontos Yr gén (Yr9, Yr17 és Yr18) gyakoriságát, illetve e gének hatását a sárgarozsda fertőzöttség mértékére. E fajtákból háromban azonosítottuk az Yr9, négynél az Yr17 és ötnél az Yr18 sárgarozsda rezisztenciagént. A tenyészkerti felvételezés alapján az Yr9 gén hatástalan volt, az Yr18 pedig gyenge védelmet nyújtott. A vizsgált fajták közül 11 volt ellenálló (0–10% fertőzöttség), és ezek közül 4 hordozta az Yr17-es gént; így a maradék hét fajtában a rezisztenciát minden bizonnyal más hatékony Yr gének okozták. A fajták több mint 50%-a fogékony volt, ezért további hatékony Yr gének beépítése szükséges az ellenállóképesség javításához. A molekuláris markerek segítségével könnyen azonosíthatóak a sárgarozsda rezisztenciagének, amely segítségével meggyorsítható a rezisztens búzafajták előállítása.
Hivatkozások
Bayles, R. 2014. Update on 2014 Yellow rust situation - Focus on races. Agrii Internal document. 08. 1–3.
Csősz, L.-né, Matuz, J., Kertész, Z. és Mesterházy, A. 2002. A 2001. évi sárgarozsda-járvány tapasztalatai. Gyakorlati Agrofórum. 13 (5) 14–16.
Francis, H. A., Leitch, A. R. and Koebner, R. M. D. 1995. Conversion of a RAPD-Generated PCR product, containing a novel dispersed repetitive element, into a fast and robust assay for the presence of rye chromatin in wheat. - Theoretical and Applied Genetics. 90. 636–642. https://doi.org/10.1007/BF00222127
Helguera, M., Khan, I. A., Kolmer, J., Lijavetzky, D., Zhong-Qi, L. and Dubcovsky J. 2003. PCR assays for the Lr37-Yr17-Sr38 cluster of rust resistance genes and their use to develop isogenic hard red spring wheat lines. - Crop Science. 43. 1839–1847. https://doi.org/10.2135/cropsci2003.1839
Hodson, D. 2015. CAUTION - Increasing Risk of Stripe (Yellow) Rust Outbreaks North Africa to South Asia.
Hovmøller, M. S., Walter, S., Bayles, R. A., Hubbard, A., Flath, K., Sommerfeldt, N., Leconte, M., Czembor, P., Rodriguez-Algaba, J., Thach, T., Hansen, J. G., Lassen, P., Justesen, A. F., Ali, S. and de Vallavieille-Pope, C. 2015. Replacement of the European Wheat Yellow Rust Population by New Races from the Centre of Diversity in the Near-Himalayan Region. - Plant Pathology. https://doi.org/10.1111/ppa.12433
Lagudah, E. S., Mcfadden, H., Singh, R. P., Huerta-Espino, J., Bariana, H. S. and Spielmeyer, W. 2006. Molecular genetic characterization of the Lr34/Yr18 slow rusting resistance gene region in wheat. - Theoretical and Applied Genetics. 114. 21–30. https://doi.org/10.1007/s00122-006-0406-z
McIntosh, R. A., Dubcovsky, J., Rogers, W. J., Morris, C., Appels, R. and Xia, X. C. 2013. Catalogue of Gene Symbols for Wheat: 2013–2014 Supplement. http://wheat.pw.usda.gov/GG3/pubs
Rogers, S. O. and Bendich, A. J. 1985. Extraction of DNA from milligram amounts of fresh, herbarium and mummified plant-tissues. - Plant Molecular Biology. 5. 69–76. https://doi.org/10.1007/BF00020088
Szunics, L., Pocsai, E., Szunics, Lu. and Vida, G. 2000. Viral Diseases on Cereals in Central Hungary. Acta Agr. Hung. 48 (3) 237–250. https://doi.org/10.1556/AAgr.48.2000.3.3
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2016 Kapás Mariann, Csősz Lászlóné, Tar Melinda, Purnhauser László

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.